• Οικονομία

    Σχέδιο του Υπ. Οικονομικών απειλεί με «λουκέτο» τα περισσότερα ζυθοποιεία της χώρας!


    Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στον χώρο της ελληνική ζυθοποιίας το νέο σχέδιο απόφασης του υπουργείο Οικονομικών για την λειτουργία του κλάδου.

    Όπως καταγγέλλει η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, το σχέδιο με τίτλο «Όροι και Προϋποθέσεις για την παραγωγή ζύθου και προϊόντων ζύθου, τη λειτουργία των οικείων μονάδων παραγωγής, ως και τηρητέες διατυπώσεις και διαδικασίες για τον έλεγχο και την εποπτεία των οικείων μονάδων παραγωγής»,  ουσιαστικά αλλάζει τον τρόπο ελέγχου της παραγωγής εγχώριου ζύθου υποχρεώνοντας πολλές ελληνικές επιχειρήσεις με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ορίζει, αφενός να χάσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα και αφετέρου να εφαρμόζουν απαρχαιωμένες τεχνικές ελέγχου που είτε θα τις καταστήσουν παράνομες, είτε δε θα τους επιτρέψουν να επιβιώσουν καθώς η λειτουργία τους θα καταστεί ασύμφορη.

    Σύμφωνα με την Ένωση Ζυθοποιών, το σχέδιο «ουσιαστικά απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου της ελληνικής ζυθοποιίας εισηγείται το Υπουργείο Οικονομιών εισάγοντας μία σειρά από προσκόμματα στην εγχώρια παραγωγή ζύθου και στην λειτουργία μικρών και μεγάλων ελληνικών ζυθοποιείων».

    Σύμφωνα με τους ζυθοποιούς, «με το σχέδιο της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών πρακτικά ο Κλάδος επιστρέφει στο βασιλικό διάταγμα του 1923 και επιπλέον επιβάλλεται ένα δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα ελέγχου στα ζυθοποιεία και μία σειρά από προσκόμματα στην παραγωγή ζύθου που απειλούν τη λειτουργία μικρών και μεγάλων ελληνικών ζυθοποιείων».

    *Άμεση απόσυρση του Σχεδίου και έναρξη διαβούλευσης με όλους τους φορείς, από μηδενική βάση, ζητά η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών

    Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2018 – Σχέδιο Απόφασης που ουσιαστικά απειλεί τη βιωσιμότητα του

    Μάλιστα, οι Ζυθοποιοί διαμαρτύρονται και για το γεγονός πως η ρύθμιση προγραμματίζεται εν μέσω εορτών και με ταχύτατες διαδικασίες. Με τον τρόπο αυτό, αναφέρουν «καταστρατηγεί κάθε έννοια τήρησης των αρχών καλής νομοθέτησης, δεδομένο ότι τέθηκε σε ολιγοήμερη Διαβούλευση, στερώντας έτσι από όλους τους εμπλεκόμενους τη δυνατότητα να ενταχθούν σε γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο».

    Σύμφωνα με τους Ζυθοποιούς, οι οποίοι ζητούν την άμεση απόσυρση του Σχεδίου και την έναρξη διαβούλευσης με τους φορείς από μηδενική βάση, ορισμένες από τις προβληματικές  ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό είναι:

    1. Ο έλεγχος στην βύνη και στο ζύθο σε όλα τα στάδια παραγωγής γίνεται πλέον ασφυκτικός, από άποψη γραφειοκρατίας και τηρουμένων διαδικασιών, και πρακτικά καθιστά όλους εν δυνάμει παράνομους, καθώς η καταγραφή όλων των παραμέτρων είναι δυσχερής και ειδικά, στα μικρά ζυθοποιεία, αδύνατη.

