• Πολιτική

    Reuters: Η Τουρκία πίεσε το NATO για να μην λάβει σκληρή θέση κατά της Λευκορωσίας

    • NewsRoom


    Πιέσεις στους συμμάχους της στο NATO φέρεται να άσκησε η Τουρκία προκειμένου η Συμμαχία να μην λάβει σκληρή θέση κατά της Λευκορωσίας για την υπόθεση του αεροσκάφους της Ryanair, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, επικαλούμενο δύο διπλωματικές πηγές.

    Η δήλωση δύο παραγράφων που εξέδωσε το NATO ήταν λιγότερο αυστηρή από τα όσα είχε αναφέρει ο ΓΓ της συμμαχίας Γενς Στόλτεμπεργκ, o οποίος αποκάλεσε «εξωφρενικό» το περιστατικό, χαρακτηρίζοντάς το «κρατική αεροπειρατεία». Αντίθετα η επίσημη δήλωση περιορίστηκε στην καταδίκη της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους, χωρίς να περιλαμβάνει κυρώσεις όπως ζητούσαν η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία. Η επιμονή της Άγκυρας προκάλεσε μάλιστα εκνευρισμό σε αυτές τις χώρες.

    Σύμφωνα με τους διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters, η Τουρκία ήταν αυτή που επέμεινε να απαλειφθούν από την επίσημη δήλωση κάθε αναφορά για περισσότερες κυρώσεις, αιτήματα για απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, αλλά και η ρητορική  για αναστολή της συνεργασίας ΝΑΤΟ – Μινσκ.

    Τα κίνητρα της Τουρκίας δεν ήταν άμεσα σαφή, ωστόσο διπλωμάτες ανέφεραν πως ενδεχομένων η Τουρκία επιχειρεί να διατηρήσει τους δεσμούς της με την Μόσχα και τις οικονομικές της σχέσεις με τη Λευκορωσία μέσω της Turkish Airlines, η οποία πραγματοποιεί καθημερινές πτήσεις προς το Μινσκ. Ένα άλλο σενάριο θα μπορούσε να είναι η επιθυμία της Τουρκίας να υποδεχθεί Ρώσους τουρίστες αυτό το καλοκαίρι μετά την πανδημία COVID-19.

    Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε κάποιο σχόλιο.

    Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η δήλωση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ για τη Λευκορωσία συμφωνήθηκε και από τους 30 συμμάχους με συναίνεση. «Δεν εξετάζουμε τις λεπτομέρειες των συζητήσεων, οι οποίες είναι εμπιστευτικές» πρόσθεσε.

    Μια πηγή αναφέρει στο πρακτορείο ότι η κίνηση της Τουρκίας εστίαζε κυρίως στη χρήση διαφορετικής ρητορικής συγκριτικά με την αντίστοιχη τοποθέτηση της Ε.Ε., η οποία προέβλεπε και προτάσεις για κυρώσεις κατά του Μινσκ. «Αρκετοί σύμμαχοι ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένοι με την Τουρκία. Ήταν σημαντικό για το ΝΑΤΟ να αντιδράσει και δεν είναι σαφές γιατί η Άγκυρα επιθυμούσε να υπερασπιστεί τον Λουκασένκο», ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης που ήταν παρών στη συζήτηση.



    ΣΧΟΛΙΑ