• Πολιτική

    Σε θολά νερά η Σύνοδος Κορυφής: Δισταγμοί για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας – Οι στόχοι της Αθήνας

    • Νένα Σώκου

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Έχοντας στις βαλίτσες του την αμερικανική στήριξη, που εκφράστηκε με τον πιο εύγλωττο τρόπο από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, κατά την παραμονή του στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στις εργασίες της έκτακτης συνόδου κορυφής, η οποία θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, και το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

    Μετά την αποκλιμάκωση των τελευταίων ημερών η Αθήνα, δια του πρωθυπουργού, έχει δηλώσει έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, τονίζοντας ωστόσο ότι προϋπόθεση αποτελεί η αποφυγή μονομερών ενεργειών.

    «Η δική μας θέση είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη, το είπα και χθες, ότι έχει φτάσει πια η ώρα της διπλωματίας και είναι πια στο χέρι των γειτόνων μας να αποδείξουν έμπρακτα εάν όντως ειλικρινά επιθυμούν την αποκλιμάκωση και τον διάλογο. Διαφορετικά η Ευρώπη έχει και άλλους τρόπους να προστατεύσει τα συμφέροντά της, αλλά και την ευρύτερη ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» είπε χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

    Πριν από την σύνοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Κατά τις συναντήσεις αυτές αναμένεται να επαναλάβει την ελληνική θέση υπέρ του διαλόγου και της διπλωματίας για την μόνη διαφορά που υπάρχει με την Τουρκία, την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

    Επίσης, θα τονίσει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προστατεύσει τα συμφέροντα και την ασφάλεια της, δίνοντας τις ανάλογες απαντήσεις στην Άγκυρα.

    Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, είναι θολό το τοπίο όσον αφορά στην στάση που θα κρατήσουν τα κράτη-μέλη. Το κλίμα μεταξύ των ηγετών δεν προκρίνει κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας και το πιθανότερο είναι ότι για ακόμη μια φορά η ΕΕ θα εκφράσει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και την Κύπρο και θα καταδικάσει την τουρκική προκλητικότητα.

    Ενδεικτική της στάσης που θα ακολουθήσει ομάδα χωρών στην σημερινή σύνοδο είναι η χθεσινή τοποθέτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, στο γερμανικό κοινοβούλιο.

    Εκεί αφού ανέφερε ότι Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν μια ανάσα πριν από την πολεμική σύρραξη, σχεδόν εκθείασε το έργο της Τουρκίας στο μείζον πρόβλημα του προσφυγικού.

    Είπε συγκεκριμένα ότι η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ και επιτελεί «θαυμαστό και αξιοσημείωτο» έργο σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία τεσσάρων εκατομμύριων προσφύγων.

    «Θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά» είπε «πώς θα πετύχουμε την αποκλιμάκωση της έντασης, πώς θα ενισχύσουμε τη συνεργασία στο προσφυγικό και σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων».

    Σε μια προσπάθεια να συγκεράσει, λεκτικά τουλάχιστον, όλες τις θέσεις, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανέφερε στην επιστολή που έστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι στόχος της ΕΕ είναι να υπάρξει χώρος για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, ενώ υπογράμμιζε ότι  «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της».

    Την ίδια ώρα, ενώ η Αθήνα διαμηνύει ότι ο διάλογος με την Τουρκία θα συνεχιστεί από εκεί που σταμάτησε το 2016 και πως τα θέματα προς συζήτηση είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών, η Άγκυρα επιμένει να βάζει συνεχώς στο τραπέζι σειρά θεμάτων επιμένοντας ιδιαιτέρως στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

    Επιπλέον, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αποστείλει δύο επιστολές με τις τουρκικές θέσεις προς όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, αποκλείοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Κύπριο πρόεδρο, ενώ στις πυρετώδεις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις θέτει το θέμα μιας ευρωμεσογειακής συνόδου για τα ενεργειακά επιμένοντας να μην κληθεί η Κύπρος.

    Η αμετακίνητη στάση της Τουρκίας τουλάχιστον σε ρητορικό επίπεδο φάνηκε και από την τοποθέτηση του Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος λίγες μόνο ώρες πριν από την σύνοδο, μιλώντας σε συνέδριο, έκανε λόγο για διαφωνίες που εκκρεμούν στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο και μίλησε για μονομερείς αξιώσεις της Ελλάδος και της Κύπρου σε βάρος της Τουρκίας.

    Επίσης, είπε ότι τουλάχιστον το Καστελόριζο πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί άμεσα.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