• Πολιτική

    Σύντομη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου: Συμφώνησαν να δοθεί ημερομηνία για διερευνητικές επαφές

    • NewsRoom
    Νίκος Δένδιας: Τη λίστα επιλογών για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία θα παρουσιάσει ο Ζ. Μπορέλ

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας


    Ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο περιθώριο του Globsec Forum στη Μπρατισλάβα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε στον κ. Τσαβούσογλου την αντίδραση της Ελλάδας για τα Βαρώσια.

    Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να δοθεί ημερομηνία για τις διερευνητικές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Στο θέμα των Βαρωσίων αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος τόνισε: «Είναι βασικό ζήτημα η εμπιστοσύνη. Εμείς έχουμε πει ότι επιδιώκουμε την επίλυση της μόνης διαφοράς που έχουμε μέσα από τον διάλογο και γι’ αυτό καλούμε την Τουρκία να προχωρήσουμε. Κάθε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών είναι θετική. Αλλά δεν θα αφήσουμε τις προκλήσεις -πέρα από τις διμερείς μας σχέσεις- να περάσουν έτσι».

    Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Πέτσας σημείωσε: «Σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα, όπως γνωρίζετε η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε πως από σήμερα πρόκειται να επιτρέψει την είσοδο στο παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου που από το 1974 παραμένει ακατοίκητο. Πρόκειται για άλλη μία προκλητική ενέργεια που παραβιάζει τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και συγκρούεται με το πρόσφατο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, αλλά και με χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτή την απόφαση της Τουρκίας.

    Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη στη διάρκεια της οποίας εξέφρασε τη στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει για το θέμα αυτό. Ένα είναι βέβαιο: η Τουρκία οφείλει να κάνει ένα βήμα πίσω. Αν δεν το κάνει, το θέμα θα απασχολήσει τους ηγέτες της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης και 16ης Οκτωβρίου 2020 καθώς θα τεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και φυσικά την Ελλάδα».



    ΣΧΟΛΙΑ