Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου: Πότε θα γίνουν οι εκλογές;

Το χθεσινό μας σχόλιο και κυρίως η αποκάλυψη για τις εισηγήσεις που δεχόταν ο Πρωθυπουργός για «αλλαγή εν κινήσει» προκάλεσε τσουνάμι τηλεφωνημάτων. Με τους περισσότερους να προσπαθούν να λύσουν το κουίζ – αν και τόσο εύκολο που το έκανα, δεν το περίμενα να με ρωτάνε είναι η αλήθεια- αλλά και κάποιους να μπαίνουν στα πιο βαθιά νερά της άριστης, όπως αποδεικνύεται χρόνια τώρα, γνώσης που έχει ο γράφων για τα πολιτικά πράγματα.

Η ερώτηση λοιπόν του ενός εκατομμυρίου ήταν για τον χρόνο των επόμενων εθνικών εκλογών. Η στήλη λοιπόν σας αποκαλύπτει ότι οι επόμενες εκλογές δεν θα γίνουν το καλοκαίρι, αλλά στις αρχές της άνοιξης του 2027.

1

Και αυτή η πρόβλεψη δεν βασίζεται σε επιθυμίες, ή σε τζογάρισμα, αλλά σε πληροφορίες καλά διασταυρωμένες σε σχέση με το πώς σκέφτεται και τι προγραμματίζει τους επόμενους 20 μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και όταν λέμε αρχές της Άνοιξης, το εννοούμε! Με πιο πιθανή ημερομηνία στις 18 Απριλίου 2027 και εάν χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές τότε θα γίνουν στις 23 Μαίου.

Αυτές οι δύο ημερομηνίες έχουν σημειωθεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο ως πιθανές για διεξαγωγή εκλογών (αφού θα έχει συμπληρωθεί και η τετραετία). Εκτός εάν συμβεί κάτι το απρόοπτο, αλλά να είναι πολύ μεγάλο αυτό το απρόοπτο…

Εκλογές με το ίδιο εκλογικό σύστημα του 2023

Ο Πρωθυπουργός μου λένε ότι έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθεται να τροποποιήσει τον εκλογικό νόμο για να χαμηλώσει τον πήχη της αυτοδυναμίας. Ούτε καν συζητεί (επί του παρόντος), αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Ποιες αλλαγές του προτάθηκαν; Η πρώτη είναι να υψώσει το όριο εισόδου στη Βουλή έως το 5% (από 3% που είναι σήμερα) και η δεύτερη να επαναφέρει το μπόνους των 50 εδρών, όχι κλιμακωτά.

Θεωρεί, μου λένε οι συνεργάτες του ότι οποιαδήποτε αλλαγή ως… ηττοπάθεια. Άλλωστε άκουσα χθες τον Θόδωρο Λιβάνιο, να ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως οι εκλογές του 2027 θα γίνουν με το ίδιο εκλογικό σύστημα που διεξήχθησαν οι εκλογές του 2023.

Ο Κωστής, το ΚΥΣΟΙΠ και τα… άνοστα κουλουράκια

Στον 6ο όροφο του Μεγάρου Μποδοσάκη σε μια αίθουσα συσκέψεων με θέα του Λυκαβηττό συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπό την προεδρία του αντιπροέδρου Κωστή Χατζηδάκη. Ο αντιπρόεδρος πρόσφερε στους υπουργούς (και στον Οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού Μιχάλη Αργυρού) τα γνωστά… άνοστα κουλουράκια που προσφέρονται και στα υπουργικά συμβούλιο στο Μαξίμου, αλλά με προσθήκη φρέσκου χυμού πορτοκαλιού και καφέ φίλτρου.

