• Πολιτική

    Σε μια ηλεκτρονική διεύθυνση, gov.gr, όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες του δημοσίου προς τον πολίτη

    Freedom pass data: Από σήμερα τα δωρεάν 50 GB στους νέους 15-17 ετών 

    Κυριάκος Πιερρακάκης


    Την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης, στην ηλεκτρονική  διεύθυνση gov.gr, σχεδιάζει να υλοποιήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

    Στόχος είναι το gov.gr να συγκεντρώσει όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, με σκοπό τη διευκόλυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων στις καθημερινές συναλλαγές τους με το Δημόσιο.  Σε πρώτο επίπεδο, εκεί θα συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες που είναι ήδη διαθέσιμες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις από άλλους ιστότοπους, ενώ σταδιακά η πύλη αυτή θα αποτελέσει την κύρια επαφή του πολίτη με το κράτος, τόσο για πληροφορίες όσο και για υπηρεσίες που έως τώρα απαιτούσαν φυσική παρουσία.

    Με βάση τη ρύθμιση που πρόκειται να ψηφιστεί στη Βουλή η παραγωγική λειτουργία, καθώς και η τεχνολογική ανάπτυξη και υποστήριξη, της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης ανήκει στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

    Η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών είναι αρμόδια για την ανάληψη κάθε πρωτοβουλίας και δράσης που σχετίζεται με τη στρατηγική και την επιχειρησιακή ανάπτυξη της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, σε ό,τι αφορά στον ανασχεδιασμό διοικητικών διαδικασιών των υφισταμένων και μελλοντικώς εντασσόμενων ψηφιακών υπηρεσιών σε αυτήν.

    Όπως επίσης ορίζεται κάθε δημόσιος φορέας υποχρεούται να συνεργαστεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου οι ηλεκτρονικές ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται μέσα από τους επιμέρους ιστοτόπους, να παρέχονται πλέον από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη. Όλοι οι ιστότοποι των φορέων της γενικής κυβέρνησης οφείλουν να μεταφερθούν στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης σε διευθύνσεις με κατάληξη gov.gr μέχρι τις 31.03.2020.

    Ακόμη, σε άλλο άρθρο προβλέπεται η σύσταση και τήρηση στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μητρώου Δικτυακών Τόπων και Εφαρμογών της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης. Το Μητρώο θα βρίσκεται αναρτημένο στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης και θα είναι πλήρως προσβάσιμο από τους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