• Πολιτική

    Συνεδριάζει το ΣτΕ για τις άδειες. Όλο το παρασκήνιο


    Σε κλίμα με ακόμη μεγαλύτερη φόρτιση, από αυτή που «ματαίωσε» την προηγούμενη, θα συγκληθεί τελικά σήμερα το απόγευμα (και την Παρασκευή), η πολυαναμενόμενη Διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

    Τα μέτωπα που έχουν ανοίξει στον κόσμο της Δικαιοσύνης έχουν πολλαπλασιαστεί ραγδαία μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, έχοντας πλέον καταστεί μείζονα πολιτικά. Παραγκώνισαν άλλωστε παραδοσιακά «υπ΄ αριθμόν ένα» ζητήματα στην ατζέντα του διαξιφισμού που είχαν από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Στα μέτωπα, συγκαταλέγεται από χθες η ενδεχόμενη αύξηση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών κατά τρία χρόνια, και ενώ το Σύνταγμα επιτάσσει την αποχώρησή τους στο 67ο έτος της ηλικίας τους. Όπως κοινοποίησε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου σε δικαστικούς, η προοπτική συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων και έτυχε θερμής υποδοχής, με βασικό επιχείρημα ότι σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, δεν υπάρχει όριο ηλικίας για τους δικαστές. Η ίδια φέρεται να υπογράμμισε, και στον Αλέξη Τσίπρα, ότι τα όποια όρια ηλικίας έχουν θεσπιστεί για να προστατεύουν τους δικαστές, και όχι για να αναχαιτίζουν τυχόν επιθυμία τους για παραμονή στο σώμα.

    «Τυχόν νομοθετική «λύση» ώστε να παρακαμφθεί ο σκόπελος του Συντάγματος, θα ανοίξει εκ νέου τον ασκό του Αιόλου, ίσως και από τις δικαστικές ενώσεις», εκτιμούν δικαστικές πηγές, «ενώ θα στοχοποιήσει έτι περαιτέρω την κυρία Θάνου, καθώς η αλλαγή την αφορά, διαφορετικά θα πρέπει να αποχωρήσει από τον θώκο της τον Ιούνιο ∙ συνταξιοδοτείται».

    Παρέμβαση για το ζήτημα του ορίου ηλικίας των ανωτάτων δικαστών, έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι το Σύνταγμα δεν αφήνει περιθώρια για ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς.

    Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε:

    «Μεταφέρεται δημοσιογραφικά η άποψη κάποιων ότι το άρθρο 88 παρ. 6 προβλέπει το όριο ηλικίας των δικαστικών λειτουργών ως εγγύηση υπέρ αυτών. Άρα δεν μπορούν λόγω ισοβιότητας να απολυθούν πριν συμπληρώσουν το όριο, αλλά μπορούν να παραμείνουν, αν το επιθυμούν και για όσο χρόνο το επιθυμούν !

    Το όριο ηλικίας που θέτει το άρθρο 88 παρ. 5 δεν συνιστά εγγύηση προσωπική αλλά θεσμική με τη μορφή κανόνα που διέπει την οργάνωση και λειτουργία της δικαιοσύνης διασφαλίζοντας την ομαλή υπηρεσιακή εξέλιξη όλων των δικαστικών λειτουργών, των παλαιότερων που αποχωρούν και των νεώτερων για τους οποίους ανοίγουν θέσεις προς προαγωγή», τονίζει.

    Και συμπληρώνει ο κ. Βενιζέλος: «Την απάντηση τη δίνει άλλωστε ρητά η μεταβατική διάταξη του άρθρου 118 παρ. 1 του Συντάγματος: «Αφότου αρχίσει να ισχύει το Σύνταγμα [αυτό έγινε στις 11.6.1975] οι δικαστικοί λειτουργοί, από το βαθμό του προέδρου ή εισαγγελέα εφετών και άνω, ή τον αντίστοιχο με αυτούς, αποχωρούν από την υπηρεσία, όπως έως τώρα, μόλις συμπληρώσουν το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους· το όριο αυτό μειώνεται από το έτος 1977 κατά ένα έτος ετησίως έως το εξηκοστό έβδομο έτος. Είναι συνεπώς προφανές ότι το άρθρο 88 παρ. 5 θέτει όριο ηλικίας που αποκλείεται να αυξηθεί με νόμο, το δε άρθρο 118 παρ. 1 δεν αφήνει κανένα περιθώριο ερμηνευτικού αυτοσχεδιασμού».

