• Πολιτική

    Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ

    • NewsRoom


    Σε εξέλιξη βρίσκεται η τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ στην οποία συμμετέχει και ο Νίκος Δένδιας, στην οποία αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.

    Ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει το έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο και για την τουρκική προκλητικότητα.

    Στη συνέχεια, ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο.

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκδώσει άμεσα ανακοίνωση για τον πλου του Oruc Reis τονίζοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο» επισημαίνοντας ότι «τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

    Εκτός των όσων προσδοκώνται από την συνάντηση με τον Μάικ Πομπέο, η Αθήνα δια της διπλωματικής οδού πέτυχε στήριξη και συμμαχία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, διαμορφώνοντας μιαν ασπίδα απέναντι στην παραβατική τουρκική συμπεριφορά στα νερά της Μεσογείου. Εξάλλου, εξαιρετικό μήνυμα στην Άγκυρα στέλνει και η παρουσία γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων, στο πλαίσιο της κοινής άσκησης με την Ελλάδα.

    Παράλληλα με τη γαλλική παρουσία, ο Τζέφρι Πάιατ προανήγγειλε μέσω twitter την έλευση στην Ελλάδα του αμερικανικού ελικοπτεροφόρου USS Hershel «Woody» Williams, το οποίο ανήκει στον 6ο στόλο.

    Η προαναγγελία αυτή έρχεται λίγες ώρες πριν από την συνάντηση Δένδια – Πομπέο, για την οποία -σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές- υπήρξε άμεση ανταπόκριση μετά την διατύπωση του αιτήματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συνομιλίες Δένδια – Πομπέο θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας.

    Η ελληνική πλευρά σημειώνει πως υπάρχει πλέον εδραιωμένη αντίληψη εταίρων και συμμάχων για την τουρκική παραβατικότητα. Αντίληψη η οποία αντικατοπτρίζεται και στην ξεκάθαρη ανακοίνωση που εξέδωσε η ισραηλινή διπλωματία, όπως προσέθεταν, σύμφωνα με την οποία εκφράζεται πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της και το δικαίωμά της να οριοθετεί την ΑΟΖ της.



    ΣΧΟΛΙΑ