Ήταν ίσως από τις πλέον ουσιαστικές συζητήσεις, αφού τα θέματα ήταν πολλά, με πρώτο το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ 2028-2034 και τον σχεδιασμό της χώρας για τα οδικά, σιδηροδρομικά, ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, όπου οι κκ. Κυρανάκης, Δήμας και Παπασταύρου ανάλυσαν όλο τον σχεδιασμό για ασφαλή δίκτυα και τα καλώδια με την Αίγυπτο και Κύπρο, καθώς και για την Chevron ώστε να τρέξει γρήγορα τις έρευνες στην Ελλάδα.

 

Δύο κρίσιμα θέματα

Θα σταθώ σε δύο θέματα: Το πρώτο είναι αυτός της άμυνας, της ευρωπαϊκής, με τα 500 δις ευρώ και οι προοπτικές της Ελλάδας να μετέχει πλήρως σε αυτό. Ζητούνται λεφτά για την άμυνα ειπώθηκε, τη στιγμή που το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα (έτσι όπως το είχε παρουσιάσει  τις προάλλες ο Νίκος Δένδιας) έως το 2030, θα είναι περίπου 28 δισ. ευρώ

Και το δεύτερο η συζήτηση (η οποία ήταν εκτενής) για τις χρηματοδοτικές ανάγκες με τα έργα της περιφέρειας. Δηλαδή πήραν τον κάθε νομό ξεχωριστά και υπολόγισαν τις χρηματοδοτικές του ανάγκες (για ανάπτυξη) Συμφωνήθηκε μάλιστα να υπάρξει ειδική συνεδρίαση για το ζήτημα αυτό, τόσο επείγον κρίθηκε.

Και ακόμα, θα πρέπει να σημειώσω ότι έγινε εκτενής συζήτηση για τους τομείς Συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και επιχειρήθηκε να υπάρξει μια πρώτη χαρτογράφηση για τις χώρες με τις οποίες η Ελλάδα μπορεί να συμμαχήσει σε αυτές τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις.

 

Πόσο ωραία είναι η ατμόσφαιρα στο γαλάζιο στρατόπεδο;

Το «είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα» του Ντίνου Ηλιόπουλου, ίσως όμως  να μην ταιριάζει για αρκετούς στην κυβέρνηση, όπου πίσω από τις κάμερες, σημειώνονται πολλές έριδες, ανταγωνισμοί και εγκλίσεις.

Δεν είναι καθόλου μυστικό φερ΄ ειπείν ότι εντός του Μεγάρου Μαξίμου οι ανταγωνισμοί και οι προσπάθειες στελεχών να έχουν περισσότερη επιρροή στον Πρωθυπουργό έχουν κτυπήσει κόκκινο και στην ουσία έχουν χωρίσει σε δύο (ή περισσότερα) στρατόπεδα τους ένοικους του πρωθυπουργικού γραφείου.

Και μπορεί αυτό στους απλούς πολίτες να είναι παντελώς αδιάφορο, ωστόσο οι προτάσεις τους όταν γίνονται δεκτές επηρεάζουν κατά πολύ το κυβερνητικό έργο.

Ως πρώτο παράδειγμα  φέρεται να είναι η επιλογή των γενικών γραμματέων που έγινε όπως λέγεται εν πολλοίς με εισηγήσεις  ενοίκων του Μεγάρου Μαξίμου.

Τώρα διαπιστώνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι νέοι γενικοί γραμματείς δεν απέδωσαν όπως περίμεναν και θέλουν να τους αντικαταστήσουν με άλλους.

Ωσάν να διαθέτει πολλά πρόθυμα στελέχη στον πάγκο η ΝΔ μετά από έξι και πλέον χρόνια διακυβέρνησης. Αφήστε που υπάρχει ένα μπέρδεμα για την αντικατάσταση ενός γραμματέα σε παραγωγικό υπουργείο, αφού ο νέος υπουργός θέλει (και δικαίως) να τοποθετήσει έναν δικό του, ενώ ο παλιός (που προήχθη στον ανασχηματισμό) δεν συμφωνεί.

