Πολιτική

Πέτσας: Ανατριχιαστικές οι αποκαλύψεις Κοντονή – Να απαντήσει ο Τσίπρας σε όσα καταγγέλλει ο πρώην υπουργός του

  • NewsRoom

Στέλιος Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών


Στις αποκαλύψεις Κοντονή αναφέρθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας ότι ο πρώην υπουργός επιβεβαιώνει με ανατριχιαστικό τρόπο ότι είχε προειδοποιήσει το κόμμα του πως τα ηγετικά στελέχη ΧΑ θα έπεφταν στα μαλακά.

Σήμερα που αναμένονται οι ποινές, αποκτά ιδιαίτερη σημασία να απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας σε όσα κατήγγειλε ο Σταύρος Κοντονής, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ περί υπουργικής τροπολογίας που θα στερεί τα πολιτικά δικαιώματα των μελών της ΧΑ, απάντησε: «Τι να απαντήσει κανείς όταν υπάρχει τέτοια υποκρισία», και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις μετά την ανακοίνωση των ποινών από το δικαστήριο.

Πρόσθεσε πως ακόμη κι αν άλλαζε ο Ποινικός Κώδικας, δεν θα επηρέαζε τη δίκη της Χρυσής Αυγής λόγω αναδρομικότητας.

Σε ερώτηση αν άφησε συνειδητά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να βαλτώσει η δίκη της ΧΑ, απάντησε ότι αυτό θα το κρίνει η ιστορία, «εμείς διαπιστώνουμε το γεγονός».

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Πέτσας ανέφερε για το θέμα της δίκης της Χρυσής Αυγής: «Είμαστε μόλις μια μέρα μετά την ιστορικής σημασίας απόφαση της Δικαιοσύνης που αποφαίνεται ότι η Χρυσή Αυγή λειτουργούσε ως εγκληματική οργάνωση. Δικαιώνεται έτσι ένα αίτημα που υπέβαλε η δική μας κυβέρνηση προς τον Άρειο Πάγο αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013.

Πάνω απ’ όλα ωστόσο δικαιώνεται η Δημοκρατία. Η Ιστορία θα γράψει ότι η δίωξη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε  με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ολοκληρώθηκε με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Θα κρατήσει, όμως, στις υποσημειώσεις της ότι κάποιοι συμπορεύονταν, μέσα και έξω από τη Βουλή, με το ναζιστικό μόρφωμα. Μαζί παρατάσσονταν στην ίδια πλατεία εκμεταλλευόμενοι τον πόνο των συμπολιτών μας στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης. Μαζί μπλόκαραν το 2014 την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για να ανατρέψουν την Κυβέρνηση Σαμαρά.

Μαζί πόζαραν στο Καστελόριζο σε επικοινωνιακές πατριδοκάπηλες επισκέψεις. Μαζί ψήφισαν τη διενέργεια για το δημοψήφισμα – παρωδία που τόσο στοίχισε στη χώρα μας και όλους τους Έλληνες.

Μαζί ψήφισαν και τον νόμο για την απλή αναλογική υποστηρίζοντας μάλιστα (με δήλωση του Προέδρου της Βουλής  Ν. Βούτση στις, 30 Ιουνίου 2016) ότι «στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι».

Και, δυστυχώς, όλη αυτή την ανίερη σύμπλευση, ήρθε σήμερα να επιβεβαιώσει με ανατριχιαστικό τρόπο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Σ. Κοντονής.

Που φαίνεται να είχε προειδοποιήσει το κόμμα του και τον κ. Τσίπρα ότι με τις αλλαγές που προωθούνταν τότε στον Ποινικό Κώδικα στον ορισμό της εγκληματικής οργάνωσης –  και με δεδομένη τη βασική αρχή ότι ισχύει πάντοτε ο ευνοϊκότερος νόμος, ακόμη και αναδρομικά – τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής θα έπεφταν στα μαλακά, τουλάχιστον για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Και αυτό καθώς, επέφερε μία σημαντική μείωση στο ελάχιστο όριο ποινής αναφορικά με το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Έτσι, από ποινή κάθειρξης 10 έως 20 έτη που προβλεπόταν μέχρι τότε, από 1η Ιουλίου 2019 ο «διευθυντής» εγκληματικής οργάνωσης τιμωρείται με ποινή κάθειρξης τουλάχιστον πέντε χρόνων.

Επί της ουσίας, ο καταδικασθείς για διεύθυνση αντιμετωπίζει πλέον την ίδια ποινή με εκείνη του απλού μέλος μίας εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης, σημαντική τροποποίηση στον Ποινικό Κώδικα που επήλθε επί ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε την κατάργηση της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων.

Και σήμερα που αναμένονται οι ποινές για τους ενόχους της Χρυσής Αυγής, αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Δημοκρατία και την πολιτική ιστορία της χώρας, να απαντήσει ο κ. Τσίπρας σε όσα κατήγγειλε ο κ. Κοντονής.

Αναμένουμε να δώσει εξηγήσεις άμεσα.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή η μυωπική και μικροπολιτική συμπεριφορά που επί χρόνια πρόσφερε μανδύα πολιτικής και ηθικής νομιμοποίησης σε ένα μόρφωμα ντροπή για τη Δημοκρατία, δεν θα βρεί ποτέ ξανά μιμητές σε δημοκρατικά κόμματα».

Τα Βαρώσια

Για τις κινήσεις της Τουρκίας στα Βαρώσια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Είναι βασικό ζήτημα η εμπιστοσύνη. Εμείς έχουμε πει ότι επιδιώκουμε την επίλυση της μόνης διαφοράς που έχουμε μέσα από τον διάλογο και γι’ αυτό καλούμε την Τουρκία να προχωρήσουμε. Κάθε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών είναι θετική. Αλλά δεν θα αφήσουμε τις προκλήσεις -πέρα από τις διμερείς μας σχέσεις- να περάσουν έτσι».

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Πέτσας σημείωσε: «Σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα, όπως γνωρίζετε η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε πως από σήμερα πρόκειται να επιτρέψει την είσοδο στο παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου που από το 1974 παραμένει ακατοίκητο. Πρόκειται για άλλη μία προκλητική ενέργεια που παραβιάζει τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και συγκρούεται με το πρόσφατο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, αλλά και με χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτή την απόφαση της Τουρκίας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη στη διάρκεια της οποίας εξέφρασε τη στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει για το θέμα αυτό. Ένα είναι βέβαιο: η Τουρκία οφείλει να κάνει ένα βήμα πίσω. Αν δεν το κάνει, το θέμα θα απασχολήσει τους ηγέτες της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης και 16ης Οκτωβρίου 2020 καθώς θα τεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και φυσικά την Ελλάδα».ΣΧΟΛΙΑ