• Πολιτική

    ΣΥΡΙΖΑ: Ενα βήμα πριν από την διάσπαση – Ραγδαίες εξελίξεις μετά τις αποφάσεις Κασσελάκη

    Απόσταση για Στ. Κασσελάκη και Εφ. Αχτσιόγλου

    Στέφανος Κασσελάκης και Εφη Αχτσιόγλου


    Ένα βήμα πιο κοντά στη διάσπαση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το τελεσίγραφο Κασσελάκη στην εσωκομματική αντιπολίτευση αλλά και την ανακοίνωση των Τομεαρχών.

    Η «σκιώδης κυβέρνηση» που ανακοίνωσε ο Στέφανος Κασσελάκης δεν περιλαμβάνει κανένα από τα στελέχη που διαφωνούν ανοικτά με τις επιλογές του νέου προέδρου, και ειδικά με τον ορισμό του Παύλου Πολάκη στο ρόλο του υπερτομεάρχη.

    Εφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δ. Τζανακόπουλος, και άλλοι, αρνήθηκαν να συμμετέχουν σε αυτή τη «σκιώδη κυβέρνηση», παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει τελεσίγραφο σε όσους, όπως έγραψε «υπονομεύσουν την ενότητα της παράταξης».

    Φαίνεται ότι η αντίπαλός του στις εσωκομματικές εκλογές και η «Ομπρέλα» θα τραβήξουν το δικό τους δρόμο. Και τα «επεισόδια» αυτά έρχονται ως συνέχεια των 16 «όχι» που εισέπραξε ο κ. Κασσελάκης στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και τη διαφαινόμενη «λευκή απεργία» που κάνουν πολλοί από τους βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στο νέο πρόεδρο.

    Η πρωινή ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη έριξε λάδι στη φωτιά καθώς θεωρήθηκε ως απάντηση στους διαφωνούντες με τις επιλογές του και σε εκείνους που αρνήθηκαν να γίνουν Τομεάρχες. Τα στελέχη αυτά θεωρούν ότι ο πρόεδρος του κόμματος είναι εκείνος που τορπιλίζει τη ενότητα της παράταξης με τις απειλές εναντίον τους και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να δίνει ξανά τη μάχη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι διαφωνούντες θέλοντας να απαντήσουν στον κ. Κασσελάκη που απείλησε ότι δεν θα τους εντάξει στα ψηφοδέλτια αν δεν «συμμορφωθούν», δεν αποκλείεται – και σύντομα- να επικαλεστούν το άρθρο 38 του Καταστατικού το οποίο προβλέπει ότι τα ψηφοδέλτια του κόμματος αποφασίζονται από τις κατά τόπους Νομαρχιακές Επιτροπές και κατόπιν από την Κεντρική Επιτροπή. Και προφανώς δεν είναι «ενός ανδρός» απόφαση…

    Η ανάρτηση που έριξε λάδι στη φωτιά

    Το πρωί ο κ. Κασσελάκης, και υπό την πίεση των διαφωνιών που ήταν εμφανείς στην Κουμουνδούρου και των αρνήσεων να συμμετάσχουν στη «σκιώδη» κυβέρνηση, έκανε την ακόλουθη ανάρτηση:

    «Μετά από εισήγησή μου, σήμερα το απόγευμα το Προεδρείο της Κ.Ο. θα ανακοινώσει τους Τομεάρχες που θα υπεραμύνονται της αλήθειας στη Βουλή.

    Έχω καταβάλει κάθε προσπάθεια η σύνθεση να είναι όσο το δυνατόν ενωτική και διευρυμένη. Με πυξίδα το μέλλον του προοδευτικού χώρου και της Σύγχρονης Αριστεράς.

    Όπως έχω ήδη ανακοινώσει, η κύρια παραγωγή πολιτικής θα μεταφερθεί στα τμήματα και στην κοινωνία, με τους Τομεάρχες μας να συμμετέχουν ενεργά και στα δύο.

    Για να είμαι απολύτως ξεκάθαρος απέναντι στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που με εμπιστεύεται και με ενθαρρύνει κάθε μέρα:

    Όποιος υπονομεύσει την ενότητα της Κ.Ο. και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος.

    Και όποια ή όποιος από εσάς ενδιαφέρεται να κατέβει ως υποψήφιος στις επικείμενες Ευρωεκλογές, πρέπει να γραφτεί μέλος του ΣΥΡΙΖΑ στο www.isyriza.gr . Εκεί χτίζεται ο νέος ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί γεννιούνται τα στελέχη της επόμενης γενιάς.

    Θα στείλουμε φόρμα ενδιαφέροντος στα μέλη μας τις επόμενες μέρες.

    Θα λογοδοτώ πάντα σε εσάς αδιαμεσολάβητα. Αρχίζοντας με την ανοιχτή εκδήλωσή μας στο Κερατσίνι αύριο το βράδυ».

