• Πολιτική

    Ρηματική διακοίνωση: Οι διευκρινίσεις και τα προβληματικά σημεία

    • NewsRoom
    Τσίπρας Ζάεφ

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ (Δ) δίνουν τα χέρια μετά την τελετή υπογραφής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, στις Πρέσπες, ΠΓΔΜ, Κυριακή 17 Ιουνίου 2018.. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti


    Την ρηματική διακοίνωση για την συνταγματική αναθεώρηση στην πΓΔΜ που προβλέπεται από την Συμφωνία των Πρεσπών, κοινοποίησε χθες το βράδυ ενώπιον της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της συζήτησης παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.

    Αν και με την ρηματική διακοίνωση παρέχονται πρόσθετες διασφαλίσεις για τις πτυχές της συμφωνίας των Πρεσπών που θεωρούνται σημαντικότερες από την Ελλάδα, όπως για την ιθαγένεια και τη γλώσσα, εντούτοις, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κενά στην συμφωνία, τα οποία είχε θίξει πρόσφατα με λεπτομερή τρόπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

    Στην διακοίνωση, επαναβεβαιώνονται οι «δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών» και διευκρινίζεται: Πρώτον, ότι ο όρος «nationality» αναφέρεται αποκλειστικά και μόνον στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει, ούτε προδικάζει το θέμα της εθνότητας των κατοίκων της γειτονικής χώρας. Και, δεύτερον, η μακεδονική γλώσσα των γειτόνων έχει αναγνωριστεί από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977 και ανήκει στην οικογένεια των σλαβικών γλωσσών και, ως εκ τούτου, δεν έχει καμία απολύτως σύνδεση με τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στην περιοχή στην αρχαιότητα και ήταν ξεκάθαρα ελληνικός.

    Παρά τη ρητή διατύπωση, αυτή η διάσταση αφορά πρακτικά όλους τους κατοίκους της ΠΓΔΜ που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες», δηλαδή τους Αλβανούς, Βόσνιους, Τούρκους, Βλάχους και Ρομά. Στα κενά των διατυπώσεων λογίζεται και το γεγονός ότι η συνταγματική αναθεώρηση, όπως αυτή περιγράφεται και στη διακοίνωση, παραπέμπει στην πολιτιστική κληρονομιά του «μακεδονικού» λαού, ενώ παραμένουν οι αναφορές στο ASNOM, δηλαδή στην ενωμένη «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας», την ίδρυση της οποίας κήρυξε το «Αντιφασιστικό Συμβούλιο Λαϊκής Απελευθέρωσης της Γιουγκοσλαβίας” (AVNOJ) στο νησί Vis (που σήμερα ανήκει στην Κροατία).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σπασμένο στα τρία το Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών, «δεν θα λέμε σε όλα όχι» δηλώνει ο Θεοδωράκης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Ορφανός: Ανοικτό ψήφισμα εναντίον της επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών



    ΣΧΟΛΙΑ