• Πολιτική

    Reuters: Οι εκλογές στην Ελλάδα δείχνουν ότι υποχωρεί η οργή των ψηφοφόρων

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Για εκκωφαντική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των υπόλοιπων ριζοσπαστικών κομμάτων κάνει λόγο το Reuters, το οποίο την αποδίδει στο γεγονός ότι η οργή από την εξουθενωτική λιτότητα λόγω της κρίσης χρέους έχει αρχίσει να υποχωρεί.

    «Ο αντιπολιτευόμενος ΣΥΡΙΖΑ κατρακύλησε λαμβάνοντας ποσοστό 20.1%, μειωμένο κατά 11 μονάδες από τις τελευταίες εκλογές του 2019», αναφέρει το βρετανικό μέσο, σχολιάζοντας ότι «ήταν μια εντυπωσιακή ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο υιοθέτησε το στυλ ενός ριζοσπαστικού, αντικαθεστωτικού κινήματος που αντιτίθεται σε όλα και βρήκε απήχηση στους οργισμένους ψηφοφόρους πριν μια δεκαετία, όταν η Ελλάδα αναγκάστηκε να μπει σε προγράμματα διάσωσης».

    Τέλος εποχής

    Το δημοσίευμα αναφέρεται στην πορεία της χώρας από τότε που έληξε το πρόγραμμα διάσωσης το 2018, με τη χώρα να επιτυγχάνει την πρόσβαση στις αγορές,  να μειώνει το χρέος-ρεκόρ της και να βρίσκεται σε τροχιά η ανάπτυξη της να ξεπεράσει τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

    «Νομίζω ότι αυτό που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η τάση του εκλογικού σώματος να απομακρυνθεί από την εποχή της πολιτικής της κρίσης. Αυτό το κατάλαβε ο Μητσοτάκης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το κατάλαβε», δήλωσε ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος του συμβουλευτικού τμήματος πολιτικού κινδύνου της Teneo.

    Και όπως αναφέρει το Reuters, την ώρα που οι ψηφοφόροι κοιτούσαν την οικονομία και την τσέπη τους, ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώθηκε σε άλλα θέματα.

    Το σύνθημά του για τις εκλογές ήταν «Ξέρουμε, μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή» και «Δικαιοσύνη παντού». Είχε προτείνει πολιτικές που, όπως έλεγε, θα έφερναν ψηφοφόρους από την άκρα δεξιά.

    Στροφή των ψηφοφόρων

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα έστειλε διφορούμενα μηνύματα και για την πιθανότητα μιας πιθανής κυβέρνησης συνασπισμού με αριστερά κόμματα, με κάποια εξ’ αυτών να έχουν δημιουργηθεί από δυσαρεστημένους πρώην συντρόφους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα οποία απέρριψαν τις προτάσεις του.

    «Το αποτέλεσμα σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις στρατηγικές και τις τακτικές του», δήλωσε ο δημοσκόπος Κώστας Παναγόπουλος από την Alco. «Χρειάζεται μια ατζέντα πιο κοντά στην κοινωνία και η ατζέντα που είχε – οι υποκλοπές και τα συναφή, δεν ήταν στις προτεραιότητες της κοινής γνώμης».

    «Δεν πείσαμε τον κόσμο», δήλωσε στο Reuters ένας εκ των στελεχών του κόμματος. «Η πρότασή μας για μια προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού δεν έπεισε».

    Και αντίστοιχη αντιμετώπιση από τους ψηφοφόρους είχε και το Mερα25, του οποίου ηγείται ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή.

    «Οι άνθρωποι θέλουν απλώς να γυρίσουν σελίδα, να δουν μία αχτίδα ελπίδας και όχι την τοξική πολιτική των τελευταίων περίπου 10 ετών», δήλωσε ο Piccoli.

    Διαβάστε επίσης:

    Bloomberg: Η στήριξη στον Μητσοτάκη θέτει τη χώρα σε τροχιά ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας



    ΣΧΟΛΙΑ