• Πολιτική

    Ρωσία και Τουρκία κατακρίνουν τον Γκουαϊδό για την εξέγερση κατά του Μαδούρο

    • NewsRoom


    Στο πλευρό του Νικολάς Μαδούρο έσπευσαν η Ρωσία και η Τουρκία, με αφορμή τις βίαιεες εξελίξεις στη Βενεζουέλα μετά το κάλεσμα του Χουάν Γκουαϊδό για την μεγαλύτερη διαδήλωση την Πρωτομαγιά.

    Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση που εξέδωσε καλεί την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας να μην προσφεύγει στην χρήση βίας. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επικρίνει την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας επειδή «εκ νέου προσφεύγει σε δυναμικές μεθόδους αντιπαράθεσης» και «αντί να επιλέξει την ειρηνική διευθέτηση των πολιτικών αντιπαραθέσεων, υιοθετεί την πολιτική αναζωπύρωσης της διένεξης, προκαλεί παραβιάσεις της δημοσίας τάξης και συγκρούσεις με την εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων».

    Την καλεί επίσης να παραιτηθεί από την χρήση βίας καθώς όπως επισημαίνει «έχει σημασία να αποφευχθούν οι ταραχές και η αιματοχυσία».

    Η Μόσχα, αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, πιστεύει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα, «πρέπει να επιλύονται μέσω του υπεύθυνου διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις».

    «Οι όποιες ενέργειες πρέπει να αποφασίζονται αποκλειστικά στο πλαίσιο της νομιμότητας, σε πλήρη εναρμόνιση με το σύνταγμα και χωρίς την καταστροφική έξωθεν παρέμβαση»

    Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει στην ανακοίνωση του ότι η στάση αρχών που υιοθετεί συνίσταται στο ότι οι ίδιοι οι πολίτες της Βενεζουέλας είναι αυτοί που θα επιλύσουν τις εσωτερικές τους διαφωνίες, υιοθετώντας πολιτικούς και πολιτισμένους τρόπους επίλυσης τους.

    Το ρωσικό ΥΠΕΞ καλεί τέλος όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένων και των γειτονικών χωρών της Βενεζουέλας, να παραμείνουν προσηλωμένες στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, στους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, και να υποστηρίξουν την επιστροφή της Βενεζουέλας στον δρόμο της σταθερής και προοδευτικής ανάπτυξης μέσω του διαλόγου όλων των υπευθύνων δυνάμεων της χώρας.

    Τουρκία: Τασσόμαστε κατά της απόπειρας εναντίον της συνταγματικής τάξης

    Στο πλευρό του Μαδούρο έσπευσε και η Άγκυρα. Η τουρκική κυβέρνηση επέκρινε τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας υπέρ μιας εξέγερσης, με στόχο την ανατροπή του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο, επισημαίνοντας ότι ισοδυναμούν με μια πρόκληση κατά της συνταγματικής τάξης της χώρας.

    «Ανησυχούμε για τις πληροφορίες ότι διαπράττονται απόπειρες κατά της συνταγματικής τάξης στη Βενεζουέλα. Τασσόμαστε κατά της απόπειρας αλλαγής νομίμων κυβερνήσεων μέσω μη δημοκρατικών μεθόδων» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε ότι η Τουρκία είναι υπέρ της διευθέτησης της κρίσης στη χώρα μέσω του διαλόγου κι ότι η χώρα του βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών της Βενεζουέλας.

    Μάλιστα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε με μήνυμά του στο Twitter “την απόπειρα πραξικοπήματος” εναντίον του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο.

    «Ως χώρα που έχουμε δώσει μάχη εναντίον των πραξικοπημάτων και γνωρίζουμε τις αρνητικές συνέπειες που προκαλούν τα πραξικοπήματα, καταδικάζουμε την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα» έγραψε στο Twitter ο Τούρκος πρόεδρος, στενός σύμμαχος του Μαδούρο.

    «Ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να σέβεται τις δημοκρατικές επιλογές των Βενεζουελάνων».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν – Στο επίκεντρο Συρία και Λιβύη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βενεζουέλα: «Η διεθνής κοινότητα στηρίζει την Επιχείρηση Ελευθερία», λέει ο Γκουαϊδό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βενεζουέλα: Τεθωρακισμένο όχημα έπεσε πάνω σε διαδηλωτές (video)



    ΣΧΟΛΙΑ