• Πολιτική

    Ψήφος εμπιστοσύνης των πολιτών στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Ευρεία αποδοχή βρίσκουν στην κοινωνία οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την οικονομία, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Pulse που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

    Όπως προκύπτει από την έρευνα, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης κρίνεται θετικά από το το 55% του συνόλου των ερωτηθέντων. Στις τάξεις των ψηφοφόρων της ΝΔ η αποδοχή φθάνει το 84%, ενώ θετική αποτίμηση κάνει το 20% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 76% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής.

    Θετική είναι η γνώμη των πολιτών και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε θέματα ασφάλειας. Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι ποσοστό 20% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι επικροτούν τις κυβερνητικές αποφάσεις για την ασφάλεια, εκτιμώντας ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Αντίθετα, οι πολίτες εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την ασκούμενη πολιτική στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, με αποτέλεσμα μόνον τρεις στους 10 Έλληνες να επιδοκιμάζουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο συγκεκριμένο ζήτημα.

    Αναλυτικότερα, στην ερώτηση για τις αποφάσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης σε θέματα ασφάλειας, το 54% κρίνει ότι τα μέτρα είναι σε σωστή και μάλλον σωστή κατεύθυνση και το 35% σε λανθασμένη ή μάλλον λανθασμένη.

    Αναφορικά με την ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στα ελληνοτουρκικά, το 61% των ερωτώμενων δηλώνει ότι ανησυχεί πολύ ή αρκετά, το 18% μέτρια, ενώ το 15% λίγο ή ελάχιστα έως καθόλου. Την ίδια ώρα, το 54% δηλώνουν ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά κινούνται σίγουρα σε σωστή κατεύθυνση (19%) ή μάλλον σε σωστή κατεύθυνση (35%), ενώ το 34% συνολικά απαντούν ότι οι αποφάσεις κινούνται μάλλον σε λανθασμένη (20%) ή σίγουρα σε λανθασμένη κατεύθυνση (14%).

    Στο προσφυγικό  μεταναστευτικό οι κυβερνητικές αποφάσεις αποτιμώνται θετικά από το 34% των ερωτώμενων. Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ έγκριση δίνει το 62%, ποσοστό που στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 10% και στου Κινήματος Αλλαγής στο 43%.

    Σε πολιτικό επίπεδο, η ΝΔ έχει προβάδισμα 13 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

    Συγκεκριμένα, η ΝΔ λαμβάνει 38%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25%, το Κίνημα Αλλαγής 6,5%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση του Κυρ. Βελόπουλου 4,5%, ενώ το ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη λαμβάνει 3%.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να διατηρεί ευρύ προβάδισμα σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, με 45% έναντι 27%, ενώ «κανένας από τους δύο» απαντά το 24%.

    Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 16 και 18 Δεκεμβρίου, σε δείγμα 1.202 ενηλίκους με δικαίωμα ψήφου, με διάστημα βεβαιότητας 95%, εντός του διαστήματος +/- 2,8%.



    ΣΧΟΛΙΑ