• Πολιτική

    Σαλβίνι: Υποσχέθηκε «σοβαρή αντιπολίτευση» στη νέα κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε

    • NewsRoom

    O Ματέο Σαλβίνι οδηγεί την Ιταλία σε πρόωρες εκλογές


    Ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της εθνικιστικής Λέγκας, υποσχέθηκε ότι θα ασκήσει «σοβαρή αντιπολίτευση» στη νέα κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

    Μπροστά σε χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Κοινοβούλιο, όπου πρόκειται να διεξαχθεί ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δήλωσε: «Σήμερα, ένα κομμάτι της Ιταλίας, πιστεύω πως είναι πλειοψηφικό στη χώρα, βγήκε στους δρόμους για να ζητήσει να ψηφίσει».

    Μάλιστα, σημαντικό αριθμό των δυνάμεων της Αστυνομίας κινητοποίησε η διαδήλωση που οργανώθηκε από την επικεφαλής του FDI, Τζόρτζα Μελόνι, στην οποία ο Σαλβίνι ανακοίνωσε αργότερα πως θα συμμετάσχει. Οι διαδηλωτές δεν κρατούσαν σημαίες με τα χρώματα των κομμάτων τους, αλλά μόνο σημαίες της Ιταλίας.

    Ο Ματέο Σαλβίνι προκάλεσε στις αρχές του περασμένου Αυγούστου την πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης, ελπίζοντας να πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές, καθώς οι δημοσκοπήσεις τού έδιναν τότε 36-38% της πρόθεσης ψήφου, όμως απέτυχε. Στις δημοσκοπήσεις έχει πέσει έκτοτε στο 30%.

    Ο προηγούμενος κυβερνητικός εταίρος του, το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S), κατέληξε σε συμφωνία με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) και τον αριστερό σχηματισμό Ελεύθεροι και Ίσοι (LEU) ώστε να σχηματισθεί νέα κυβερνητική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

    Παράλληλα με την ομιλία του Ματέο Σαλβίνι στους διαδηλωτές, οι βουλευτές της Λέγκας διέκοπταν επανειλημμένα τον Κόντε στη διάρκεια της ομιλίας του στην αίθουσα του κοινοβουλίου φωνάζοντας «εκλογές, εκλογές».

    Απόψε πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο κοινοβούλιο η ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Κόντε και οι βουλευτές των τριών κομμάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναμένεται ότι θα του επιτρέψουν να κερδίσει χωρίς πρόβλημα την ψηφοφορία αυτή, έστω και αν τα πράγματα θα είναι λίγο πιο περίπλοκα αύριο στη Γερουσία.



    ΣΧΟΛΙΑ