• Πολιτική

    Live: Σε κλίμα συναίνεσης τα κόμματα ψηφίζουν πρόεδρο της Βουλής

    • NewsRoom


    Μία ημέρα μετά την ορκωμοσία τους οι 300 εκλέγουν σήμερα, μέσα σε κλίμα ευρύτατης συναίνεσης, πρόεδρο της Βουλής. Η ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί.

    Η Νέα Δημοκρατία, που διαθέτει πλειοψηφία 158 εδρών, έχει προτείνει τον έμπειρο στα κοινοβουλευτικά Κώστα Τασούλα. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πριν από λίγα 24ωρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την πρόταση της ΝΔ, ενώ το ίδιο θα κάνει και το ΚΙΝΑΛ, όπως και η Ελληνική Λύση, πιθανότατα και το ΜέΡΑ 25.

    Επομένως ο Κώστας Τασούλας αναμένεται να εκλεγεί πανηγυρικά, σπάζοντας ακόμη και το ρεκόρ της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία τον Ιανουάριο του 2015 είχε εκλεγεί με 235 ψήφους.

    Το νέο προεδρείο της Βουλής θα συμπληρωθεί από τους Χαράλαμπο Αθανασίου, Νικήτα Κακλαμάνη και Θανάση Μπούρα που θα καταλάβουν τις τρεις πρώτες θέσεις αντιπροέδρων. Για την θέση του δ’ αντιπροέδρου ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τον Δημήτρη Βίτσα, ενώ για τις υπόλοιπες θέσεις προτείνονται οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ, Απόστολος Αβδελάς από την Ελληνική Λύση και ένας εκ των Σοφίας Σακοράφα και Κλέωνα Γρηγοριάδη από το ΜεΡΑ25.

    Όπως έχει ήδη δείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταφέροντας την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου από την Βουλή στο Μέγαρο Μαξίμου, στόχος είναι να επανέλθουν οι διακριτοί ρόλοι Βουλής και κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τασούλας ήταν αυτός που εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό να κάνει αυτή την κίνηση, επομένως αναμένονται και άλλες δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.



    ΣΧΟΛΙΑ