• Πολιτική

    ΣΥΡΙΖΑ: Τα πιθανότερα ονόματα μετά την επικράτηση Τσίπρα και ο δρόμος προς τον μετασχηματισμό

    • Νένα Σώκου
    Τσίπρας


    Την συμβιβαστική λύση για το δεύτερο συνθετικό στην ονομασία του ΣΥΡΙΖΑ, που θα σηματοδοτήσει τον μετασχηματισμό του κόμματος και την μετατόπισή του προς την Κεντροαριστερά, αναζητούν στην Κουμουνδούρου.

    Μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου αποφασίστηκε ότι η τελική απόφαση για το νέο όνομα παραπέμπεται στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Προοδευτικής Συμμαχίας, είναι πολλά τα σενάρια που κυκλοφορούν.

    Αν και αρχικά είχε προβλεφθεί η ανακοίνωση του ονόματος να γίνει από τον Αλέξη Τσίπρα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αποφασίστηκε αναβολή εξαιτίας της κόντρας μεταξύ προεδρικών και εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

    Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας βγήκε νικητής στην κόντρα, καθώς αποφασίστηκε η ανακοίνωση του ονόματος να γίνει από την επιτροπή ανασυγκρότησης, στην οποία συμμετέχουν και πασοκογενείς ή στελέχη που δεν ανήκουν στον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ.

    Εξάλλου, το θέμα έκλεισε οριστικά με δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος είπε ότι το όνομα δεν είναι το μείζον.

    Έτσι, ένα από τα ονόματα που θεωρείται ότι έχουν πιθανότητες αυτή την στιγμή είναι το «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Ενότητα», ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει και ονόματα, όπως «ΣΥΡΙΖΑ – Πράσινη Συσπείρωση» και «ΣΥΡΙΖΑ – Πράσινη Συμμαχία».

    Ωστόσο, η αναφορά στο πράσινο φαίνεται πως φέρνει… αλλεργία στην εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία φοβάται… μόλυνση από «ιούς» που κουβαλούν οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, και όπως φαίνεται αυτό θα αποφευχθεί για την διατήρηση των ισορροπιών.

    «Όποιος διαφωνεί, ακολουθεί τον δρόμο του»

    Σχετικά με το θέμα της ονομασίας ρωτήθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μιλώντας στον Alpha απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του και είπε ότι σημασία δεν έχει το όνομα στην μαρκίζα, αλλά το περιεχόμενο.

    Κληθείς να απαντήσει αν θα παραμείνει ο τίτλος «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», τόνισε με νόημα ότι «μπορεί να είναι κάτι, το οποίο θα σας εκπλήξει».

    Στην ίδια συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε και αυστηρό μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας ουσιαστικά την πόρτα της εξόδου στους διαφωνούντες: «Διαφορετικές απόψεις υπάρχουν σε όλα τα ζωντανά και τα υγιή κόμματα, εμείς όμως έχουμε την κουλτούρα του ζωντανού διαλόγου. Πολλές φορές μοιάζει θορυβώδης, αλλά στο δια ταύτα υπάρχει ένα σχέδιο που δεν αμφισβητείται. Υπάρχει συντροφικότητα και αλληλεγγύη σε πλήρη αντίθεση με τα κόμματα της δεξιάς».

    «Στη δεξιά υπάρχει ησυχία και από πίσω λυκοφιλίες. Εμείς όταν διαφωνούμε δεν υπονομεύουμε, ο καθένας ακολουθεί τον δρόμο του. Εγώ έχω περάσει δυο διασπάσεις» πρόσθεσε με νόημα.



    ΣΧΟΛΙΑ