• Πολιτική

    Ρωμανός: Aύξηση μισθών και συντάξεων, τείχος προστασίας για τους ευάλωτους

    • NewsRoom
    Νίκος Ρωμανός

    Νίκος Ρωμανός


    Για όλα τα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών, μίλησε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός στην εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

    Για τον πληθωρισμό και την ακρίβεια ο κ. Ρωμανός σημείωσε:

    «Όσον αφορά τον πληθωρισμό φαίνεται να υπάρχει αποκλιμάκωση και είμαστε καλύτερα σε σχέση με πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης. Ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζουμε τον πληθωρισμό χωρίζεται σε τρία κομμάτια. Το ένα, κατά τη γνώμη μου το βασικότερο, επειδή έχει μόνιμο χαρακτήρα, είναι όλα τα μέτρα για την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών.

    Μέσα σε αυτό βάζω και τις φοροελαφρύνσεις (50 το προηγούμενο διάστημα). Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, είχαμε μία ακόμη μείωση έμμεσου φόρου.

    Θυμίζω την κριτική που μας ασκήθηκε ότι δεν μειώνουμε έμμεσους φόρους ως απάντηση στον πληθωρισμό. Είμαστε η Κυβέρνηση που και έμμεσους φόρους μειώνει -την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκε ο ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα και 50 φορολογικούς συντελεστές συνολικά έχουμε μειώσει.

    Προχωράμε, ήδη, στην τέταρτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού, ξεπαγώνουν οι τριετίες, δημιουργείται νέο ενιαίο μισθολόγιο με αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους, και έρχεται νέα αύξηση στις συντάξεις.

    Το δεύτερο είναι το τείχος προστασίας για τους πιο ευάλωτους, για το οποίο επίσης μας έχουν κατηγορήσει ως δήθεν επιδοματική πολιτική.

    Το τρίτο είναι οι έλεγχοι που γίνονται, οι οποίοι όχι μόνο είναι πρωτόγνωροι σε ένταση και αριθμό, αλλά έχουν και σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά τα πρόστιμα τα οποία μπαίνουν. Αυτή τη στιγμή τα πρόστιμα έχουν ξεπεράσει τα 5,5 εκατ. ευρώ».

    Σχετικά με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε πως «είναι είναι μια μεγάλη τομή στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία του κράτους και σε παθογένειες που υπήρχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αύξηση των κριτηρίων που απαιτούνται για τους managers νοσοκομείων και άλλων οργανισμών, τεστ δεξιοτήτων για όλους κ.ο.κ.» και προσέθεσε:

    «Κάτι άλλο που δεν ακούστηκε πολύ, είναι και το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, επίσης από την κυρία Κεραμέως, όπου αυξάνουμε τη λογοδοσία, την ορθή διαχείριση των πόρων, του ανθρώπινου δυναμικού, τη διαφάνεια, στην κατεύθυνση πάντα του εξορθολογισμού και των τομών που χρειάζεται το κράτος».

    Ο κ. Ρωμανός σε ότι αφορά στην ψηφιοποίηση του κράτους επισήμανε πως «γίνεται πολλή δουλειά όλο αυτό το διάστημα στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και από τον κ. Παπαστεργίου και από τον κ. Κυρανάκη, όπως στο κτηματολόγιο που είδαμε μέσα στο καλοκαίρι πώς σταμάτησαν οι ουρές, με την ψηφιακή κατάθεση συμβολαίων και με την ψηφιακή πλατφόρμα έκδοσης αριθμού προτεραιότητας. Ουσιαστικά, μειώνουμε την ταλαιπωρία των πολιτών.

    Δεύτερο παράδειγμα η ψηφιοποίηση των αρχείων του υποθηκοφυλακείου, το οποίο μπορεί να ακούγεται γραφειοκρατικό αλλά μιλάμε για ψηφιοποίηση 600.000.000 σελίδων. Όλα αυτά χρειάζονται προεργασία και πολλή δουλειά.

    Ο προσωπικός μοναδικός αριθμός για κάθε πολίτη που αντικαθιστά ΑΜΚΑ, ΑΔΤ και ΑΦΜ, ο οποίος έρχεται σε λίγους μήνες, καταλαβαίνετε πόσο μεγάλο άλμα είναι αυτό. Η τεχνητή νοημοσύνη στο gov.gr, κάτι σαν το chatGPT, όπου μπορεί ο πολίτης να επικοινωνήσει απευθείας με το δημόσιο, να λύσει την απορία του, να αλληλεπιδρά εύκολα και άμεσα με το κράτος».

    Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των αγροτών και όσων που έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες είπε ότι «το προηγούμενο διάστημα είχαμε την ένταξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην πλατφόρμα της αρωγής.

    Για πρώτη φορά υπάρχει συστηματοποιημένη αυτή η υπηρεσία, όπου οι δικαιούχοι μπαίνουν και μέσα σε λίγες μέρες παίρνουν την πρώτη αρωγή. Αυτή τη στιγμή έχουν καταβληθεί 49 εκ. ευρώ σε πάνω από 9.000 δικαιούχους. Είναι η 6η καταβολή. Θα ακούσω όποια κριτική θέλετε, αλλά αυτές τις ταχύτητες δεν τις έχουμε δει στο ελληνικό κράτος ξανά».

    Τέλος για τις τιμές των ενοικίων ανέφερε ότι «υπάρχουν δύο τρόποι για να μειωθούν οι τιμές των ενοικίων.

    Ο ένας τρόπος είναι να αυξηθεί το pool των διαθέσιμων ακινήτων.

    Εμείς, από την πλευρά μας έχουμε δώσει μια σειρά από εργαλεία στους πολίτες να ανακαινίσουν τα ακίνητά τους, με επιδότηση από το κράτος σε πολύ μεγάλο βαθμό, και φυσικά το πρόγραμμα Σπίτι μου, το οποίο έχει διπλασιάσει τους πόρους του και χρηματοδοτεί με άτοκα δάνεια και με καλούς όρους ώστε να μπορέσουν οι νέοι άνθρωποι να αποκτήσουν τη δική τους στέγη.

    Παράλληλα, είναι και το ζήτημα των airbnb, στη ΔΕΘ ανακοινώθηκαν μέτρα για να οριοθετηθεί καλύτερα το κομμάτι αυτό».

    Διαβάστε επίσης:

    Αγαθάκης: Ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να συνδράμει στην ψηφιακή ασφάλεια κρίσιμων υποδομών

    Τσίπρας: Καθήκον του Συμβουλίου της Ευρώπης να παρέμβει για τις υποκλοπές

    Στυλιανίδης: Οι Ελληνικές και Γερμανικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις μπορούν να οικοδομήσουν ένα καλύτερο συνεργατικό μέλλον



    ΣΧΟΛΙΑ