• Πολιτική

    Συνάντηση Τζουκάνοβιτς – Μπακογιάννη: «Η Αθήνα είναι έμπνευση για όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» δήλωσε ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου

    • NewsRoom
    Συνάντηση Τζουκάνοβιτς - Μπακογιάννη: «Η Αθήνα είναι έμπνευση για όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» δήλωσε ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου

    Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο Πρόεδρος του Μαυροβούνιου Μίλο Τζουκάνοβιτς (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    «Η Αθήνα είναι έμπνευση για όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η Ποντγκόριτσα θα εμπνέεται από την Αθήνα». Με τα θερμά αυτά λόγια μίλησε για την ελληνική πρωτεύουσα, απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων μετά τη συνάντησή τους, σήμερα το μεσημέρι, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών.

    Ο κ. Τζουκάνοβιτς, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Σήμερα απέκτησα έναν καινούργιο φίλο, έναν νέο δήμαρχο που βλέπω ότι είναι ειλικρινής φίλος της χώρας μου. Χάρηκα όταν άκουσα ότι επιθυμεί και εκείνος από την πλευρά του να ξεκινήσει μία συνεργασία με την πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου. Πιστεύω ότι αυτή η επίσκεψη είναι ένα κίνητρο και μας δίνει και μία ώθηση για να ενισχύσουμε περαιτέρω τις ήδη πολύ καλές διμερείς μας σχέσεις.

    Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, αναφέρθηκε στη βόλτα που έκανε το πρωί στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας: «Χάρηκα ιδιαίτερα που είχα την ευκαιρία να γνωρίσω σήμερα την «καρδιά» της Αθήνας. Με αυτή την επίσκεψη ήθελα να δείξω τον βαθύ σεβασμό μου προς τον Δήμο Αθηναίων, προς τον πολιτισμό, την ιστορία και την παράδοσή σας. Και είναι μεγάλη μου χαρά που γνώρισα σήμερα τον δήμαρχο κ. Μπακογιάννη. Πείστηκα μετά τις συνομιλίες που είχαμε ότι είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος με τον καλύτερο τρόπο ενώνει και προωθεί τα πιο σημαντικά του παρελθόντος, την ιστορία και την παράδοση, με το παρόν». Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων καλωσόρισε τον Μαυροβούνιο Πρόεδρο στην Αθήνα, ευχαριστώντας τον « που βρήκε χρόνο στο ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμά του στην Αθήνα να μας επισκεφθεί, αναγνωρίζοντας έτσι την καταλυτική σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης στη σχέση των κρατών μας.

    Απευθυνόμενος, είπε, «στις Αθηναίες και τους Αθηναίους να πω ότι ο Πρόεδρος, βεβαίως, δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Έχει «γράψει» πολλές από τις σελίδες της ιστορίας στην ευρύτερη περιοχή μας και συνεχίζει να το κάνει. Γι’ αυτό κύριε Πρόεδρε γνωρίζω πως διερμηνεύω τους συμπολίτες μου όταν σάς μεταφέρω τα αισθήματα σεβασμού και φιλίας, όχι μόνο σε εσάς προσωπικά και στον θεσμό που υπηρετείτε, αλλά συνολικά στον λαό του Μαυροβουνίου».

    Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο Πρόεδρος του Μαυροβούνιου Μίλο Τζουκάνοβιτς (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχαν οι δύο αντιπροσωπείες, λίγη ώρα νωρίτερα, κάνοντας λόγο για μία εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση.

    «Μιλήσαμε, μεταξύ άλλων, για το πώς πολλές φορές τα παγκόσμια, δυσεπίλυτα, πολύπλοκα προβλήματα απαιτούν τοπικές λύσεις και πώς κοινότητες που μπορεί να φαίνονται από μακριά διαφορετικά, όπως η Αθήνα, η Ποντγκόριτσα ή το Κότορ, αντιμετωπίζουν εν τέλει κοινές προκλήσεις στον τομέα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην κοινωνική αλληλεγγύη, στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στα «θέλω» και τις ανάγκες των πολιτών του 21ου αιώνα», είπε ο κ. Τζουκάνοβιτς κατά τις συνομιλίες που είχε με τον κ. Μπακογιάννη, τόνισε πως αυτή ήταν η πρώτη φορά που συναντά Έλληνα δήμαρχο στη χώρα μας και του απηύθυνε κοινή πρόσκληση εκ μέρους και του δημάρχου της Ποντγκόριτσα κ. Ιβάν Βουκόβιτς να επισκεφθεί την πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου.

    Ο δήμαρχος Αθηναίων αποδέχθηκε την πρόσκληση και δεσμεύτηκε ότι θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη στο προσεχές διάστημα.

    Επίσης, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των διήμερων επαφών του με τους Έλληνες αξιωματούχους: «Είμαι πεπεισμένος ότι μετά τις συνομιλίες που είχα με τους αξιωματούχους της Ελλάδας, εκείνοι θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να προβάλουν τη χώρα μας στις Βρυξέλλες και να πείσουν ότι η χώρα μας αξίζει και πρέπει το συντομότερο δυνατό να ενταχθεί στην Ε.Ε. και να γίνει μέλος της».

    Ο δήμαρχος Αθηναίων πρόσφερε στον κ. Τζουκάνοβιτς μία ασημένια κουκουβάγια, το σύμβολο της πόλης των Αθηνών ως ένδειξη εκτίμησης και φιλίας στο πρόσωπό του, ενώ εκείνος από την πλευρά του δώρισε στον κ. Μπακογιάννη το σύμβολο της χιλιετούς, όπως είπε, ιστορίας της χώρας του, ένα κεραμικό αντίγραφο του αρχαιολογικού χώρου της Διόκλειας.

    «Θα χαρώ πολύ εάν ρίχνετε πού και πού μία ματιά σε αυτό το δώρο για να σας θυμίζει το Μαυροβούνιο», είπε απευθυνόμενος στον κ. Μπακογιάννη ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Δένδιας: Στη Μόσχα για συνάντηση με τον Λαβρόφ

    Ο θυμός του Μητσοτάκη, οι εκλογικοί γρίφοι και η γκρίνια των βουλευτών για τον ανασχηματισμό που… δεν έγινε



    ΣΧΟΛΙΑ