• Πολιτική

    Στ. Κοντονής: Ο νόμος Παρασκευόπουλου ήταν απαραίτητος

    • NewsRoom
    Σταύρος Κοντονής

    Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής


    Στην αναγκαιότητα του νόμου Παρασκευόπουλου στάθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, σε ομιλία του στην Βουλή, στην οποία, παράλληλα, δεν δίστασε να συνεχίσει το θέμα που έχει προκύψει με τις δηλώσεις του για το πόθεν έσχες των δικαστών.

    Ο κ. Κοντονής, θέλοντας να παρέχει κάλυψη στον Νίκο Παρασκευόπουλος, ανέφερε πως μπορεί νόμοι όπως αυτός για την αποσυμφόρηση των φυλακών να συνιστούν μια παρέμβαση στο έργο της δικαστικής εξουσίας, ωστόσο, όπως υποστήριξε, ήταν απαραίτητος.

    «Ψηφίστηκαν, ακριβώς, γιατί η κατάσταση στις φυλακές είχε φτάσει στο αδιαχώρητο, η Ελλάδα βρισκόταν στην πλέον ελεγχόμενη θέση από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ξέρετε πολύ καλά ότι επιβάλλονταν και πρόστιμα, διότι, πλέον, το Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μπορεί, να επιλαμβάνεται και ατομικών προσφυγών και να επιβάλλει πρόστιμα σε κάθε χώρα, η οποία παρανομεί», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Κοντονής προανήγγειλε ότι στον νέο Ποινικό Κώδικα θα υπάρχει ένας εξορθολογισμός του πλαισίου των ποινών που θα φέρει θετικά αποτελέσματα.

    Αναφορικά με την εν εξελίξει δικαστική υπόθεση γύρω από το πόθεν έσχες των δικαστών, ο κ. Κοντονής επιχείρησε για μια ακόμα φορά να παρέμβει πριν την οριστική απόφαση, αναφέροντας πως για την κυβέρνηση όσοι εμπλέκονται στο δημόσιο βίο της χώρας κι ιδίως εάν λαμβάνουν κι αποφάσεις, οφείλουν να δηλώνουν όλα τα στοιχεία περιουσιακής τους κατάστασης. «Αν εμφιλοχωρήσουν εξαιρέσεις στο νόμο. Τότε δεν υπάρχει νόμος», σημείωσε.

    Μάλιστα επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας πως όσοι στοιχίζονται πίσω από την άποψη ότι στο νόμο για το Πόθεν Έσχες πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις δεν επιθυμούν τον έλεγχο.

    Υπενθυμίζεται πως το ΣτΕ έχει «παγώσει» με προσωρινή (και όχι οριστική απόφαση) τις δηλώσεις «πόθεν έσχες», μόνο όσον αναφορά το σκέλος των δικαστών και των εισαγγελέων, μέχρι την λήψη οριστικής απόφασης. Η εκδίκαση της υπόθεσης συνεχίζεται από το ΣτΕ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νίκος Παρασκευόπουλος: Με τον νόμο μου για τις φυλακές αποκτήσαμε περισσότερη ασφάλεια!



    ΣΧΟΛΙΑ