ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όταν ο Μητσοτάκης συναντήσει την Μελόνι για την άμυνα και τον σιδηρόδρομο
Ήταν, μου λένε οι πηγές μου στο Μαξίμου επιθυμητή η διοργάνωση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας- Ιταλίας. Το ίδιο επιθυμητή ας πούμε με τη διοργάνωση του ΑΣΣ με την Αίγυπτο, η οποία έγινε στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες. Και τούτο επειδή η συνάντηση Μητσοτάκη– Μελόνι, στη Ρώμη, αντιμετωπίζεται από το Μαξίμου ως μια ευκαιρία για να διευκρινιστεί η τριγωνική σχέση Αθήνας- Ρώμης- Άγκυρας.
Μπορεί πολλά ευρωπαϊκά ΜΜΕ, να κατατάσσουν την Μελόνι ως μια από τις πιο επιδραστικές γυναίκες της Ευρώπης, ωστόσο η Αθήνα δεν ξεχνά την θερμή υποδοχή που επιφύλαξε λίαν προσφάτως στον Ταγίπ Ερντογάν. Ο οποίος δεν το κρύβει διεκδικεί ρόλο και στα νέα ευρωπαϊκά σχέδια για την άμυνα. Και ακόμα ασκεί, όπου μπορεί πιέσεις, προκειμένου να αγοράσει τα Eurofighters, τα οποία κατασκευάζονται από κοινοπραξία στην οποία μετέχει η ιταλική Leonardo
Ο Πρωθυπουργός πάει στην Ιταλία, μαζί με το σχεδόν μισό Υπουργικό Συμβούλιο (και κυρίως με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών) με στόχο τη διεύρυνση της ελληνο.-ιταλικής συνεργασίας, σε θέματα που αφορούν πρωτίστως το μεταναστευτικό, την άμυνα, την ασφάλεια, την οικονομία, την συνδεσιμότητα, την ενέργεια, την πολιτική προστασία και βεβαίως τις μεταφορές. Μια και έγινε λόγος για μεταφορές δεν μπορώ παρά να υπενθυμίσω το πρόσφατο το ραντεβού του υπουργού Μεταφορών Κωνσταντίνου Κυρανάκη με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Σαλβίνι με μοναδικό θέμα τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών σιδηροδρόμων.
Αλλάζει χαρακτήρα όταν κάποιος γίνεται υπουργός;
Καμιά φορά στις ατέρμονες συνεδριάσεις των υπουργικών συμβουλίων, εκεί όπου πολλές φορές οι υπουργοί γκρινιάζουν όταν κάποιος συνάδελφός τους… φλυαρεί, όταν φεύγει η κάμερα και κλείνει η πόρτα, γίνονται κάποιες συζητήσεις που ποτέ, μα ποτέ δεν βγαίνουν στην δημοσιότητα.
Είναι ωσάν να υπάρχει ένας άτυπος νόμος σιωπής ανάμεσα στους υπουργούς. Ωστόσο, όσο κι αν υπάρχουν νόμοι σιωπής, τίποτα, με τον καιρό, δεν μένει κρυφό και θα σας μεταφέρω τώρα ορισμένα στιγμιότυπα, σε άτυπες συζητήσεις που έχουν γίνει στη μεγάλη αίθουσα του Μαξίμου, όπου συνεδριάζει το Υπουργικό. Έτσι, όπως ακριβώς μου τα παρουσίασαν πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη.
Το πρώτο έχει να κάνει με αυτό που ο Χένρι Κίσσινγκερ ονόμασε το… «αφροδισιακό της εξουσίας», δηλαδή για όσους (όχι ευτυχώς για όλους) καταλαμβάνουν μια εξουσία, που τοποθετούνται σε μια θέση ισχυρή στην κυβέρνηση, αλλάζει αμέσως η συμπεριφορά, η νοοτροπία και ο χαρακτήρας τους. Αν και ορισμένοι πολιτικοί γνωρίζουν ότι στην πολιτική τα πάντα είναι προσωρινά, ότι δεν υπάρχουν αναντικατάστατοι, ωστόσο καταλαμβάνονται ανεξήγητα από ένα είδος οίησης προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν τη θέση ισχύος που έχουν, τη δημοσιότητα και την αναγνωρισιμότητα που τους δίνει αυτή η θέση, ακόμα και στις προσωπικές του σχέσεις.
