F

Πολιτική

Macedonia the Great: Αυτό είναι το νέο σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα

  • NewsRoom


Tο νέο-σήμα σφραγίδα για τα  ελληνικά προϊόντα από την Μακεδονία παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην Θεσσαλονίκη, με ένα μεγάλο λευκό «Μ» σε μπλε φόντο και την φράση «the Great» να κυριαρχεί σε αυτό, για το οποίο ήδη δύο χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν δείξει ενδιαφέρον για αν το χρησιμοποιήσουν.

Για το σήμα επιλέχθηκε η λέξη Macedonia που είναι καθιερωμένη διεθνώς, ενώ το «Τhe Great» συνδέει τη Μακεδονία με τον Μέγα Αλέξανδρο. Παράλληλα, το great (GR) με έντονη γραφή παραπέμπει ευθέως στα αρχικά της Ελλάδας.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο ΣΕΒΕ, για την παρουσίαση του συλλογικού εμπορικού σήματος των Μακεδονικών προϊόντων, ανέφερε πως «ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει, σήμερα, το καινούργιο συλλογικό σήμα το οποίο θα συνοδεύει από εδώ και στο εξής τα Μακεδονικά προϊόντα και τις Μακεδονικές υπηρεσίες σε όλα τα μήκη και όλα τα πλάτη του κόσμου.

Είχα δεσμευθεί ότι θα αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών, υποστηρίζοντας τους επαγγελματικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος ώστε να κατοχυρώσουν μία ενιαία συλλογική ταυτότητα, η οποία θα ξεχωρίζει τα προϊόντα τα οποία θα παράγονται από εδώ και στο εξής στη Μακεδονική γη.

Πιστεύω ότι αυτό το καλαίσθητο σήμα το οποίο παρουσιάζεται σήμερα και το οποίο άμεσα θα κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Γραφείο στο Αλικάντε, επιτυγχάνει αυτό το σκοπό. Είμαι σίγουρος ότι είναι ένα σήμα το οποίο θα αγκαλιαστεί από όλους τους παραγωγούς της Μακεδονίας, καλύπτει και τις τρεις περιφέρειες: της Ανατολικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Δυτικής Μακεδονίας θα υποστηριχθεί από τις επιχειρήσεις και θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε μια κεντρική ταυτότητα για τα Μακεδονικά προϊόντα.

Μια ταυτότητα η οποία παραπέμπει, όπως βλέπετε, στο ένδοξο παρελθόν μας, αλλά ταυτόχρονα χαράσσει και με αυτοπεποίθηση το δρόμο για ένα πιο αισιόδοξο, για ένα πιο φωτεινό μέλλον.

Συγχαρητήρια και πάλι σε όλους τους φορείς οι οποίοι εργάστηκαν γι’ αυτό το σήμα. Εύχομαι να είναι τυχερό και καλοτάξιδο».

«Θα παρουσιάσετε το σήμα και στον Ζόραν Ζάεφ τον οποίο θα συναντήσετε σε λίγο;» ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον τελευταίο να απαντά ότι «έχει ήδη παρουσιαστεί».

Από την πλευρά του ο  πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό, τον επικεφαλής δημιουργικού στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, Στηβ Βρανάκη, και το Γραφείο του Πρωθυπουργού για τη συμπαράστασή τους στην προσπάθεια δημιουργίας του σήματος.

Όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντόπουλος επιλέχθηκε να χρησιμοποιηθεί στον όρο Macedonia το λατινικό γράμμα C και όχι το K. «Σε σχετικές αναζητήσεις που κάναμε ο όρος Macedonia με C συναντάται σε 400 εκατ. link ενώ με το K βρέθηκαν μόλις 14 εκατ. link στο διαδίκτυο», ανέφερε.

«Ξεκινήσαμε από το μηδέν ένα rebranding και ένα replacement του σήματος που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία» είπε κατά τη διάρκεια της παρουσίαση του νέου σήματος ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

Όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντόπουλος, επιλέχθηκε η λέξη Macedonia, το The Great, που δίνει σαφή αναφορά στην ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και άσπρα γράμματα σε μπλε φόντο που παραπέμπουν στην χώρα μας. Αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο για μία καταιγίδα, όπως τη χαρακτήρισε , προσθέτοντας πως «δεν είχαμε ομπρέλα να προφυλαχτούμε. Εκείνες τις ημέρες συναντήσαμε τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Μητσοτάκη που μας αφουγκράστηκε».

Ο Στράτος Τσαχπίνης από την ομάδα που συστάθηκε για την δημιουργία του σήματος επισήμανε ότι «δημιουργήσαμε ένα σήμα που θα συντροφεύει τα προϊόντα που προέρχονται από την Μακεδονία. Πίσω από αυτό υπάρχει δουλειά προκειμένου να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα. Καταλήξαμε στο M είναι ειδικά σχεδιασμένο για αυτά τα προϊόντα». Σχολιάζοντας τα επιμέρους κομμάτια που συνθέτουν το γράμμα «Μ», ανέφερε ότι το πρώτο κομμάτι σου δίνει την αίσθηση σαν κολόνα, το μεσαίο είναι επιτραπέζιο που σχετίζεται με αρχιτεκτονική, και τέλος το τρίγωνο», τόνισε και πρόσθεσε ότι σχεδιάστηκε προκειμένου να είναι αποδεκτό και αρμονικό.


ΣΧΟΛΙΑ