Πολιτική

Πρόταση δυσπιστίας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Ευκαιρία για την κυβέρνηση τη χαρακτήρισε ο Γεραπετρίτης

  • NewsRoom


Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με αφορμή τις υποκλοπές κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για την Υγεία στη Βουλή.

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στην υπόθεση αυτής της εκτροπής είναι αμετάκλητα ένοχοι. Δεν έχουν μόνο πολιτικές, αλλά και βαρύτατες προσωπικές και νομικές ευθύνες», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποστηρίζοντας ότι «η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων έκαναν ακόμα και την εθνική μας ασφάλεια πεδίο υποκλοπών και εκβιασμών, είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία, την ασφάλεια της χώρας, τα δικαιώματα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «μετά από όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί, με αποδείξεις πια, επειδή η Ελλάδα θέλουμε να είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να μείνει ούτε στιγμή στη θέση της, ο πρωθυπουργός αυτός δεν μπορεί να παραμείνει ούτε μια μέρα στη θέση του».

Για τους λόγους αυτούς, προσέθεσε, «υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ως ένα πρώτο βήμα της πορείας μας στο λαό για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης».

Σημείωσε ότι η Βουλή επί τριήμερο θα συζητήσει, «ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να έρθει εδώ και να δώσει εξηγήσεις, να λογοδοτήσει, να απαντήσει και η Βουλή θα αναγκαστεί να αποφασίσει: Με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή».

Τόνισε πως «όποια και αν είναι η απάντηση, είμαι βέβαιος ότι σύντομα την οριστική και την ορθή απάντηση στο ερώτημα θα δώσει ο ελληνικός λαός».

Ευκαιρία για την κυβέρνηση τη χαρακτήρισε ο Γεραπετρίτης

Με απόσπασμα από τον Λυσία και το λόγο περί του αδύνατου απάντησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, χαρακτηρίζοντας τη μομφή ευκαιρία.

Ο κ. Γεραπετρίτης ξεκίνησε λέγοντας ότι «είναι μεγάλη ευκαιρία που μας δίνετε και σας ευχαριστούμε, θα έχουμε την ευκαιρία να αντιπαρατεθούμε το επόμενο τριήμερο σε επίπεδο δημοσίων πολιτικών».

Πρόσθεσε δε ότι «η αντιπαράθεση θα είναι πολύ προφανής, είναι νωπές και οι δύο διακυβερνήσεις» για να συμπληρώσει περιπαικτικά προς τον κ. Τσίπρα: «Σας είχαμε χάσει, υπήρχε μερική αφωνία και δεν ήταν από ίωση».

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Βγάλατε ήδη πόρισμα, “είστε αμετάκλητα ένοχοι”, ούτε ο Άρειος Πάγος να ήσασταν κ. Τσίπρα» και υπογράμμισε εμφατικά: «Ένοχος ένοχο ου ποιεί».

Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «ανοιχτά δύο ειδικά δικαστήρια για χειραγώγηση θεσμών» και σημείωσε ότι πλέον αποκαλύπτεται ότι ο κ. Τσίπρας «είχε κρίση και γνώση, τους φόρεσε κουκούλες και τους ονόμασε Μάξιμους».

«Αυτός δεν μπορεί να δημιουργήσει άλλο ένοχο», κατέληξε.

Ξεκινά σήμερα στις 18:00 η τριήμερη διαδικασία.

Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού κάνοντας λόγο «για αποστασία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη από τους κανόνες της Δημοκρατίας» . Ο ίδιος  ανέφερε ότι η  ελληνική κοινωνία ζει στη δίνη των αποκαλύψεων για ένα ασύλληπτο αριθμό υποκλοπών, στη δίνη βαθιάς εκτροπής από τους κανόνες του δικαίου, στη δίνη ενός πρωτοφανούς σκανδάλου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, έλαβε τον φάκελο χθες από τον ίδιο τον κ. Ράμμο και στη συνέχεια ενημέρωσε σχετικά την πρόεδρο τη Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος χθες ζήτησε παραίτηση του πρωθυπουργού

Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία της πρότασης μομφής περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα αμέσως μετά τη κατάθεσή της πρότασης, βάσει του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 142), η τελευταία διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες και μετά ξεκινά η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

Η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας και η συζήτηση ολοκληρώνεται με την ονομαστική ψηφοφορία, η οποία μπορεί να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.

Η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης γίνεται δεκτή μόνο όταν έχει υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

Το πρωί ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, υποστήριξε ότι στην περίπτωση που κατατεθεί πρόταση μομφής σήμερα στη Βουλή από τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, «αυτή είναι καλοδεχούμενη και θα τον ευγνωμονούμε».

