• Πολιτική

    Ραγδαίες εξελίξεις: Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στέλνει το Barbaros η Άγκυρα – Σε ετοιμότητα το ΠΝ

    • NewsRoom
    Μόρφου


    Αποφασισμένη όχι μόνο να διατηρήσει αλλά και να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα φαίνεται η Τουρκία, η οποία μετά και τα χθεσινά λεγόμενα του Μ. Τσαβούσογλου στέλνει σήμερα το ερευνητικό σκάφος Barbaros στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για σεισμογραφικές έρευνες.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αποκάλεσε κακομαθημένο παιδί τον Πάνο Καμμένο και απηύθυνε προειδοποίηση προς την Αθήνα, λέγοντας ότι «προσέξτε το κακομαθημένο σας παιδί διαφορετικά θα μπορούσε να προκληθεί ένα ατύχημα, το υπενθυμίζουμε, Αυτό είναι ουσιαστικά μια εξαιρετικά φιλική προειδοποίηση». Στις δηλώσεις του ο Τσαβούσογλου έκανε ξανά αναφορά στα «δικαιώματα» που έχουν η Τουρκία σε Αιγαίο αλλά και στην Κύπρο, όπου επιχειρηματολόγησε για το δίκαιο της εισβολής το 1974.

    Παράλληλα, η Τουρκία έχει αναγγείλει για σήμερα και τη διεξαγωγή «διμερούς άσκησης με συμμετοχή τουρκικών και συμμαχικών ναυτικών μονάδων σε περιοχή νότια του Καστελόριζου», όπου η ευθύνη για έκδοση ΝΑVTEX ανήκει στις ελληνικές αρχές.

    Συγκεκριμένα νωρίς το πρωί (στις 09.37 π.μ.), οι Τουρκικές Αρχές εξέδωσαν NAVTEX 0017/19 με την οποία ανακοινώνουν την διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών από το BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, και τα συνοδευτικά M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON από σήμερα Πέμπτη μέχρι και τις 5 Ιανουαρίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που επικαλύπτει τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ και μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

    Καταγγελία της Κύπρου για το Barbaros

    Τις συνεχιζόμενες προκλητικές προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταγγέλλει με επιστολή του προς το ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου.

    Η επιστολή – με ημερομηνία 12 Δεκεμβρίου – κυκλοφόρησε τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και εστιάζεται στις παράνομες δραστηριότητες του ερευνητικού σκάφους «Barbaros».

    Ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος καταγγέλλει ότι στις 18 Οκτωβρίου, το ερευνητικό Τουρκικό κρατικό σκάφος “Barbaros Hayreddin Paşa” και τα υποστηρικτικά σκάφη συνοδευόμενα από Τουρκικά πολεμικά πλοία, ξεκίνησαν σεισμικές έρευνες στις νοτιοδυτικές περιοχές της Κυπριακής υφαλοκρηπίδας, συμπεριλαμβανομένων και τμημάτων των θαλάσσιων τεμαχίων έρευνας υδρογονανθράκων 4 και 5. Η περιοχή υποτίθεται ότι προορίζεται για σεισμικές έρευνες από την Τουρκία, μέσω μη εξουσιοδοτημένης NAVTEX 16.10.2018, για περίοδο μεταξύ 18 Οκτωβρίου 2018 και 1 Φεβρουαρίου 2019.

    «Οι προαναφερθείσες έρευνες συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, βάσει του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) του 1982, οι σχετικές διατάξεις των οποίων έχουν από καιρό αποκρυσταλλωθεί στο διεθνές εθιμικό δίκαιο. Η Τουρκία δεν έχει καμία νομική υπόσταση να διεξάγει δραστηριότητες εξερεύνησης σε σχέση με τους φυσικούς πόρους του νησιού, χωρίς τη ρητή συγκατάθεση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, όλα τα σεισμικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από την Τουρκία κατά τη διάρκεια αυτών των παράνομων και μη εξουσιοδοτημένων ερευνών ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία», τονίζεται στην επιστολή.

    O κ. Κορνηλίου χαρακτηρίζει τη δραστηριότητα των τουρκικών πολεμικών πλοίων στην συγκεκριμένη περιοχή «κατάχρηση των δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται σε όλα τα κράτη από το εθιμικό διεθνές δίκαιο, το οποίο αντικατοπτρίζεται επίσης στην UNCLOS», τονίζοντας ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας αντιβαίνει στον κανόνα της ειρηνικής χρήσης των θαλασσών και έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εντάσεων, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ υπενθυμίζει στην επιστολή του, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ανακήρυξε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη το 2004 και έχει εγγενή δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, ενώ τα εξωτερικά όρια των δύο ζωνών είναι η μέση γραμμή με τα απέναντι κράτη, εν αναμονή συμφωνίας για το αντίθετο. Επισημαίνει επίσης, ότι σ’ αυτό το πλαίσιο, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, στη βάση της μέσης γραμμής.

    «Σ’ αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζω ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σε πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του, κάλεσε την Τουρκία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, με σκοπό την επίτευξη μιας συμφωνίας σχετικά με την οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλάσσιων ζωνών μας. Η Κύπρος είναι της άποψης ότι τα δύο κράτη θα πρέπει να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις με καλή πίστη για την επίτευξη συμφωνίας, στη βάση του διεθνούς δικαίου, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει.

    «Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω την πρόσκληση της κυβέρνησης μου προς την Τουρκία να οριοθετήσουμε τις αντίστοιχες θαλάσσιες ζώνες μας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» καταλήγει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Καμμένος απαντά στον Τσαβούσογλου: «Δεν σας φοβάται κανείς πια»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσαβούσογλου: Κακομαθημένο παιδί ο Καμμένος, μπορεί να έχουμε κάποιο ατύχημα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Φωτιές» Τσαβούσογλου: Στη Μεσόγειο και όχι στη Μαύρη Θάλασσα η γεώτρηση του δεύτερου γεωτρύπανου



    ΣΧΟΛΙΑ