• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Πρόστιμο 50.000 ευρώ σε δικηγορική εταιρεία που παρακολουθούσε τους εργαζόμενους με κάμερες

    καμερα-καμερες


    Μια δικηγορική εταιρεία στα πρότυπα του «Μεγάλου Αδελφού», με εσωτερικές κάμερες να «παρακολουθούν» εργαζόμενους και εξωτερικές κάμερες στραμμένες ακόμα και στα απέναντι κτίρια, εντόπισε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ο «πέλεκυς» έπεσε βαρύς για την εταιρεία με επιβολή προστίμου 50.000 ευρώ, το υψηλότερο, όπως λένε, που έχει επιβάλει η ανεξάρτητη αρχή για αντίστοιχες περιπτώσεις παραβίασης προσωπικών δεδομένων με χρήση καμερών.

    Η «δικηγορική εταιρεία Σιούφα και Συνεργάτες» είναι η υπόλογη εταιρεία που ελέγχθηκε μετά από καταγγελία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κατέληξε σε πόρισμα βάσει του οποίου:

    Το σύστημα βιντεο-επιτήρησης δεν περιορίζεται σε χώρους εισόδου και εξόδου ή στο ταμείο, αλλά καλύπτει επιπλέον χώρους εργασίας όπου κινούνται σχεδόν αποκλειστικά εργαζόμενοι.
    Οι εξωτερικές κάμερες λαμβάνουν εικόνα από τη δημόσια οδό, τα πεζοδρόμια, τα απέναντι κτίρια. Υπήρχαν ενημερωτικές πινακίδες μόνο στο εσωτερικό του χώρου.

    Ο υπεύθυνος επεξεργασίας καθυστέρησε να γνωστοποιήσει τη λειτουργία του συστήματος βιντεο-επιτήρησης στην Αρχή.

    Η εταιρεία στο αρχικό υπόμνημα της υποστήριξε ότι οι εσωτερικές κάμερες υπήρχαν για την ασφάλεια και την προστασία των προσώπων και των περιουσιακών αγαθών. Για τις εξωτερικές υποστήριξε ότι μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση της οδηγία της Αρχής που επιτρέπει τη λήψη εικόνας σε παράπλευρες οδούς και πεζοδρόμια.

    Σε συμπληρωματικό υπόμνημα, η εταιρεία δικαιολόγησε τη χρήση των καμερών με τον ισχυρισμό ότι τον περασμένο Μάρτιο δέχθηκε απειλητικό τηλεφώνημα για επικείμενη επίθεση από τον Ρουβίκωνα καθώς και για παραλαβή ύποπτου δέματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Ναι» από το ΣτΕ στην κατασκευή εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δίκη της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη»: Πρόταση εισαγγελέα για καταδίκη Φουρλεμάδη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μπουτάρης: Να μην τιμωρηθούν μόνο τα «στρατιωτάκια» που εκτελούν εντολές



    ΣΧΟΛΙΑ