ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Άρχισε η διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ, κεκλεισμένων των θυρών, για το θέμα της χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας, μετά την διακοπή της πρώτης διάσκεψης την περασμένη εβδομάδα.
Η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, την περασμένη εβδομάδα, διήρκεσε περίπου μία ώρα και διακόπηκε μετά από έντονη αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ των δικαστών και του πρόεδρου του δικαστηρίου.
Στις δυο διασκέψεις της τρέχουσας εβδομάδας θα συμμετέχουν 30 μέλη. Εκτός του πρόεδρου, Νικολάου Σακελλαρίου, θα συμμετέχουν 3 αντιπρόεδροι, σύμβουλοι Επικρατείας και 3 πάρεδροι του ΣτΕ (οι τελευταίοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου).
Εισηγητής είναι ο σύμβουλος Επικρατείας, Γιώργος Παπαγεωργίου. Οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών συζητήθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ στις 4 Ιουλίου 2016.
Υπενθυμίζεται ότι όπως έγραψε νωρίστερα το mononews.gr τα μέτωπα που έχουν ανοίξει στον κόσμο της Δικαιοσύνης έχουν πολλαπλασιαστεί ραγδαία μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, έχοντας πλέον καταστεί μείζονα πολιτικά. Παραγκώνισαν άλλωστε παραδοσιακά «υπ΄ αριθμόν ένα» ζητήματα στην ατζέντα του διαξιφισμού που είχαν από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στα μέτωπα, συγκαταλέγεται η ενδεχόμενη αύξηση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών κατά τρία χρόνια, και ενώ το Σύνταγμα επιτάσσει την αποχώρησή τους στο 67ο έτος της ηλικίας τους. Όπως κοινοποίησε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου σε δικαστικούς, η προοπτική συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων και έτυχε θερμής υποδοχής, με βασικό επιχείρημα ότι σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, δεν υπάρχει όριο ηλικίας για τους δικαστές. Η ίδια φέρεται να υπογράμμισε, και στον Αλέξη Τσίπρα, ότι τα όποια όρια ηλικίας έχουν θεσπιστεί για να προστατεύουν τους δικαστές, και όχι για να αναχαιτίζουν τυχόν επιθυμία τους για παραμονή στο σώμα.
«Τυχόν νομοθετική «λύση» ώστε να παρακαμφθεί ο σκόπελος του Συντάγματος, θα ανοίξει εκ νέου τον ασκό του Αιόλου, ίσως και από τις δικαστικές ενώσεις», εκτιμούν δικαστικές πηγές, «ενώ θα στοχοποιήσει έτι περαιτέρω την κυρία Θάνου, καθώς η αλλαγή την αφορά, διαφορετικά θα πρέπει να αποχωρήσει από τον θώκο της τον Ιούνιο ∙ συνταξιοδοτείται».
Παρέμβαση για το ζήτημα του ορίου ηλικίας των ανωτάτων δικαστών, έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι το Σύνταγμα δεν αφήνει περιθώρια για ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το νέο παρασκήνιο ΣΚΑΪ-Alpha: Η χρυσή μετοχή και η στρατηγική Αλαφούζου και Κοντομηνά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καπανδρίτι: Κατάσχεση 4,8 τόνων ακατάλληλου κρέατος, λίγο πριν διοχετευθούν στην αγορά για την Τσικνοπέμπτη
- Φωτιά σε όχημα στην Αθηνών–Κορίνθου – Κίνηση μόνο από την αριστερή λωρίδα προς Κόρινθο
- Κίνητρο, πρόκληση αλλά και χρήμα ενόψει για την Εθνική Ελλάδος στο Nations League
- Ουκρανία: Συμφωνία με το ΔΝΤ για χαλάρωση όρων στο νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα 8,2 δισ. δολαρίων
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.