• Πολιτική

    Συνεχίζεται το «ντόμινο απελάσεων» Ρώσων διπλωματών – «Όχι» στις απελάσεις από Κύπρο, άγνωστο τι θα κάνει η Ελλάδα

    • NewsRoom


    Συνεχίζονται οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών από χώρες της Δύσης, με αφορμή τις κατηγορίες των Βρετανών για εμπλοκή της Μόσχας στην υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ. Μετά την Βρετανία, σήμερα ήρθε η σειρά των ΗΠΑ, οι οποίες διέταξαν την απέλαση 60 Ρώσων και το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ, αλλά και μιας σειράς ευρωπαϊκών χωρών που προχώρησαν σε παρόμοιες ενέργειες.

    Η Γερμανία ανακοίνωσε πως σκοπεύει να απελάσει 4 Ρώσους διπλωμάτες, όσους και η Γαλλία, αλλά και η Πολωνία. Τρεις διπλωμάτες απέλασε η Τσεχία και η Λιθουανία, από δύο Ρώσους απελαύνουν η Ολλανδία, η Δανία, η Ιταλία και η Ισπανία ενώ η Εσθονία ζήτησε από τον Ρώσο ακόλουθο άμυνας να εγκαταλείψει το έδαφός της. Από έναν Ρώσο διπλωμάτη απέλασαν Λετονία, Κροατία, Ρουμανία, η Ουγγαρία και Φινλανδία.

    Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Καναδάς ανακοίνωσε την απέλαση τεσσάρων Ρώσων διπλωματών και η Ουκρανία δεκατριών. Έναν Ρώσο διπλωμάτη απελαύνει η Νορβηγία, δύο η Αλβανία και έναν η πΓΔΜ, την ώρα που το Μεξικό δήλωσε πως διατηρεί το δικαίωμα να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες.

    Η Ρωσία κατηγορεί ισχυρές δυνάμεις από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο πως βρίσκονται πίσω από τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα και της κόρης του.

    Όχι σε απελάσεις από την Κύπρο

    Στην Κύπρο, η κυβέρνηση δήλωσε πως συντάσσεται με τα Συμπεράσματα και τις αποφάσεις της ΕΕ, ωστόσο δεν πρόκειται να προχωρεί σε απελάσεις διπλωματών.

    Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, η Κύπρος «συγκαταλέγεται στις 14 χώρες της ΕΕ που δεν θα πάρουν τέτοια μέτρα. Αυτή ήταν και η θέση της Κύπρου στην COREPER, ότι συντασσόμαστε, αλλά η χώρα μας δεν είναι σε θέση να πάρει μέτρα για χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας”.

    Με βάση τη στάση της Κύπρου, με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα. Άλλωστε, κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφερθεί στο ζήτημα, ωστόσο ο ίδιος είχε λίγο νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εντείνεται ο «παόλεμος» Δύσης-Ρωσίας: Οι ΗΠΑ απελαύνουν 60 Ρώσους «κατασκόπους» – Χαιρετίζει την απόφαση η Μέι



    ΣΧΟΛΙΑ