• Πολιτική

    Συμβούλιο Εφετών: Όχι στην έκδοση ακόμα ενός Κούρδου


    Δεν θα εκδοθεί στην Τουρκία ούτε ο δεύτερος Τούρκος, κουρδικής καταγωγής που είχε συλληφθεί με ακόμα 8 άτομα, λίγο πριν από την άφιξη του Ερντογάν στην Αθήνα.

    Το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε και τα δύο αιτήματα έκδοσης των τουρκικών αρχών, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως.

    Η κα Ουρανία Σταθέα, στην αγόρευσή της, τόνισε ότι αν ο 48χρονος Κούρδος εκδοθεί σαφώς υπάρχει κίνδυνος να δικαστεί για αλλά αδικήματα από αυτά για τα οποία εκζητείται.

    Οι Έλληνες δικαστές είχαν ζητήσει από τις τουρκικές αρχές να στείλουν συμπληρωματικά στοιχεία, ώστε να διευκρινίζουν τα στοιχεία για τις κατηγορίες που αποδίδουν στον Κούρδο.

    Ωστόσο, σύμφωνα με την εισαγγελέα, τα νέα στοιχεία που εστάλησαν είναι μια απλή περίληψη των προηγούμενων που είναι ελλιπή και αόριστα.

    “Δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να λάβει χώρα η έκδοση του παρόντος εκζητούμενου στις τουρκικές αρχές. Υπάρχουν πολύ σοβαρές ελλείψεις στα 2 εντάλματα και αντιφάσεις στις κατηγορίες που του αποδίδονται. Στο ένα ένταλμα εμφανίζεται ως απλό μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης και στο άλλο ως αρχηγός” είπε στην αγόρευσή της.

    Νωρίτερα  ο 48χρονος  είπε στους δικαστές:

    “Η Τουρκία με ζητάει επειδή ήμουν επαναστάτης και αγωνίζομαι εναντίον του φασισιστικου συστήματος. Δεν μπορεί να προσκομίσει κάτι χειροπιαστό. Με ζητάει για πράξεις (σ.σ. ένοπλη επίθεση στον γενικό εισαγγελέα στην Τουρκία το 2015) ενώ εγώ ήμουν κρατούμενος στη Γερμανία.”

    Ο 48χρονος οδηγήθηκε πάλι στη φυλακή, καθώς κρατείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία εχει κάνει αίτημα έκδοσης και για έναν ακομη από τους 9 (γυναίκα).

    Εις βάρος του η Τουρκία έχει εκδώσει δύο εντάλματα. Με το ένα ένταλμα ζητείτο η έκδοση του 48χρονου για “ένταξη σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση” και με το άλλο για “δολοφονία με σχεδιασμό”.



    ΣΧΟΛΙΑ