ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ μπορεί να «επανεξετάσουν» τη σημασία του ΝΑΤΟ μετά την άρνηση στήριξης στον πόλεμο με το Ιράν
Ένα πολυεθνικό κονσόρτσιουμ ενδέχεται να αναλάβει τη διαχείριση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στον Telegraph ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, παρουσίασε την πρόταση κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της G7 την προηγούμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με μία εκδοχή της παρέμβασής του, ο Ρούμπιο υπογράμμισε ότι το προτεινόμενο μοντέλο θα διασφαλίζει «ελεύθερη και χωρίς τέλη κυκλοφορία» μέσω της στρατηγικής θαλάσσιας οδού, από την οποία διέρχεται σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου.
Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έχει διαμορφωθεί δεύτερη πρόταση στο πλαίσιο συνομιλιών μεταξύ του Πακιστάν και περιφερειακών δυνάμεων. Πηγή από το Ισλαμαμπάντ, που επικαλείται το δημοσίευμα, ανέφερε ότι το νέο σχέδιο είχε κοινοποιηθεί στον Λευκό Οίκο πριν από τις συνομιλίες της Κυριακής.
Η πρόταση αυτή προβλέπει επίσης τη δημιουργία πολυεθνικού κονσόρτσιουμ, στο οποίο θα συμμετέχουν το Πακιστάν, η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, με στόχο τη διαχείριση της ροής πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ιδέα για τη σύσταση κοινοπραξίας διαχείρισης έχει συζητηθεί τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και με το Ιράν, γεγονός που υποδηλώνει προσπάθεια διαμόρφωσης ενός ευρύτερου πλαισίου συνεργασίας για τη διασφάλιση της ενεργειακής ροής και της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας.
Σε αντίθεση με την αμερικανική προσέγγιση, η δεύτερη πρόταση περιλαμβάνει την επιβολή τέλους διέλευσης, κατά το πρότυπο της Διώρυγας του Σουέζ. Τα πλοία που διέρχονται από τη Διώρυγα καταβάλλουν ειδικό τέλος, το οποίο καθορίζεται με βάση το μέγεθος, το βάρος και το φορτίο τους.
Διαβάστε επίσης:
Βουλή: Στις 17 Απριλίου η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το κράτος δικαίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρηματιστήριο: Ράλι επιστροφής στις ώριμες αγορές, για ποια blue chips σήμανε έξοδος από τον MSCI
- ΗΠΑ: Μειώθηκαν τον Φεβρουάριο οι θέσεις εργασίας – Σημαντική επιβράδυνση των προσλήψεων
- Profile: Άνοδος 27% στα EBITDA – Πρόταση για μέρισμα 0,08 ευρώ/μετοχή
- ΟΛΠ: Νέα αύξηση εσόδων και EBITDA, στα 86,2 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη – Πρόταση για μέρισμα 1,896 ευρώ ανά μετοχή
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.