    Ο εμφύλιος που έχει ξεσπάσει εδώ και ένα χρόνο, περίπου, στη Δικαιοσύνη, έχει ενταθεί μετά τη θεσμική συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με τις δικαστικές ενώσεις να εκδίδουν η μία μετά την άλλη ανακοινώσεις, με τις οποίες θυμίζουν ότι αιτήματα τους, κατά το παρελθόν, για επαφή δια ζώσης με τον Πρωθυπουργό είναι «στον πάγο». Χθες, ήταν η σειρά της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, να εκφράσουν τον προβληματισμό τους για την εκκρεμότητα που υπάρχει εδώ και πέντε μήνες, καθώς «δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί διαθέσιμος χρόνος, προκειμένου οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι του συνόλου των δικαστικών λειτουργών να τον ενημερώσουν για τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τη Δικαιοσύνη, και να ενημερωθούν με σαφήνεια για το σχεδιαζόμενο από την κυβέρνηση νέο μισθολόγιο μας».

    Έχει προηγηθεί η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, με πρόεδρο τον Χριστόφορο Σεβαστίδη, που θυμίζει με νόημα ότι το αίτημα για συνάντηση έχει υποβληθεί από τον Απρίλιο του 2016…

    Αύριο Πέμπτη, το «Ποτάμι» έχει προγραμματίσει δημόσια εκδήλωση υπό τον πολλά υποσχόμενο τίτλο «Ποιος απειλεί τη Δικαιοσύνη;», με ομιλητές τον πρώην Πρωθυπουργό αλλά και πρώην πρόεδρο του ΣτΕ Παναγιώτη Πικραμμένο, τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο, τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Μαρκή και τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε.

    Νωπή είναι άλλωστε ακόμη η παρέμβαση της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, εκ των δυο αντιπροέδρων του ΣτΕ (σσ: έτερος, ο Χρήστος Ράμμος) που παραιτήθηκαν από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του δικαστηρίου αντιδρώντας στην ανακοίνωση – κάλυψη της Ένωσης στον κ. Σακελλαρίου , μετά τη ματαίωση της Διάσκεψης για τις τηλεοπτικές άδειες. «Θέλει αρετή και τόλμη και η Δικαιοσύνη», είπε παραφράζοντας τον ποιητή, σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου μέσα στην εβδομάδα.

    Όσο για το δια ταύτα; Η Διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συγκληθεί κεκλεισμένων των θυρών, με τη συμμετοχή – εκτός του προέδρου – 30 αντιπροέδρων. Ουδείς γνωρίζει αν ανώτατοι δικαστές θα μπουν στην ουσία του ζητήματος, ως προς τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά (αναφορικά με το σκέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και τις αρμοδιότητες του) ∙ ουδείς γνωρίζει επίσης αν η σύγκληση της Διάσκεψης εκ νέου την Παρασκευή συνεπάγεται και απόφαση. Εισηγητής θα είναι ο σύμβουλος Επικρατείας Γιώργος Παπαγεωργίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είναι έτοιμες οι προεισηγήσεις , οι οποίες και θα μοιραστούν στα μέλη της Διάσκεψης το πρωί της Τετάρτης.

    Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Διάσκεψη θα μείνει στην Ιστορία. Και της Δικαιοσύνης και της Πολιτικής, για λόγους που υπερβαίνουν το αυτονόητο και καταγράφονται στο συλλογικό ασυνείδητο της ζωής του τόπου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το νέο παρασκήνιο ΣΚΑΪ-Alpha: Η χρυσή μετοχή και η στρατηγική Αλαφούζου και Κοντομηνά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036



    ΣΧΟΛΙΑ