• Πολιτική

    Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν – Ανησυχία για τη Λιβύη

    • NewsRoom
    Ερντογάν Πούτιν

    Βλάντιμιρ Πούτιν (αριστερά), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (δεξιά)


    Μια ακόμα τηλεφωνική συνομιλία είχε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως αποκάλυψε η τουρκική προεδρία.

    «Οι πρόεδροι», αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, «συμφώνησαν να συνεχίσουν της στενή τους συνεργασία στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα για την διευθέτηση της κρίσης στην Συρία».

    Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «οι δύο ηγέτες, εκτός από τα διμερή θέματα, συζήτησαν για την κατάσταση στην Λιβύη» και «κατά την διάρκεια της συνομιλίας ειπώθηκε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την ειρήνη και την σταθερότητα στην Λιβύη».

    Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία είχε πρόσφατα επιχειρήσει να προσεγγίσει την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, (γνωστή και ως «Κυβέρνηση του Τορμπούκ» με επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ Σαράτζ) προκειμένου να υποστηρίξει τα σχέδια της Άγκυρας για Τουρκική ΑΟΖ στην Μεσόγειο  που εκτοπίζει πλήρως τα δικαιώματα της Ελλάδας νότια της Κρήτης. Ωστόσο, το αμέσως επόμενο διάστημα, η πρωτεύουσα της Λιβύης δέχθηκε την επέλαση του Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει την Ανατολική Λιβύη. Μάλιστα ο Χαφτάρ, ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή υποστηριζόταν από τον Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά και άλλες χώρες όπως η Γαλλία, έλαβε ξαφνικά την υποστήριξη των ΗΠΑ, οι οποίες μέχρι εκείνη τη στιγμή υποστήριζαν την κυβέρνηση του Τορμπούκ.



    ΣΧΟΛΙΑ