• Πολιτική

    Ορκίστηκαν οι 300 – Αύριο η εκλογή προεδρείου της Βουλής (pics)

    • NewsRoom


    Στις 11 ακριβώς ήχησε το κουδούνι της Ολομέλειας για την εναρκτήρια συνεδρίαση της νέας Βουλής. Στην έδρα του προέδρου της Βουλής βρισκόταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής προεδρεύει ο πρώτος τη τάξη αντιπρόεδρος της Βουλής που έχει επανεκλεγεί και είναι μέλος της νέας Βουλής.

    Έτσι, αφού δεν εκλέχθηκε ο Τάσος Κουράκης που ήταν α’ αντιπρόεδρος της απελθούσας Βουλής, προήδρευσε ο πρώην β’ αντιπρόεδρος της Βουλής που ήταν ο Γιώργος Βαρεμένος.

    Ο κ. Βαρεμένος με την έναρξη της συνεδρίασης ανάγνωσε την ειδική ημερήσια διάταξη, εκφώνησε τον κατάλογο των βουλευτών και στην συνέχεια ζήτησε από τον γραμματέα να εξέλθει από την Ολομέλεια και να συνοδεύσει στην αίθουσα τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο με τα μέλη της ΔΙΣ που θα τελέσουν τον καθιερωμένο αγιασμό και θα πραγματοποιήσουν την θρησκευτική ορκωμοσία.

    Αμέσως μετά ορισμένοι βουλευτές έδωσαν πολιτικό όρκο, ενώ τρεις μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα έδωσαν όρκο στο Κοράνι.

    Μετά την τελετή αγιασμού και ορκωμοσίας, οι «300» περνούν από το 51 γραφείο, όπου είναι το Πρωτόκολλο Ορκωμοσίας Βουλευτών για να υπογράψουν και τα σχετικά έγγραφα.

    Αύριο, Πέμπτη, η Ολομέλεια θα συνεδριάσει, προκειμένου να εκλέξει το νέο προεδρείο της Βουλής. Η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει τον Κώστα Τασούλα. Για την εκλογή προέδρου και αντιπροέδρων απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών.

    Για την γαλάζια τριάδα αντιπροέδρων προτείνονται οι Χαράλαμπος Αθανασίου, Νικήτας Κακλαμάνης και Θανάσης Μπούρας, ενώ την θέση του γραμματέα της ΚΟ έχει ήδη αναλάβει ο κ. Σταύρος Καλαφάτης.

    Η βουλευτής Νόνη Δούνια προσέρχεται για την ορκωμοσία
    Ο Γιάνης Βαρουφάκης προσέρχεται στην Βουλή με την σύζυγό του, Δανάη Στράτου

    Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει για δ’ αντιπρόεδρο της Βουλής τον Δημήτρη Βίτσα, ενώ νέα γραμματέας της ΚΟ ορίστηκε η Όλγα Γεροβασίλη.

    Το ΚΙΝΑΛ θα συνεδριάσει σήμερα προκειμένου να οριστούν τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κοινοβουλευτικά αξιώματα. Για την θέση του αντιπροέδρου ακούγονται τα ονόματα των Κ. Σκανδαλίδη και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ενώ στην θέση του γραμματέα της ΚΟ θα παραμείνει πιθανότατα ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

    Άποψη από την αίθουσα της Ολομέλειας. Όλα έτοιμα για την ορκωμοσία

     

    Η βουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου προσέρχεται στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής για την ορκωμοσία
    Η Ντόρα Μπακογιάννη συζητά με την Λίνα Μενδώνη

    Το Σάββατο 20 Ιουλίου στις 6 το απόγευμα θα ξεκινήσει η τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που θα λήξει το βράδυ της Δευτέρας με την ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση ανοίγει με την ομιλία του νέου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των υπουργών.

    Η Λιάνα Κανέλλη δείχνει κάτι στην Ντόρα Μπακογιάννη
    Η Νόνη Δούνια για πρώτη φορά στο έδρανο

    Μητσοτάκης: Καλή δύναμη σε όλους μας

    Λίγο μετά τις 10:30 έφτασε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός, αφού χαιρέτησε, ευχήθηκε «καλή δύναμη σε όλους μας».

    Βαρουφάκης: Μικρή ευκαιρία για να γιορτάσουμε τη Δημοκρατία

    Μαζί με τη σύζυγό του Δανάη Στράτου έφτασε στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 έκανε λόγο για «πολύ μικρή ευκαιρία για να γιορτάσουμε τη Δημοκρατία. Αμέσως μετά θα αρχίσει ένας νέος σκληρός αγώνας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια τετραπλή πτώχευση. Εδώ δεν ήρθαμε για να πάρουμε θέσεις αλλά για να παλέψουμε για να μην φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό».

    Η Νόνη Δούνια, που έφτασε στη Βουλή με ένα μωβ κοστούμι, δήλωσε: «Θέλω να είμαι αντάξια των ανθρώπων που με πίστεψαν. Ήρθα με τον σύζυγό μου που είναι συγκινημένος» δήλωσε η Νόνη Δούνια κατά την άφιξή της.

    Πολάκης: Θα επανέλθουμε

    «Θα αντισταθούμε στις προσπάθειες νεοφιλελεύθερης πολιτικής που θα κάνει η Νέα Δημοκρατία και θα επανέλθουμε» σχολίασε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης προσερχόμενος στη Βουλή.

    Η Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε: «Νέα Βουλή, καινούργια αρχή και μεγάλες προσδοκίες για καλύτερες ημέρες. Έχουμε μπροστά μας τρεις μεγάλες προκλήσεις, στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην ανάπτυξη της μεσαίας, στη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και βέβαια στην ανάπτυξη της Αθήνας μέσα από τον τομέα της ασφάλειας. Προχωράμε σταθερά μαζί».

    Λίγο αργότερα στη Βουλή έφτασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος: «Δουλειά, δουλεία και πράξεις. Εύχομαι στον κ. Τασούλα, πρόεδρο της Βουλής να είναι πρόεδρος όλων των Ελλήνων».



    ΣΧΟΛΙΑ