    2. Ενώ μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ελάχιστο όριο ζυθοβραστήρα για την ίδρυση ζυθοποιείου, πλέον θέτει ως όριο τα 1000 λίτρα, τη στιγμή που τουλάχιστον το 50% των υφιστάμενων νομίμως λειτουργούντων μικροζυθοποιείων έχει ζυθοβραστήριο μικρότερου όγκου. Είναι προφανές ότι μια τέτοια πρόβλεψη θα καταστρέψει οικονομικά πολλές επιχειρήσεις και θα τις αναγκάσει ή να κλείσουν τις εγκαταστάσεις τους ή να επενδύσουν σε μεγαλύτερο σύστημα ζυθοβραστηρίου, τη στιγμή που οι περισσότερες από αυτές έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους την τελευταία τριετία. Ουσιαστικά ένα τέτοιο μέτρο θα αναστείλει την ανάπτυξη του κλάδου της μικροζυθοποιίας συνολικά, ενώ τίθεται θέμα συνταγματικότητας της συγκεκριμένης ρύθμισης.

    3. Η υποχρέωση ογκομέτρησης όλων των δεξαμενών των ζυθοποιείων από πιστοποιημένο εξωτερικό φορέα, καθώς και η προκύπτουσα αναγκαιότητα εφαρμογής δεικτών στάθμης στις δεξαμενές ζύμωσης και σίτευσης, που δεν προτείνεται από κανένα κατασκευαστή για λόγους υγιεινής και ασφάλειας του προϊόντος, θα υποχρεώσει τα ζυθοποιεία σε μια μεγάλη μη παραγωγική επένδυση που στην συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

    4. “Κλείσιμο” του επαγγέλματος του ανεξάρτητου βυνοποιού, καθώς η συγκεκριμένη δραστηριότητα στη χώρα μας υποχρεωτικά θα ασκείται από ζυθοποιούς, μέτρο αντίθετο με τους όρους της ελεύθερης αγοράς

    «Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε δυσμενή θέση τις επιχειρήσεις που παράγουν ζύθο στην Ελλάδα, από τις οποίες το κράτος εισπράττει άμεσους και έμμεσους φόρους που ξεπερνούν τα 750εκ., θα θέσουν σε αβεβαιότητα χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ θα χαθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προσπάθησαν να ανακτήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας προϊόντα ζύθου που αναβάθμισαν την ποιότητα τόσο για τους Έλληνες καταναλωτές, όσο και την θέση που με κόπο κατακτούν τα προϊόντα μας στο εξωτερικό.

    Η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, που μέλη της είναι μικρά και μεγάλα ελληνικά ζυθοποιία σε όλη την ελληνική επικράτεια, δηλώνει αιφνιδιασμένη από το σύντομο και ασφυκτικό χρονικό διάστημα διαβούλευσης, που έθεσε το Γενικό Χημείο του Κράτους για ένα τόσο σημαντικό νομοθέτημα, το οποίο θα καθορίσει το μέλλον της εγχώριας παραγωγής ζύθου. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν ένα κλάδο, που καταβάλει με συνέπεια τους έμμεσους και άμεσους φόρους, το οποίο εξάλλου αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η πρόσφατη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην μπύρα απέφερε στο κράτος τα προσδοκώμενα έσοδα, πρέπει να πραγματοποιούνται σε κλίμα συνεννόησης, συναίνεσης και καλής πίστης. Η Ένωση ζητεί άμεσα να αποσυρθεί το συγκεκριμένο σχέδιο ΥΑ και να ξεκινήσει συζήτηση από μηδενική βάση, με υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών αντίστοιχων με αυτές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, προκειμένου αφενός να διασφαλιστεί το φορολογικό αντικείμενο, και αφετέρου να αποτελέσει μοχλό υγιούς ανάπτυξης μικρών και μεγάλων ζυθοποιείων στην ελληνική επικράτεια. Η εμπειρία έχει δείξει ότι η υιοθέτηση παρόμοιων γραφειοκρατικών μοντέλων ελέγχου, πάντοτε έχουν αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα», καταλήγει η ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών.

    Ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη για για τα νέα μέτρα

    Ερώτηση για το ζήτημα κατέθεσε προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης και βουλευτής Α΄Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Όπως αναφέρει η κα. Μπακογιάννη, η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα θα εξαναγκάσει πολλές ελληνικές ζυθοποιίες να βάλουν λουκέτο” καθώς ο έλεγχος σε όλα τα στάδια παραγωγής γίνεται ασφυκτικός και καθιστά όλες τις επιχειρήσεις εν δυνάμει παράνομες “καθώς η καταγραφή όλων των παραμέτρων που ζητά η κυβέρνηση είναι δυσχερής και ειδικά στις μικρές ζυθοποιίες αδύνατη”.