     

    Ο Στ. Κασσελάκης στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
    Στέφανος Κασσελάκης

     

    Αυτή η ανάρτηση θεωρείται πλέον casus belli για την εξωκομματική αντιπολίτευση η οποία και επίσημα δεν συμμετέχει στην ομάδα των Τομεαρχών καθώς δεν θέλει να νομιμοποιήσει την «παραγωγή πολιτικής» του κόμματος υπό τον κ. Κασσελάκη.

    Δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μιας και ο κ. Κασσελάκης μπορεί να απαντήσει αύριο στην εκδήλωση στο Κερατσίνι.

    Στη συνέχεια – κι αυτό είναι ένα ακόμη πεδίο κριτικής εναντίον του- θα φύγει για τις ΗΠΑ και όταν επιστρέψει θα καταταγεί στον στρατό. Η αντιπολίτευση εντός του κόμματος αναρωτιέται πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να λειτουργήσει με έναν πρόεδρο που θα είναι άφαντος για περισσότερο από ένα μήνα.

    Σε ό,τι αφορά τους Τομεάρχες που ανακοινώθηκαν, είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για πρόσωπα που συντάχθηκαν ξεκάθαρα με τον Στέφανο Κασσελάκη όπως η Ρ. Δούρου, ο Ευ. Αποστολάκης, ο Ν. Παππάς, η Αθ. Λινού, ο Χ. Μαμουλάκης.

    Εκπληξη ίσως το «ναι» της Κατερίνας Νοτοπούλου για τον Τομέα Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής καθώς η βουλευτής Θεσσαλονίκης ήταν ανάμεσα στους 16 που είχαν ψηφίσει λευκό στην δραματική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Πάντως, χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι η αναφορά της Π. Πέρκα κατά της Θ. Τζάκρη. «Η κυρία Τζάκρη μας είπε πως θα μας πάρει τα κεφάλια. Η κυρία Τζάκρη έχει έρθει στο κόμμα μας από ένα άλλο κόμμα. Την καλοδεχτήκαμε και πολύ καλά κάναμε. Ξέρετε με τη διεύρυνση είναι όλα τα κόμματα, ποιο κόμμα δεν θέλει να αυξήσει τη δύναμή του; Αλλά υπάρχουν και αρχές. Υπάρχει και άλλος λόγος», τόνισε.

    Η σύνθεση της «σκιώδους» κυβέρνησης

    Τομεάρχης Εξωτερικών: Ρένα Δούρου
    Αν. Τομεάρχης Εξωτερικών- αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού: Όθων Ηλιόπουλος

    Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας: Ευάγγελος Αποστολάκης

    Τομεάρχης Εσωτερικών: Γιώτα Πούλου
    Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών- αρμόδιος για Μακεδονία-Θράκη: Πέτρος Παππάς
    Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών αρμόδια για θέματα διαφάνειας: Ραλλία Χριστίδου

    Τομεάρχης Οικονομικών: Νίκος Παππάς

    Τομεάρχης Ανάπτυξης: Χρήστος Γιαννούλης

    Τομεάρχης Υγείας: Ανδρέας Παναγιωτόπουλος

    Τομεάρχης Παιδείας: Αθηνά Λινού
    Αναπληρώτρια Τομεάρχης Παιδείας: Ράνια Θρασκιά
    Αναπληρωτής Τομεάρχης Παιδείας αρμόδιος για τον αθλητισμό: Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

    Τομεάρχης Πολιτισμού: Κυριακή Μάλαμα

    Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη: Κώστας Μπάρκας

    Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών: Χάρης Μαμουλάκης

    Τομεάρχης Δικαιοσύνης: Γιάννης Σαρακιώτης
    Αν. Τομεάρχης Δικαιοσύνης αρμόδια για δικαιώματα & ισότητα: Έλενα Ακρίτα

    Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: Βασίλης Κόκκαλης
    Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης αρμόδιος για την Κτηνοτροφία: Γιώργος Παπαηλιού

    Τομεάρχης Εργασίας& Κοινωνικής Ασφάλισης: Γιώργος Γαβρήλος

    Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής: Γιώργος Καραμέρος

    Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας: Μίλτος Ζαμπάρας

    Τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας: Συμεών Κεδίκογλου

    Τομεάρχης Πρόνοιας & Κοινωνικής Συνοχής: Κατερίνα Νοτοπούλου

    Τομεάρχης Τουρισμού: Καλλιόπη Βέττα

    Τομεάρχης Μετανάστευσης & Ασύλου: Νίνα Κασιμάτη

    Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής: Αλέξανδρος Αυλωνίτης

    Διαβάστε επίσης:

     

    ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοί είναι οι νέοι τομεάρχες – Σκιώδης ΥΠΟΙΚ ο Νίκος Παππάς
     

    Αχιλλέας Μπέος: Νέο παραλήρημα – Δεν θα παράγουμε Κασσελάκηδες στην πατρίδα μου



    ΣΧΟΛΙΑ