Δεν φοβάμαι μήπως με πιάσει η γυναίκα μου
Μια τέτοια κουβέντα λοιπόν έγινε τις προάλλες ανεπισήμως ανάμεσα σε πολιτικούς για το αφροδισιακό της εξουσίας και ω του θαύματος υπήρξε πολιτικός στην αίθουσα που παραδέχθηκε ενώπιον συναδέλφων του παρακαλώ, ότι η εξουσία μπορεί να επηρέασε αρνητικά ακόμα και τον συζυγικό βίο.
Η ατάκα που είπε, ήταν ναι μεν με πολλή δόση χιούμορ αλλά επική: «Δεν φοβάμαι μήπως με πιάσει η γυναίκα μου, αλλά φοβάμαι μη με πιάσει γκόμενα», είπε και έμειναν όλοι…παγωτό.
Γέλασαν βεβαίως (τώρα μεταξύ μας ακόμα γελούν όταν το θυμούνται), έστω κι αν ο πολιτικός το είπε για… αστείο. Καλά θα πείτε, έχουν εξαντληθεί τα σοβαρά θέματα και υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις (έστω και ανεπίσημες) σε κυβερνητικό επίπεδο;
Όχι βεβαίως, ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και το θέμα της υγιεινής διατροφής που απασχόλησε και απασχολεί αυτή τη φορά κοτζάμ Υπουργικό Συμβούλιο.
Γιατί στο Υπουργικό δεν σερβίρονται μπάρες δημητριακών;
Πρωταγωνίστρια η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία συνεχώς διαμαρτύρεται στον Πρωθυπουργό ότι μόνον άνοστα, γεμάτα με ζάχαρη κουλουράκια φέρνει στο Υπουργικό Συμβούλιο και ποτέ δεν φέρνει κάτι πιο υγιεινό, όπως μπάρες δημητριακών, ξηρούς ανάλατους καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και κανένα γιαουρτάκι με 0% λιπαρά.
Και επειδή δεν της κάνουν το χατίρι, φροντίζει να φέρνει η ίδια από το σπίτι της… ταπεράκι με ωμά αμύγδαλα και έτσι βρίσκει κάτι να τσιμπάει στη διάρκεια των συζητήσεων στο Υπουργικό. Σε αντίθεση με τον Άδωνη που κυριολεκτικά «τσακίζει» τα (κατά τα άλλα άνοστα και άγευστα) κουλουράκια.
Εκείνο όμως που έμαθα είναι ότι οι πάντες πλην Μητσοτάκη (που βγάζει τις συνεδριάσεις με μια χούφτα… αμύγδαλα) περιμένουν την γιορτή Πέτρου και Παύλου, κατά την οποία ο (large) κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κερνάει για τη γιορτή του στο Μέγαρο Μαξίμου σαντουϊτσάκια, χαμπουργκεράκια, τυροπιτάκια, λουκανοπιτάκια κτλ.
Έτσι εκείνη την ημέρα οι υπουργοί φεύγουν από το Υπουργικό τουλάχιστον χορτασμένοι και ευχαριστημένοι.
Στο Μποδοσάκειο εγκαταστάθηκε και ο Κωστής Χατζηδάκης
Αν κάνει κάποιος μια βόλτα από το κτίριο του Ιδρύματος Μποδοσάκη, γρήγορα θα διαπιστώσει ότι ένα μεγάλο μέρος του Μεγάρου Μαξίμου έχει μεταφερθεί εκεί. Στο Μποδοσάκειο βρίσκονται τα γραφεία των υφυπουργών παρά τω Πρωθυπουργώ, ακόμα και το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη.