… Και οι Δένδιας – Γεραπετρίτης

Αλλά και στο υπουργικό σχήμα υπάρχουν διαφορές. Συγκεκριμένα στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών των οποίων προΐστανται οι κ. Δένδιας και Γεραπετρίτης. Στα δύο αυτά πιο νευραλγικά υπουργεία της χώρας, θα πρέπει να βρεθούν τρόποι άψογης και συνεχούς συνεργασίας ανάμεσα στους υπουργούς, όσο κι αν προσπαθούν οι πάντες να δείξουν ότι τίποτα το περίεργο  δεν συμβαίνει και ότι … «είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα».

Κι ας κυκλοφορούν στον αέρα οι κατηγορίες του στυλ «μα πόσους υπουργούς Εξωτερικών έχει αυτή η χώρα;»

Ο Σαμαράς, το βιβλίο που γράφει και ο Καραμανλής

Ουδείς ακόμα γνωρίζει τις επόμενες κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά. Ακόμα και οι πιο στενοί συνεργάτες του, περιμένουν από αυτόν κάποια κίνηση, χωρίς όμως να προσδιορίζουν τι είδους κίνηση είναι αυτή και πότε θα γίνει, εάν θα γίνει. Εάν δηλαδή προωτοστατήσει στην ίδρυση νέου φορέα.

Εκείνο που πρέπει να θεωρείται σίγουρο, είναι ότι ο πρώην Πρωθυπουργός και διαγραφείς από τη Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να γράφει. Γράφει καθημερινώς το βιβλίο του, στο οποίο να είστε σίγουροι ότι θα υπάρξουν αποκαλύψεις. Πότε θα το τελειώσει, παραμένει άγνωστο, αλλά δεν απέχει πολύ από το τέλος.

Όλοι όσοι συνομιλούν μαζί του αναγνωρίζουν ότι στο πολιτικό σύστημα υπάρχει κάποιο κενό, ένα «πολιτικό κενό», όπως το ονομάζουν, το οποίο πρέπει κάποια στιγμή να καλυφθεί;

Πώς όμως θα καλυφθεί αυτό; Με νέο κόμμα; Κανένας από τους στενούς συνεργάτες του δεν το αποκλείει και όσον αφορά τον κ. Σαμαρά οι κινήσεις του θα εξαρτηθούν και από τις κινήσεις του άλλου πρώην Πρωθυπουργού του Κώστα Καραμανλή.

Μην ξεχνάτε, επισημαίνουν οι συνομιλητές τους ότι οι απόψεις Σαμαρά – Καραμανλή επί εθνικών θεμάτων ταυτίζονται. Άλλωστε η κριτική που ασκεί ο κ. Σαμαράς στον κ. Μητσοτάκη είναι κυρίως επί εθνικών θεμάτων.

Η κλοπή ψήφων και ο έξαλλος Μαρκόπουλος

Πάμε τώρα σε ένα θέμα ειδικού χειρισμού, όπως το αποκαλούν στο γαλάζιο στρατόπεδο. Ειδικού χειρισμού γιατί βουλευτές της ΝΔ έχουν στοιχεία ότι συνάδελφοί τους τους έχουν κλέψει… σταυρούς στη διάρκεια της εκλογικής νύκτας  και έχουν αλλοιώσει το αποτέλεσμα. Θα μου πείτε (και δικαίως), γίνονται τέτοια πράγματα στο γαλάζιο στρατόπεδο; Αν γίνονται λέει. Ας δούμε τα πράγματα από την αρχή:

Οι πιο παρατηρητικοί της στήλης θα έχετε καταλάβει σε προηγούμενο σημείωμά μου, ποιες περιπτώσεις αναφέραμε σε ό,τι αφορά τους θιγμένους γαλάζιους βουλευτές με το ζήτημα της σταυροδοσίας.

