• Πολιτική

    Συνάντηση Μητσοτάκη – Ζάεφ: Αμοιβαία βούληση για ανάπτυξη οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Β. Μακεδονίας

    • NewsRoom


    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2019. Η συνάντησή τους διήρκεσε 40 λεπτά.

    Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση συμμετέχουν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης.

    Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης-18ης Οκτωβρίου, με τον Πρωθυπουργό να επιβεβαιώνει την διαχρονική στάση της χώρας μας υπέρ της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα συμβάλλει στην διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Ανέφερε δε ότι η Ελλάδα διαδραμάτισε και θα συνεχίζει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο προς κάθε κατεύθυνση για τη διασφάλιση αυτής της πορείας.

    Ο κ. Μητσοτάκης, επανέλαβε την κριτική του στη συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε όμως ότι από τη στιγμή που δεσμεύει τι δύο χώρες, είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία, πρέπει να εφαρμοστεί και να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση. Οι δυο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν πως η εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας καθώς και η περιφερειακή συνεργασία παραμένουν ουσιώδη κριτήρια για όλα τα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά και για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων.

    Τέλος, οι κ. Μητσοτάκης και Ζάεφ εξέφρασαν την αμοιβαία τους βούληση για ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και για την υλοποίηση έργων που θα διευκολύνουν την συνδεσιμότητα στην περιοχή μας, προς όφελος του διμερούς εμπορίου.

    Στη συνάντηση, από ελληνικής πλευράς, μετέχουν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης.

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, είχε συνάντηση με τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Κεντρικό θέμα συζήτησης όπως ανέφερε ο πρώην δήμαρχος ήταν η σχέση που πάει να αναπτυχθεί με το Μουσείο Ολοκαυτώματος των Σκοπίων, μια περιβαλλοντική οργάνωση με την οποία έχει ήδη συνεργασία ο Αρκτούρος αλλά και το ζήτημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Β. Μακεδονία μετά το γαλλικό βέτο.

    «Ο Ζάεφ είναι ένας πολιτικός σοβαρός, δεν είναι βιαστικός, έχει μια αντίληψη για τη χώρα του πάρα πολύ προοδευτική και πιστεύω οτι εμείς τουλάχιστον ανταποκρινόμαστε σε μια τέτοια πρωτοβουλία που παίρνουμε να αναπτυχθούν φιλίες μεταξύ των λαών. Οι γειτονικές χώρες πρέπει να έχουν φιλικές σχέσεις και όχι να είναι σε καυγά», τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

    Πριν την συνάντηση του κ. Μπουτάρη μα τον κ. Ζάεφ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη το νέο-σήμα σφραγίδα για τα ελληνικά προϊόντα από την Μακεδονίαμε ένα μεγάλο λευκό «Μ» σε μπλε φόντο και την φράση «the Great» να κυριαρχεί σε αυτό, για το οποίο ήδη δύο χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν δείξει ενδιαφέρον για αν το χρησιμοποιήσουν.

    Μάλιστα σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων αναφορικά με το αν θα παρουσιάσει το συγκεκριμένο σήμα και στον Ζόραν Ζάεφ, ο κ. Μητσοτάκης αποκρίθηκε πως το έχει παρουσιάσει ήδη.

    Στο ραντεβού των δύο ηγετών αναμένεται να συζητηθεί η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, ύστερα από το γαλλικό βέτο για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στη Σύνοδο του Οκτωβρίου, ενώ ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα της πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, ειδικά ως προς τα μακεδονικά προϊόντα. Εξάλλου, τρεις ώρες πριν από την συνάντηση ο πρωθυπουργός θα παραστεί στη συνέντευξη Τύπου του ΣΕΒΕ για την παρουσίαση του εμπορικού σήματος των μακεδονικών προϊόντων.

    Στην πρώτη συνάντηση που είχαν, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στον ομόλογο του ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε την Συμφωνία των Πρεσπών, προσθέτοντας ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί. Μετά την κύρωσή της, όμως, η συμφωνία αυτή αποτελεί μέρος του Διεθνούς Δικαίου, οπότε η Ελλάδα θα την σεβαστεί.

    Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αυστηρή τήρηση όσων προβλέπονται σε αυτήν, προκειμένου η Ελλάδα να μην θέσει θέμα στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις η Αθήνα θα στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων καθώς ήταν στους πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας.

    Μετά το γαλλικό βέτο, ο Ζόραν Ζάεφ βρέθηκε πιεσμένος στο εσωτερικό, με αποτέλεσμα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 12 Απριλίου. Η κυβέρνησή του θα παραιτηθεί στις αρχές του 2020



    ΣΧΟΛΙΑ