Καλά θα πείτε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν διαθέτει γραφείο στον πεζόδρομο της Ζαλοκώστα, στην αντιπροεδρία, την οποία δημιούργησε δόξη και τιμή ο Θόδωρος Πάγκαλος; Μέχρι πρότινος στο γραφείο της Ζαλοκώστα βρισκόταν ο Μάκης Βορίδης, οποίος όμως έγινε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και το εγκατέλειψε.
Πάμε όμως πίσω στο Μποδοσάκειο. Παρατήρησα ότι το γραφείο του Ακη Σκέρτσου έχει μια ονειρική θέα και πολλές φορές ο υφυπουργός βγάζει… ρομαντικές φωτογραφίες και τις αποστέλλει στους υπουργούς.
Μάλλον για να τους δίνει κουράγιο. Παρατήρησα επίσης ότι οι υπάλληλοι είναι κάπως στριμωγμένοι και ότι ο Κωστής Χατζηδάκης «κατέλαβε» το γραφείο του Προέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη. Ή μάλλον, για να είμαστε δίκαιοι του το παραχώρησε, παρά το γεγονός ότι η Βουλή είναι αυτή που πληρώνει το κόστος λειτουργίας των γραφείων στο Μποδοσάκειο.
Το ΦΠΑ και η ευρωπαϊκή άμυνα στην ατζέντα του Eurogroup
Τη Δευτέρα 13 Μαΐου συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Δημοσιονομικών Υποθέσεων (Eurogroup), σε μια συνεδρίαση με τα κινητά των υπουργών έξω από την αίθουσα προφανώς για να μην την ξαναπάθουν όπως όπως την έπαθαν τότε με τον Βαρουφάκη που τους ηχογραφούσε.
Η στήλη έχει εξασφαλίσει την ατζέντα της συνεδρίασης και σας παρουσιάζω τα κύρια σημεία της. Με το καλημέρα το Συμβούλιο θα κληθεί να καταλήξει σε γενική προσέγγιση με την οδηγία σχετικά με τους κανόνες ΦΠΑ για τις εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών και τον φόρο προστιθεμένης αξίας (ΦΠΑ) κατά την εισαγωγή.
Και αμέσως μετά αρχίζουν τα δύσκολα: Θα συζητήσεις για το SAFE, για το νέο χρηματοοικονομικό μέσο, με σκοπό να βοηθήσει τα κράτη- μέλη να αυξήσουν τις δαπάνες για τις κοινές αμυντικές προμήθειες. Ακολουθεί συζήτηση για τον ανταγωνισμό με την Επιτροπή να παρουσιάζει την ανακοίνωσή της σχετικά με την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων (SUI). Στόχος η δημιουργία καλύτερων οικονομικών ευκαιριών για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αμέσως μετά συζήτηση για την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανία. Οι υπουργοί Οικονομικών θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών επιπτώσεων της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας.
Το κύριο όμως θέμα θα είναι η συζήτηση για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πρόκειται για έγκριση σχεδίων που θα επιτρέπουν στα κράτη- μέλη να επωφεληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με δυο λόγια ένα πρόγραμμα οικονομικής στήριξης που βοηθά στην αποκατάσταση των οικονομικών και κοινωνικών ζημιών που προκλήθηκαν από την πανδημία Covid-19. Ακολουθούν οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με τις οποίες θα κλείσ9ε η συζήτηση.
Ο Πιερρακάκης απαντά σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών
Πάντως για να ξέρετε στις Βρυξέλλες τον Πιερρακάκη τον περιμένει ένα δύσκολο πρόγραμμα. Πέραν των συναντήσεων που θα έχει με επιτρόπους και με ανώτατα στελέχη της Κομισιόν έχει προγραμματίσει να έχει συναντήσεις και με τους ευρωβουλευτές. Θα τους εξηγήσει ακριβώς τι κάνουν στα Eurogroups και στα Ecofin και θα προσπαθήσει να λύσει παράλληλα όποια απορία κι αν έχουν.