Σήμερα θα πάω ένα βήμα παρακάτω. Θα αποκαλύψω πως ένας εκ των υπογραφόντων, ο Πειραιώτης Δημήτρης Μαρκόπουλος όχι μόνο πρωτοστατεί (μαζί με τους Δημήτρη Καιρίδη Μακάριο Λαζαρίδη και Γιώργο Κουτσό) για την αναγραφή των σταυρών στα ψηφοδέλτια, αλλά θεωρεί, όπως συχνά λέει σε πηγαδάκια βουλευτών στη Βουλή, ότι το θέμα της κλοπής ψήφων είναι τόσο σοβαρό που ενδεχομένως θα καθορίσει και συνολικά την πολιτική του στάση στο μέλλον.

Ο ίδιος εδώ και περίπου ένα τρίμηνο αν και ξεκάθαρα στηρίζει τον πρωθυπουργό έχει διαμηνύσει πως δεν θα ανεχθεί άλλα φαινόμενα υφαρπαγής της λαϊκής ψήφου.

Κοινώς, το κομψό του «αντάρτικο» και η ανακίνηση κριτικής του ειδικά για την πανεπιστημιακή αστυνομία ή τα λάθη του επιτελικού κράτους και τον Άκη Σκέρτσο προσωπικά, έχει προφανώς, λέει ο κ. Μαρκόπουλος, να κάνει με τη μη υπουργοποίηση του την οποία θεωρεί πώς δικαιούται αλλά συνδέεται και με την «κλοπή» -όπως ο ίδιος τη χαρακτήριζε σε κοινοβουλευτική παρέα προσφάτως- της πρωτιάς του στη Β’ Πειραιά.

 

Η λαθροχειρία και οι απειλές βουλευτών

Ο κ. Μαρκόπουλος, μαθαίνω ότι έχει επικοινωνήσει το θέμα και υψηλότερα, καθώς διαθέτει ακλόνητα – όπως πάντα ο ίδιος λέει- στοιχεία εις βάρος αντιπάλων του για αλλοίωση αποτελέσματος. «Δεν τους πάω στον εισαγγελέα γιατί θα βλάψω την παράταξη και τον Μητσοτάκη» τόνιζε.

Ο ίδιος θα θυμίσουμε πως την προηγούμενη τετραετία υπήρξε ο μόνος βουλευτής που εκλέχθηκε πρώτος, με την πρώτη φορά που κατέβηκε υποψήφιος νικώντας τον γηραιό και μακροβιότερο Έλληνα κοινοβουλευτικό Γιάννη Τραγάκη, όμως σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των εκλογών του 2023, βρέθηκε τρίτος (παρά τη μεγάλη αύξηση των ψήφων του κατά 8.500 σταυρούς).

Πληροφορίες πως είχε απειλήσει ο πρώην δημοσιογράφος να μην είναι υποψήφιος στις επαναληπτικές εκλογές τον Ιούλιο του 2923 αν και είχε εκλεγεί δεν επιβεβαιώθηκαν.

Ούτε προσωπικά νομίζω πως υπάρχει επί του παρόντος τέτοιο θέμα. Αυτή η απειλή ωστόσο είχε υπάρξει από Μακεδόνα βουλευτή, τέως υπουργό που προετοιμάζεται για κάθοδο στην αυτοδιοίκηση.

 

Τιμήθηκαν οι αυριανοί κυβερνήτες των Belh@rra και των Bergamini

Πριν από λίγες ημέρες  ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος  Κατάρας απένειμε βραβείο σε τρεις  Ναυτικούς  Δόκιμους, οι οποίοι κατέλαβαν την πρώτη θέση στη «Ρεγκάτα Ναυτικών Ακαδημιών» στην ιταλική πόλη Λιβόρνο.