    Αναλυτικά η ερώτηση προς τον κ. Τσακαλώτο:

    “Προ λίγων ημερών, η κυβέρνηση απέστειλε στην Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών (ΕΕΖ) σχέδιο Υπουργικής Απόφασης (ΑΥΟ) σχετικά με τις νέες διατάξεις που προτίθεται να θεσμοθετήσει στο χώρο του ζύθου, δίνοντας προθεσμία υποβολής παρατηρήσεων μόνο μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου 2018. Δυστυχώς, με τα νέα μέτρα, η κυβέρνηση θα εξαναγκάσει πολλές ελληνικές ζυθοποιίες να βάλουν λουκέτο.

    Ο έλεγχος στην βύνη και το ζύθο (σε όλα τα στάδια παραγωγής) γίνεται ασφυκτικός και πρακτικά καθιστά όλες τις επιχειρήσεις εν δυνάμει παράνομες, καθώς η καταγραφή όλων των παραμέτρων που ζητά η κυβέρνηση είναι δυσχερής και ειδικά στις μικρές ζυθοποιίες αδύνατη. Η κυβέρνηση εισάγει την ύπαρξη εξωτερικών δεικτών στάθμης σε όλες τις δεξαμενές (όχι μόνο στις δεξαμενές εμφιάλωσης), απόφαση που δεν έχει πρακτικό αντίκρισμα, όμως επιφέρει ένα πρόσθετο μεγάλο κόστος σε όλα τα ζυθοποιεία. Επίσης, με τις νέες διατάξεις, αυξάνεται το ελάχιστο όριο ζυθοβραστήρα για την ίδρυση ζυθοποιείου στα 1000 λίτρα, τη στιγμή που σήμερα το 50% των επιχειρήσεων διαθέτει εξοπλισμό μικρότερου όγκου.

    Επιπλέον, με τις νέες διατάξεις καταργείται πρακτικά το επάγγελμα του βυνοποιού, καθώς πλέον ο βυνοποιός υποχρεούται να έχει και ζυθοποιείο, τη στιγμή που διεθνώς τα βυνοποιεία είναι ανεξάρτητες και αυθύπαρκτες επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό, αποθαρρύνονται οι εγχώριοι ή ξένοι επενδυτές που θα ήθελαν να ιδρύσουν εδώ βυνοποιεία χάρη στις εξαιρετικές πρώτες ύλες που προσφέρει η χώρα μας.

    Τα τελευταία χρόνια η ελληνική μπύρα διεκδικεί υψηλή θέση στη διεθνή αγορά, λόγω των παραγωγικών επενδύσεων που έχουν πραγματοποιήσει οι Έλληνες ζυθοποιοί. Σήμερα, η κυβέρνηση – είτε από άγνοια είτε από ιδεοληψία – επιβάλλει πρόσθετη γραφειοκρατία και θεσμοθετεί νέα αντιαναπτυξιακά μέτρα που αυξάνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Αντί να στηρίξει τις ελληνικές ζυθοποιίες και κυρίως τις μικρές, που παράγουν προϊόντα μπύρας εξαιρετικής ποιότητας και παγκοσμίου φήμης, τις οδηγεί σε κλείσιμο, προφανώς επειδή αγνοεί τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς ζύθου. Αυτή η πολιτική στερεί από την οικονομία πολύτιμα έσοδα και θέσεις εργασίας

    Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

    Για ποιο λόγο επιβάλλει νέο γραφειοκρατικό σύστημα παρακολούθησης στις ελληνικές ζυθοποιίες;
    Γιατί θεσμοθετεί αντικίνητρα περαιτέρω ανάπτυξης των επιχειρήσεων του κλάδου;
    Με ποιο σκεπτικό δόθηκε στην ΕΕΖ ολιγοήμερη προθεσμία υποβολής παρατηρήσεων, μέσα στις αργίες των Χριστουγέννων;”



    ΣΧΟΛΙΑ