Σημείο αναφοράς των παραπάνω εξελίξεων αποτέλεσε η χθεσινή απόρρητη επιστολή του Προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου τόσο προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, όσο και προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, στην οποία κατά πληροφορίες τους κοινοποιείται το αποτέλεσμα των ελέγχων που διενήργησε η Ανεξάρτητη Αρχή το προηγούμενο διάστημα σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Τσίπρας: «Ο κ. Μητσοτάκης συντονιστής του ρυπαρού δικτύου»

«Για την πατρίδα, την κοινωνία, τα πολιτικά κόμματα, τους πολίτες, έρχεται κάποτε μια κρίσιμη ώρα, που καλούνται να πάρουν μια σαφή θέση, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Σε μια τέτοια στιγμή βρισκόμαστε σήμερα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας  ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι οι τύχες της χώρας βρίσκονται στα χέρια μιας κυβέρνησης «όχι μόνο ανίκανης, προσκολλημένης σε ιδιοτέλειες και συμφέροντα, αλλά και βαθιά αντιδημοκρατικής. Και ενός πρωθυπουργού που γράφει το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποστασίας από τους κανόνες της δημοκρατίας».

Τόνισε ότι «κανείς και καμιά δεν δικαιούται να κλείνει τα μάτια γιατί αυτό που συμβαίνει δεν αφορά μόνο κάποιους έγκριτους συνταγματολόγους αλλά αφορά τη ζωή των ανθρώπων.

Σημείωσε ότι «η ελληνική κοινωνία ζει εδώ και έξι μήνες στη δίνη των αποκαλύψεων για ασύλληπτο αριθμό υποκλοπών. Στη δίνη της πιο εκτεταμένης και βαθιάς εκτροπής από τους κανόνες δικαίου που είδε η χώρα μετά το 1974».

Είπε ότι «δημοσιογράφοι, ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., υπουργοί, επιχειρηματίες, στελέχη των ενόπλων μας δυνάμεων, έχουν ταπεινωθεί, σε “στόχους” κι έγιναν βορά ενός παράνομου, πράγματι ρυπαρού δικτύου. Ενός εγκληματικού δικτύου, θα έλεγα εγώ. Που είχε όμως έδρα το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. Και συντονιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός «οργάνωσε αυτό το δίκτυο προκειμένου να έχει στο χέρι, όχι μόνο χρήσιμες πληροφορίες για τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους πολιτικούς του φίλους, τους οικονομικούς παράγοντες του τόπου, τη στρατιωτική ηγεσία, τους δημοσιογράφους, τους αξιωματικούς του στρατεύματος. Αλλά και για να τους έχει στο χέρι τους ίδιους, να τους εκβιάζει. Να γνωρίζει τις σκέψεις, τις επιδιώξεις, τις αδυναμίες τους».

Πρόσθεσε ότι «το δίκτυο αυτό το οργάνωσε με πολύ σοβαρό σχεδιασμό από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου».

«Ο Ράμμος μου απάντησε ότι παρακολουθούνταν νόμιμα Χατζηδάκης, Φλώρος και 4 στρατιωτικοί»

«Σήμερα θα μιλήσουμε στη βάση των αποδείξεων», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας πως ήρθε η ώρα να λύσει την απορία σε όσους αναρωτήθηκαν τι περιείχε ο φάκελος που κρατούσε όταν έβγαινε χθες από τα γραφεία της ΑΔΑΕ, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρό της, Χρήστο Ράμμο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ειδικότερα ότι ο φάκελος περιείχε τα αποτελέσματα της έρευνας της ΑΔΑΕ, μετά από αίτημα που κατέθεσε εκείνος στην Αρχή στις 7/12 και που εμπλούτισε κατόπιν γραπτού αιτήματος της αρχής, με μεταγενέστερο αίτημά του στις 28/12.

«Ο φάκελος λοιπόν περιέχει τα παράνομα έργα του σκοτεινού παρακράτους που έστησε ο κ. Μητσοτάκης, το ξεγύμνωμα του παρακράτους από την πιο αρμόδια αρχή του κράτους», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ανέφερε ειδικότερα ότι «στις 28/12 λοιπόν, και ενώ ήταν γνωστό ότι στα αρχεία των παρόχων η Ανεξάρτητη Αρχή είχε ήδη βρει ευρήματα επισυνδέσεων της ΕΥΠ, πέραν του κ. Ανδρουλάκη και κ. Κουκάκη, και για τα τηλέφωνα του ευρωβουλευτή Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τέλογλου, ζήτησα επισήμως γραπτώς να διεξαχθεί έλεγχος από την Αρχή, ώστε να διελευκάνει αν ετέθη πράγματι σε επισύνδεση από την ΕΥΠ με διάταξη υπογεγραμμένη από την αρμόδια εισαγγελέα της ΕΥΠ, ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΣ κ. Λαλούσης, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Διακόπουλος, ο πρώην και ο νυν επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης εξοπλισμών κ.κ. Λάγιος και Αλεξόπουλος».

«Και η απάντηση που επίσημα έλαβα σε αυτόν τον κλειστό φάκελο, ήταν έξι στα έξι», τόνισε, «για όλους ευρέθησαν επισυνδέσεις της ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη».

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Από την Κρήτη η απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει γενικευμένη αισχροκέρδεια – Ο κίνδυνος για αγορές πανικούΣΧΟΛΙΑ