• Top Stories

    Ντ. Τραμπ: «Υπέροχο το Brexit για τη Βρετανία»

    Ντόναλντ Τραμπ Τερέζα Μέι

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι


    Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν την Παρασκευή 27/1 ο Ντόναλντ Τραμπ και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι στο Λευκό Οίκο, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε πως το Brexit αποτελεί μια υπέροχη εξέλιξη για τη χώρα, καθώς «Θα αποκτήσετε την δική σας ταυτότητα και θα μπορείτε να κλείνετε τις δικές σας εμπειρικές συμφωνίες χωρίς την εποπτεία κανενός».

    Ο Τραμπ είχε υποστηρίξει πριν από λίγο καιρό ότι πολλά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα σπεύσουν να μιμηθούν το «έξυπνο παράδειγμα» της Βρετανίας και θα θελήσουν να αποχωρήσουν.

    Ντόναλντ Τραμπ Τερέζα Μέι

    Η Μέι αποτελεί την πρώτη ξένη αρχηγό κράτους που πραγματοποιεί συνάντηση με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ δήλωσε ότι οι δύο χώρες θέλουν «να οικοδομήσουν στρατιωτικές και εμπορικές σχέσεις». Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η πρωθυπουργός της Βρετανίας τόνισε ότι το Λονδίνο εξετάζει το πώς θα επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και ότι συζητήθηκαν «τα πρακτικά βήματα που μπορούν να γίνουν ώστε να καταστούν ευκολότερες οι εμπορικές συναλλαγές».

    Αναφερόμενη στο ΝΑΤΟ, η Μέι δήλωσε ότι ΗΠΑ και Βρετανία αναγνωρίζουν την αξία και διατηρούν τη δέσμευσή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ο Τραμπ, από την πλευρά του δήλωσε ότι θα στηρίξει 100% το ΝΑΤΟ, μολονότι το έχει κατακρίνει ουκ ολίγες φορές – πρόσφατα το χαρακτήρισε «παρωχημένο».

    Ντόναλντ Τραμπ Τερέζα Μέι

    Παράλληλα, η Μέι είπε ότι η Συμμαχία θα πρέπει «να εξοπλιστεί ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τον κυβερνοπόλεμο» και ότι η ίδια θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες «να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τη χρηματοδότηση της Συμμαχίας», ενώ οι 2 ηγέτες συζήτησαν και την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) τονίζοντας ότι «εντείνονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στον κυβερνοχώρο».

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου ότι θέλει να έχει «καλές σχέσεις με τη Ρωσία», αποφεύγοντας ωστόσο να επιβεβαιώσει εάν είναι έτοιμος να προχωρήσει στην άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Μόσχας. Όπως τόνισε, ελπίζει να έχει μια «φανταστική σχέση» με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι τελικά «είναι πιθανό να μην επιτευχθεί αυτό».

    Ντόναλντ Τραμπ Τερέζα Μέι

    Επιπλέον εξήγησε ότι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσει για άρση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, τη στιγμή που απομένει μόλις μία ημέρα από την προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του.

    Σχολιάζοντας τις σχέσεις μεταξύ της ίδιας και του προέδρου Τραμπ, η Μέι είπε ότι «θα υπάρξουν φορές που θα διαφωνεί» μαζί του, όμως η ειδική σχέση των δύο χωρών σημαίνει ότι η συζήτηση είναι «ανοιχτή και ειλικρινής». Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία οι δύο χώρες συμφωνούν και ότι «ακούει τον πρόεδρο και ο πρόεδρος ακούει εμένα».

    Ντόναλντ Τραμπ Τερέζα Μέι

    Η πρωθυπουργός της Βρετανίας αποκάλυψε επίσης ότι η βασίλισσα Ελισάβετ προσκάλεσε τον Τραμπ να επισκεφθεί τη χώρα εντός του έτους και ο Αμερικανός πρόεδρος αποδέχτηκε την πρόσκληση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κ. Μητσοτάκης: Οι εκλογές δεν θα φέρουν πολιτική αστάθεια, είναι αναγκαίες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τούρκος Υπ. Δικαιοσύνης: Ζητά, μέσω twitter, να παραιτηθεί η Ελλάδα από την απόφαση του Αρείου Πάγου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πρόωρες εκλογές χωρίς κίνδυνο Grexit, λένε οι Αμερικανοί



    ΣΧΟΛΙΑ