• Πολιτική

    Συνάντηση Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη στο Μέγαρο Μαξίμου: Να υπάρξει γρήγορη εξιχνίαση της δολοφονίας Καραϊβάζ

    • NewsRoom

    Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη


    Συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, θα έχει στις 10:30 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ζητήσει την γρήγορη εξιχνίαση της υπόθεσης της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

    Η δολοφονία του γνωστού αστυνομικού ρεπόρτερ, έξω από το σπίτι του στον Άλιμο το μεσημέρι της Παρασκευής, συγκλόνισε τόσο την Ελλάδα όσο κα την Ευρώπη. Ο Γιώργος Καραϊβάζ δέχθηκε τουλάχιστον έξι σφαίρες, σε δολοφονική ενέδρα που του είχαν στήσει δύο άγνωστοι στις 14.15 μετά το μεσημέρι. Οι αστυνομικοί περισυνέλλεξαν από τον τόπο του εγκλήματος 12 κάλυκες από πυροβόλο όπλο, συνολικά, ενώ η έρευνα στο σημείο συνεχίζεται.

    Την υπόθεση έχει αναλάβει το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, οι αξιωματικοί του οποίου παίρνουν καταθέσεις από πρόσωπα του περιβάλλοντος του θύματος προκειμένου να ρίξουν φως στα κίνητρα της δολοφονίας, που θα ανοίξουν ενδεχομένως τον δρόμο για την εξιχνίαση της υπόθεσης. Στο μικροσκόπιο των αστυνομικών μπαίνει και το κομμάτι που αφορά στη δημοσιογραφική ιδιότητα του θύματος και τα θέματα με τα οποία έχει ασχοληθεί.

    Πάντως, όπως διευκρινίστηκε από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, ο Γιώργος Καραϊβάζ, δεν είχε αναφέρει ποτέ στην Αστυνομία απειλές σε βάρος του, ούτε είχε ζητήσει αστυνομική προστασία. Ο Γιώργος Καραϊβάζ δέχτηκε την επίθεση την ώρα που είχε βγει από το αυτοκίνητο του και έμπαινε στην είσοδο της πολυκατοικίας που έμενε. Οι δράστες, που επέβαιναν σε δίκυκλο τύπου σκούτερ, σύμφωνα με μαρτυρίες τον πλησίασαν και τον «γάζωσαν». Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Καραϊβάζ επέστρεφε εκείνη την ώρα από το κανάλι Star, όπου εργαζόταν, στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα».

    Ο Γιώργος Καραϊβάζ, ήταν αστυνομικός συντάκτης πολλά χρόνια, από την δεκαετία του ’90 και εκτός από την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» στο Star, ήταν διαχειριστής και στην ιστοσελίδα bloko.gr. Είχε εργαστεί επίσης πολλά χρόνια στην τηλεόραση του «Αντέννα», απ’ όπου έφυγε το 2017. Ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή του δηλώνει συγκλονισμένο από την εκτέλεση του συναδέλφου Γιώργου Καραϊβάζ και επισημαίνει ότι πρόκειται για τη δεύτερη δολοφονία δημοσιογράφου καθώς είχε προηγηθεί το 2010 η δολοφονία του συναδέλφου Σωκράτη Γκιόλια. Η ΕΣΗΕΑ δήλωσε ότι οι δημοσιογράφοι δεν πτοούνται από δολοφονίες, τραυματισμούς και απειλές και επισήμανε πως  θα προασπίσει την ελευθερία του Τύπου και την ανεμπόδιστη εργασία των δημοσιογράφων απέναντι σε κάθε πίεση και απειλή, πολύ περισσότερο απέναντι σε μαφιόζικες πρακτικές και εγκληματικά σχέδια, ζητώντας παράλληλα την άμεση εξιχνίαση της υπόθεσης.

    Ανακοινώσεις καταδικάζοντας την δολοφονία και ζητώντας την άμεση διαλεύκανσή της εξέδωσε η κυβέρνηση, μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελείας Πελώνη, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να χρησιμοποιήσει την δολοφονία για να επιτεθεί κομματικά στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

    Η δολοφονία προκάλεσε επίσης τον αποτροπιασμό και στην ηγεσία της ΕΕ.

    Η δολοφονία ενός δημοσιογράφου είναι μια απεχθής, δειλή πράξη τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν με μήνυμά της στα ελληνικά αναφερόμενη στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι “η Ευρώπη αντιπροσωπεύει την ελευθερία. Και η ελευθερία του τύπου ίσως είναι η πιο ιερή από όλες. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι σε θέση να εργάζονται με ασφάλεια. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια του Γιώργου Καραϊβάζ. Ελπίζω οι εγκληματίες να προσαχθούν σύντομα στη δικαιοσύνη”.

    Να διασφαλίσουν ότι οι υπεύθυνοι της δολοφονίας του Γ.Καραϊβάζ θα λογοδοτήσουν κάλεσε τις ελληνικές Αρχές η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς. «Η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ στην Ελλάδα σήμερα είναι μια τραγική υπενθύμιση ότι η δημοσιογραφία είναι ένα επικίνδυνο επάγγελμα στην Ευρώπη», σημειώνει η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου. Η κ. Μιγιάτοβιτς κάλεσε τις Αρχές «να ερευνήσουν επειγόντως και πλήρως αυτό το έγκλημα και να διασφαλίσουν ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν».

    Να αποσαφηνιστεί εάν η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ έχει σχέση με τη δουλειά του ζητεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα ο Νταβίντ Σασσόλι ανέφερε «Συντετριμμένος από την είδηση της δολοφονίας του Έλληνα δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Οι έρευνες πρέπει να αποσαφηνίσουν επειγόντως εάν η δολοφονία συνδέεται με τη δουλειά του. Τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους φίλους του».

    Την απονομή δικαιοσύνης για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ ζήτησε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βιέρα Γιούροβα. «Είμαι βαθιά σοκαρισμένη μετά τις αναφορές ότι ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ πυροβολήθηκε στη Αθήνα. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια και τους συναδέλφους του.Πρέπει να απονεμηθεί δικαιοσύνη και η ασφάλεια των δημοσιογράφων πρέπει να εγγυηθεί», σημείωσε.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