• Πολιτική

    Πρωτοχρονιά με ανασχηματισμό; Τα σημεία-«κλειδιά» που θα κρίνουν ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν

    • NewsRoom

    Από παλαιότερη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου


    Ανασχηματισμό και άμεσα θέλουν οι πληροφορίες που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία, αν και το Μέγαρο Μαξίμου σπεύδει να σβήσει τις φωτιές, επισημαίνοντας σε κάθε τόνο ότι αυτό που προέχει σε αυτή την φάση είναι η ομαλή εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού των πολιτών.

    Η παραπάνω φράση από τα χείλη του κυβερνητικού εκπροσώπου, πριν από λίγες ημέρες, δεν στερείται λογικής, αντιθέτως έχει την βάση της στο σκεπτικό ότι δεν μπορεί να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τόσο σοβαρό και πρωτόγνωρο σε έκταση εγχείρημα.

    Από την άλλη, ωστόσο, ο εμβολιασμός φέρνει την επόμενη μέρα στην χώρα και μαζί νέα δεδομένα, τα οποία η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί δίνοντας το μάξιμουμ των προσπαθειών και των δυνατοτήτων της, εάν θέλει να πετύχει την φυγή προς τα εμπρός.

    Μεγάλο εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης, τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, των οποίων η διαχείριση πρέπει να γίνει με σύνεση, και όχι να σκορπιστούν στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου, όπως είχε πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον περασμένο Μάιο.

    Ως εκ τούτου, οι αλλαγές στα πρόσωπα έρχονται στο προσκήνιο έπειτα από 18 δύσκολους μήνες θητείας και χωρίς ουσιαστικές αλλαγές μέχρι τώρα, πέραν των «διορθώσεων» του καλοκαιριού.

    Είναι γνωστό ότι ο πρωθυπουργός, με την βοήθεια στενών συνεργατών του στο Μέγαρο Μαξίμου, κρατά τις σημειώσεις του για τις επιδόσεις του κάθε υπουργού, γνωρίζει τα συν και τα πλην καθενός εξ αυτών, τις επιτυχίες και τις αστοχίες, έχει το μαχαίρι έχει και το πεπόνι.

    Κατά πληροφορίες, έχει κατά νου αλλαγές στο υπουργικό σχήμα που θα σηματοδοτούν έναν οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα, όταν η περιπέτεια της πανδημίας θα μπει επιτέλους σε δεύτερο πλάνο. Κύριος στόχος, η επανεκκίνηση της οικονομίας με έναν αναπτυξιακό ορίζοντα, σε μια συγκυρία που θα επιτρέψει να ξεδιπλωθούν οι πτυχές του κυβερνητικού σχεδιασμού, ο οποίος δεν ήταν εφικτό ως τώρα να προχωρήσει στο 100%.

    Τα πρόσωπα

    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να μην ληφθούν υπόψη βουλευτές της ΝΔ με κοινοβουλευτική δράση που ως τώρα έχουν μείνει χωρίς κάποιο υπουργικό χαρτοφυλάκιο, αλλά και τα πρόσωπα εκείνα που σηματοδοτούν το άνοιγμα στον κεντρώο χώρο, μεγάλο διακύβευμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Άλλο κεφάλαιο είναι η γυναικεία παρουσία στο κυβερνητικό σχήμα, αφού ο πρωθυπουργός είχε επικριθεί για τον μικρό αριθμό γυναικών στην πρώτη του κυβέρνηση.

    Με βάση τα παραπάνω, από τα ονόματα που ακούγονται προς αξιοποίηση είναι μεταξύ άλλων αυτά του Θεόδωρου Ρουσόπουλου, του Άγγελου Συρίγου, του Σπήλιου Λιβανού, όπως και του Δημήτρη Καιρίδη.

    Από κει και πέρα μεγάλο ρόλο θα παίξει ποιοι υπουργοί θα παραμείνουν στις θέσεις τους. Αλλαγές δεν αναμένονται στα υπουργεία Άμυνας, Ναυτιλίας, Πολιτισμού, Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ σε άλλες περιπτώσεις εξετάζεται μετακίνηση υπουργών σε άλλα χαρτοφυλάκια.

    Στην θέση του φαίνεται ότι παραμένει ο Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ δεν αναμένονται αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πολιτική κόντρα για τους εμβολιασμούς δεκάδων κυβερνητικών στελεχών και τις… selfies

    «Μαύρη λίστα» από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για χειραγώγηση μετοχών και ξέπλυμα μαύρου χρήματος



    ΣΧΟΛΙΑ