Γιατί ο Πατριάρχης βρέθηκε στο Πολύδροσο Αμαρουσίου
Η αλήθεια είναι ότι πέρασε πολύ καιρός από τότε που στο Πολύδροσο Αμαρουσίου και συγκεκριμένα στους γύρω δρόμους, με ονόματα νησιών της Επτανήσου, εκεί κοντά στο Ρέμα, να υπάρξουν μέτρα ασφαλείας για VIP προσωπικότητες.
Από τότε δηλαδή που ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισκεπτόταν τις Κυριακές τον φίλο του, σπουδαίο σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη και που οι γύρω δρόμοι γέμιζαν με αστυνομικούς (ένστολους και με πολιτικά).
Όταν όμως το περασμένο Σάββατο οι δρόμοι στο Πολύδροσο γέμισαν και πάλι με αστυνομικούς, η γειτονιά βγήκε στα μπαλκόνια να δει τι συμβαίνει.
Όχι δεν πέρασε ο Καραμανλής, αλλά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος, όπως μου είπαν στην γειτονιά πήγε να τιμήσει τις αδελφές καλόγριες που μένουν εκεί και βοηθούν τα μοναστήρια.
Κάνουν αθόρυβα μια αξιέπαινη αποστολή. Εκεί κοντά, αν δεν κάνω λάθος, μένει και ο αναπληρωτής διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου.
Η επίσκεψη του Πατριάρχη ήταν συγκινητική και βγήκε και είδηση. Ό,τι στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί (εκτός απροόπτου) το Άγιο Όρος.
«Θάλαττα» στην Ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας
Κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας ΗΕ τον Μάιο, μαθαίνω ότι θα πραγματοποιηθεί καλλιτεχνική έκθεση στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, με έργα από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλέξανδρου Σούτσου. Με μέριμνα του Υπουργείου Εξωτερικών, επελέγησαν και εστάλησαν έντεκα πίνακες Ελλήνων καλλιτεχνών (δημιουργίες 20ου και 21ου αιώνα), οι οποίοι αποτυπώνουν τη σχέση του ανθρώπου με το θαλασσινό στοιχείο.
Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 20.05.2025.
Η θαλάσσια ασφάλεια, μία από τις έξι προτεραιότητες της διετούς θητείας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα αποτελέσει αντικείμενο της κεντρικής εκδήλωσης Υψηλού Επιπέδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί, την ίδια ημέρα, στις 20 Μαΐου, στη Νέα Υόρκη παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Θα πρέπει όμως να ξέρετε και τούτα:
Οι Έλληνες υπήρξαν από την αρχαιότητα ναυτικό έθνος. Η ναυτιλία αποτελεί παραδοσιακά βασικό στοιχείο της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας λόγω της γεωγραφικής θέσης, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και της εκτεταμένης ακτογραμμής.
Η θαλάσσια ασφάλεια είναι θέμα ζωτικό και υπαρξιακό για έναν επιπλέον λόγο, λόγω της μεγάλης έκτασης του ελληνικού εμπορικού στόλου. Η δε, διασφάλιση της ελευθεροπλοϊας, είναι προϋπόθεση για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του εμπορίου, την επισιτιστική ασφάλεια, την ειρήνη, την παγκόσμια σταθερότητα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πιερρακάκης στο Bloomberg: Πρόωρη αποπληρωμή των δανείων από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης 10 χρόνια νωρίτερα
- UTC INTERNATIONAL TRANSPORT S.A: Υψηλές επιδόσεις και σημαντικές διακρίσεις στα Greek Exports Forum and Awards
- Η Protergia μοίρασε μοναδικά δώρα και στην κλήρωση Μαΐου του Powergiving
- Επιδότηση ρεύματος: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για αιτήσεις από επιχειρήσεις – Ποιους μήνες αφορά
