• Πολιτική

    Σοφία Ζαχαράκη: Δέσμευση να διευκολύνουμε και να ψηφιοποιήσουμε τα επιδόματα

    • NewsRoom


    Μήνας επιδομάτων φαίνεται πως είναι ο Δεκέμβριος, με έκτακτα επιδόματα να πιστώνονται σε λογαριασμούς δικαιούχων πριν από τα Χριστούγεννα.
    Οι έκτακτες ενισχύσεις που θα δοθούν πριν τα Χριστούγεννα

    – 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού: επιπλέον 1,5 δόση επιδόματος.

    «Μια οικογένεια που έχει εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ, περίπου μπορεί να λάβει και 260 ευρώ στην έκτακτη δόση του Δεκεμβρίου. Μια οικογένεια με 5 παιδιά, μπορεί να φτάσει να έχει τα 550 ευρώ. Είναι σημαντικό γιατί είναι πάρα πολλοί οι δικαιούχοι», είπε μιλώντας στο MEGA, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

    Σύμφωνα με την υπουργό, τα επιδόματα θα δοθούν έως 22 του μηνός.

    – 33.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες: 150€.

    «Αυτό είναι το ίδιο ποσό με αυτό που παίρνουν και οι συνταξιούχοι που έχουν το ζήτημα με την προσωπική διαφορά».

    – 225.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚA: 200€.

    «Είναι το επίδομα που τον Μάιο αυξήθηκε κατά 8%».

    – 210.000 δικαιούχοι του ΚΕΑ: +50% του μηνιαίου επιδόματος. Από τον Δεκέμβριο το KEA αυξάνεται +8%.

    «Είναι μια ευρωπαϊκή πολιτική που έρχεται να συνδράμει ανθρώπους που έχουν πολύ χαμηλό εισοδηματικό κριτήριο. Ουσιαστικά προστίθεται στην αύξηση την οποία έχουμε νομοθετήσει από αρχές Δεκεμβρίου, 8% μόνιμη αύξηση στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και έρχεται τώρα και αυτή η αύξηση το 50%, μόνο για τον μήνα Δεκέμβριο. Μπορεί πραγματικά, χωρίς να λύνει το ζήτημα γιατί σε μια περίοδο πληθωριστικών τάσεων που βλέπουμε ότι η ακρίβεια ταλαιπωρεί κάθε νοικοκυριό, αυτά έρχονται να συνδράμουν».

    Όπως είπε η κα Ζαχαράκη:

    «Έχουμε ειδική ομάδα εργασίας για τα επιδόματα έτσι ώστε να ενοποιήσουμε κριτήρια, να κάνουμε πιο εύκολη τη διαδικασία. Είναι μια δέσμευση για το ‘24 να διευκολύνουμε, να ψηφιοποιήσουμε και να βάλουμε περισσότερη δικαιοσύνη στα επιδόματα».

    Για τα άτομα με αναπηρία

    Με αφορμή εχθές την παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με αναπηρία, η ίδια αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου για διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους.

    «Σε ένα πλέγμα μέτρων που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα του κάθε ατόμου με αναπηρία, είναι σημαντικό να άρεις όσο γίνεται περισσότερο τη δυσκολία πρόσβασης, το θέμα της προσβασιμότητας είναι καίριο. Στο υπουργείο έχουμε πάνω από 170 εκατομμύρια στο νέο Ταμείο Ανάκαμψης, θα δώσουμε δηλαδή ποσά για να ανακαινιστούν σπίτια αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις ατόμων με αναπηρία.

    »Το ίδιο το άτομο με αναπηρία θα πάρει χρήματα, γύρω στα 5.000 ευρώ, ένα πρόγραμμα που θα τρέξει το 2024, έτσι ώστε να ανακαινίσει το σπίτι του ή την επιχείρησή του έτσι ώστε να γίνει περισσότερο προσβάσιμο. Βασικός στόχος είναι να αυξηθεί και το μερίδιο στην αγορά εργασίας».

    Για την ανήλικη παραβατικότητα

    Κλείνοντας τη συνέντευξή της στο MEGA, αναφέρθηκε και στις δράσεις με σκοπό την καταπολέμηση της ανήλικης παραβατικότητας,

    «Έχουμε ένα σχέδιο δράσης το οποίο θα εκπονηθεί άμεσα, στο πρώτο τρίμηνο, όχι με μια θεωρητική διάσταση αλλά κυρίως να μπορέσουμε να εντάξουμε και μέσα στα μαθήματα που ήδη γίνονται στα σχολεία, και το κομμάτι της ψηφιακής εκπαίδευσης και για αυτά τα κομμάτια».

    Για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

    Για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών σημείωσε πως αυτήν την στιγμή δεν είναι κάποιο νομοσχέδιο στα σκαριά, ωστόσο όταν αυτό έρθει, η ίδια θα το υπερψηφίσει.

    «Εμείς αυτήν την στιγμή δεν προετοιμάζουμε κάποιο νομοσχέδιο, αλλά όταν ο πρωθυπουργός αποφασίσει ότι αυτό θα ενταχθεί στην ατζέντα, όλα τα υπουργεία θα συνδράμουμε. (…) Έχω πει ότι θα το ψηφίσω».

    Διαβάστε επίσης:

    Παπαδημούλης: Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι ο Τσίπρας είναι ευχαριστημένος με την ηγεσία Κασσελάκη

    Παπαστεργίου: Την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί ο ψηφιακός βοηθός

    Κικίλιας: Οικοδομείται τείχος προστασίας και σαφές πλαίσιο στο πεδίο της πρόληψης



    ΣΧΟΛΙΑ