• Πολιτική

    Τελικά υπάρχει δίαυλος μεταξύ Κουμουνδούρου και Χ. Τρικούπη; Εξηγήσεις ζητά η Νάντια Γιαννακοπούλου

    • Νένα Σώκου


    Επιστολή, με την οποία θέτει, μεταξύ άλλων, ζητήματα δυσλειτουργίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ, απέστειλε η βουλευτής του Κινήματος, Νάντια Γιαννακοπούλου στην Φώφη Γεννηματά.

    Το βασικό θέμα, ωστόσο, που θίγει στο τέλος της επιστολής της η κ. Γιαννακοπούλου είναι η φημολογία για «μορατόριουμ» του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    «Ένα σοβαρό πρόβλημα, για το οποίο πρέπει επίσης να συζητήσουμε είναι όλη αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και η φημολογία για ‘μορατόριουμ’ με τον ΣΥΡΙΖΑ, για συναντήσεις που γίνονται και τις προοπτικές δήθεν συγκλίσεων στην Βουλή, και όχι μόνο, που δεν στηρίζεται σε καμία απόφαση συλλογικού οργάνου του Κινήματος, ούτε αποφάσεων Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ή του Κινήματος Αλλαγής.

    » Η όλη αυτή συζήτηση δημιουργεί θολούρα, ασάφεια και απογοήτευση ανάμεσα στους φίλους μας και εμείς οφείλουμε να δώσουμε σαφείς, ολοκληρωμένες, ειλικρινείς απαντήσεις.

    » Θεώρησα χρέος μου να απευθυνθώ προς εσάς εγγράφως ώστε να σας αναφέρω τους προβληματισμούς και τις προτάσεις μου. Δεν ανακαλύπτω την Αμερική και πιστεύω ότι μιλάω για αυτονόητα και λογικά πράγματα.

    » Στο χέρι μας είναι να λειτουργήσουμε όπως αρμόζει σε ένα συλλογικό, πολιτικό, κοινοβουλευτικό όργανο με δημοκρατικές διαδικασίες» αναφέρει η κ. Γιαννακοπούλου.

    Σε άλλο σημείο της επιστολής ασκεί κριτική στην στάση που κράτησε το ΚΙΝΑΛ στο θέμα του μητρώου μελών των ΜΚΟ: «Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με την τοποθέτησή μας και την αρνητική ψήφο μας στα μέτρα για τις ΜΚΟ. Πρόκειται, για εμένα τουλάχιστον, για μια ακατανόητη πολιτική στάση μετά από χρόνια που καταγγέλλουμε την πλήρη αδιαφάνεια και το πάρτι εκατομμυρίων γύρω από πολλές ΜΚΟ. Το σημείωμα με την επιχειρηματολογία μας από τον σ. Καμίνη, δεν ήταν στοιχειωδώς πειστικό και ακόμα και σήμερα υπάρχει μια ασάφεια ποιοι και γιατί έλαβαν αυτή την απόφαση» αναφέρει.

    Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών φωτιές είχε ανάψει η δημόσια συνάντηση του Αλέκου Φλαμπουράρη με τον Κώστα Γείτονα. Προσπαθώντας να μετριάσει τις εντυπώσεις ο κ. Γείτονας, που διατηρεί στενές σχέσεις με την Φώφη Γεννημάτα, όπως και ο κ. Φλαμπουράρης με τον Αλέξη Τσίπρα, είχε πει ότι οι δυο τους γνωρίζονται από παλιά και τους ενώνει η κοινή επαγγελματική δραστηριότητα.

    «Δεν είχε καμία πολιτική σημασία, ήπιαμε απλώς έναν καφέ με τον Αλέκο, με τον οποίο γνωριζόμαστε από παλιά» είχε πει ο Κώστας Γείτονας, συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως «δεν αντιπολιτεύεσαι την αντιπολίτευση».

    Επισήμως από την Χαριλάου Τρικούπη διαψεύδεται οποιοδήποτε σενάριο συμπόρευσης, σε οποιοδήποτε επίπεδο, με την Κουμουνδούρου, ενώ αντιστοίχως στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εξέλιξη «μάχη» για το πώς θα χαρακτηρισθεί το άνοιγμα που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας προς το Κέντρο: διεύρυνση ή μετασχηματισμός.

    Επίσης, ένα άλλο θέμα που αποκτά ιδιαίτερη πολιτική σημασία με δεδομένα όλα τα παραπάνω είναι εάν η Φώφη Γεννηματά θα παραστεί στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο ή το ΚΙΝΑΛ θα εκπροσωπηθεί από κάποιο στέλεχος.

    Περί τα τέλη Απριλίου ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποστείλει τις προσκλήσεις σε όλα τα κόμματα, τα οποία συνήθως στέλνουν εκπρόσωπο, αλλά όχι τον ίδιο τον αρχηγό.

    Από την Χαριλάου Τρικούπη πάντως υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι η κ. Γεννηματά το σκέφτεται να δώσει το παρών η ίδια, όπως είχε κάνει και στο 11ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2017, το πρώτο με πρόεδρο του κόμματος τον Κυριάκο Μητσοτάκη.



    ΣΧΟΛΙΑ