• Πολιτική

    Σαουδάραβας υπουργός Εμπορίου προς Μητσοτάκη: Περιμένουμε να μας υποδείξετε πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες

    • NewsRoom

    Ο υπουργός Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Dr Majid bin Abdullah Al Qasabi υποδέχεται τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Ριάντ


    Οι δυνατότητες επενδύσεων σαουδαραβικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και οι επενδυτικές ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις στη Σαουδική Αραβία ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Dr Majid bin Abdullah Al Qasabi.

    Υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Σαουδάραβας υπουργός Εμπορίου αναφερόμενος στην διακυβέρνηση Μητσοτάκη επισήμανε ότι «τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά». Συμπλήρωσε ότι «η αβεβαιότητα ήταν ένα πρόβλημα για την Ελλάδα, η οικονομική κρίση και μια σειρά άλλων παραγόντων είχαν δημιουργήσει ένα σύννεφο αβεβαιότητας με αρνητικές επιπτώσεις για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Όχι μόνο από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας αλλά και από άλλες χώρες».

    Τώρα, συνέχισε ο Σαουδάραβας υπουργός, πλέον υπάρχει ένα σημάδι ελπίδας ότι επιστρέφουν.

    «Αγαπώ πολύ την πατρίδα σας και πριν από λίγους μήνες στείλαμε στην Ελλάδα τον επικεφαλής του διεθνούς εμπορίου της Σαουδικής Αραβίας και περιμένουμε τον υπουργό να μας επισκεφτεί την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Και πρέπει να προετοιμαστούμε και οι δύο πλευρές για αυτό. Από την πλευρά σας, κ. Πρωθυπουργέ, θα πρέπει να μας υποδείξετε τις πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες για τους Σαουδάραβες και εμείς θα δημιουργήσουμε μια επιχειρηματική αποστολή για να επισκεφτεί την Ελλάδα και να διερευνήσει αυτές τις ευκαιρίες.

    Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Θεωρούμε τη Σαουδική Αραβία στρατηγικό εταίρο σε αυτή την προσπάθεια και καθώς το Βασίλειο αναλαμβάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες να διαφοροποιήσει την οικονομική του δραστηριότητα, θεωρούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί πρωταρχικό στόχο για ξένες επενδύσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων της Σαουδικής Αραβίας. Επίσης, από το επίσημο κρατικό fund να επενδύσει στην Ελλάδα.

    » Πολλά έχουν αλλάξει, θα είναι μεγάλη μας χαρά να υποδεχτούμε την αποστολή σας στην Ελλάδα. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Σαουδικής Αραβίας είναι ήδη ενεργοί στην Ελλάδα, όπως είμαι βέβαιος ότι το γνωρίζετε, και όπως γνωρίζω είναι αρκετά ικανοποιημένοι από την επένδυση που έχουν κάνει. Αυτό που θα ήθελα να σημειώσω είναι ότι η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με σημαντικούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια. Επομένως, όσο νωρίτερα γίνουν οι επενδύσεις τόσο καλύτερα θα είναι για τους επενδυτές.

    » Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι πιο κοντινές ευρωπαϊκές χώρες στη Σαουδική Αραβία με ισχυρούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς και πιστεύω ότι η στιγμή είναι η κατάλληλη για κινητοποίηση κεφαλαίων από τη Σαουδική Αραβία για επενδύσεις στην Ελλάδα. Η στιγμή είναι κατάλληλη και καθώς διαφοροποιείτε την οικονομία σας να αναζητήσουμε ευκαιρίες να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στη Σαουδική Αραβία.

    » Υπάρχει μια μακρά ιστορία ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Επομένως η στιγμή είναι κατάλληλη και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε την ευκαιρία με εσάς, τις ομάδες σας και τις δικές μας ομάδες, να συζητήσουμε τους επόμενους μήνες, με κάθε λεπτομέρεια, όλες τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Μαζί μας βρίσκεται ο Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, επικεφαλής της Οικονομικής διπλωματίας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο κ. Γεωργιάδης που είναι ένα πρόσωπο επιφορτισμένο να λύνει προβλήματα, όταν υπάρχουν, οποιουδήποτε τύπου δυσκολίες με ξένες επενδύσεις».

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού και τα logistics απ’ όπου η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας ζήτησε την τεχνογνωσία καθώς θέλει να οργανώσει τουριστικά περιοχές στις οποίες δεν θα ισχύουν αυστηροί περιορισμοί και επίσης επιθυμούν να καταστεί η χώρα τους κόμβος logistics για την περιοχή.

    Από την ελληνική πλευρά δόθηκε κατάλογος με τομείς στους οποίους μπορούν να επιτευχθούν επενδύσεις από σαουδαραβικά κεφάλαια ενώ τον επόμενο μήνα οι υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδης και Χάρης Θεοχάρης θα βρεθούν στην Σαουδική Αραβία προκειμένου να υπογράψουν επενδυτική συμφωνία.



    ΣΧΟΛΙΑ