Οι Δόκιμοι μας έλαβαν μέρος με  σκάφος κλάσης «TRIDENT 16», ενώ συμμετείχαν  μάλιστα πληρώματα από 30 κράτη, από όλη την υφήλιο. Ο  εν λόγω αγώνας υλοποιήθηκε, εντός του πλαισίου της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Εβδομάδας,  από 28 Απριλίου έως και τις 02 Μαΐου 2025. Πολύ σημαντική η διάκριση για τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και το Πολεμικό Ναυτικό μας.

Αποδεικνύει για μια ακόμη φορά τη διαχρονική  ναυτοσύνη των Ελλήνων.  Αυτοί οι Δόκιμοι και όσοι φοιτούν σήμερα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων προορίζονται να είναι οι αυριανοί κυβερνήτες των πολεμικών μας πλοίων, των Belh@ra, των MEKO, των BERGAMINI, των πυραυλακάτων και των υποβρυχίων.

Πλησιάζει η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλληλων

Σπανίως βγαίνουν ειδήσεις από τα briefings των κυβερνητικών εκπροσώπων. Αλλά αν κάτι είχε αξία από το χθεσινό briefing είναι η απάντηση που έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης για το ενδεχόμενο της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο μετά την δημοσκόπηση της Marc.

Απάντησε θεσμικά λέγοντας: «Χρειάζονται και οι μεγαλύτερες δυνατές πλειοψηφίες και οι ευρύτερες πλειοψηφίες που απαιτεί η συνταγματική αναθεώρηση» τόνισε.

Εκείνο που σημείωσα είναι ότι ο Παύλος Μαρινάκης πρόκειται για το πρώτο κυβερνητικό στέλεχος που σκιαγραφεί τις προθέσεις της Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η κοινωνία θέλει ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές και η χώρα θέλει τομές».

Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε (αν και νομίζω πως όλοι κατάλαβαν).

 

Εντατικά μαθήματα ελληνικών για την Γκιλφόιλ

Σας έχω ειδήσεις για την νέα πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Κίμπερλι Γκίλφοιλ, η οποία σας πληροφορώ όχι  μόνον πέρασε από ένα είδος σχολής για τους διπλωμάτες, αλλά κάνει και εντατικά μαθήματα στα ελληνικά.

Μην νομίσετε όμως ότι όταν έρθει στην Ελλάδα θα ομιλεί ελληνικά, αλλά μερικές φράσεις θα τις γνωρίζει. Μου λένε μάλιστα ότι είναι πολύ επιμελής στην εκμάθηση των ελληνικών, ελπίζω μόνο να μη μαθαίνει τις… κακές φράσεις που χρησιμοποιούμε κατά κόρον στην καθημερινότητά μας…

Το ερώτημα και πάλι είναι γιατί αργεί ακόμα να έρθει στην Αθήνα; Δεν φταίει αυτή, μαθαίνω από την Ουάσιγκτον, ούτε βεβαίως συμβαίνει κάτι ειδικά για την πρέσβη Κίμπερλι που καθυστερεί την άφιξή της στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα είναι η στελέχωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία κάθε φορά που αλλάζει ο Πρόεδρος καθυστερεί. Πάντως να ξέρετε ότι η ανακαίνιση της αμερικανικής πρεσβείας στη Βασιλίσσης Σοφίας, τελειώνει τούτες τις ημέρες και ότι η εθνική γιορτή των Αμερικανών στις 4 Ιουλίου θα γίνει λίγο νωρίτερα όχι όμως στην πρεσβεία, αλλά στο Μέγαρο Μουσικής.

Πάντως, μπορεί η Κίμπερλι να καθυστερεί (χωρίς η ίδια να φταίει) για την κάθοδο της στην Αθήνα, αλλά επικεφαλής της διπλωματικής υπηρεσίας των ΗΠΑ στην Αθήνα είναι μια άλλη γυναίκα το Νο2 της πρεσβείας η κυρία Όλσον. Η οποία μαθαίνω ότι είναι και εξαιρετική στα καθήκοντά της.