• Πολιτική

    Προσυνέδριο ΚΙΝΑΛ για την ενέργεια στην Κοζάνη με τη συμμετοχή του Γιάννη Μανιάτη

    • NewsRoom
    Νίκος Ανδρουλάκης - Γιάννης Μανιάτης

    Νίκος Ανδρουλάκης – Γιάννης Μανιάτης


    Με την ενεργειακή κρίση και το «ράλι» ανατιμήσεων που ψαλιδίζει το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων να εντείνεται, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιμένει στην ανάδειξη της κοινωνικής ατζέντας και διοργανώνει το δεύτερο περιφερειακό προγραμματικό προσυνέδριο του στην Κοζάνη, την προσεχή Κυριακή των Βαΐων με θέμα «Για μια κοινωνικά δίκαιη απάντηση στην ενεργειακή κρίση».

    Μεταξύ των ομιλητών αίσθηση προκαλεί η παρουσία του πρώην υπουργού Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη για πρώτη φορά σε εκδήλωση του ΚΙΝΑΛ από το 2015, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα τον κ. Μανιάτη φερόταν να «πολιορκεί» η ΝΔ για να τον υπουργοποιήσει σε προηγούμενους ανασχηματισμούς. Επισημαίνεται δε ότι στην εκδήλωση αυτή ομιλητής θα είναι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

    Προτείνοντας κι επιμένοντας στην επιβολή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής και στα τιμολόγια, τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας ώστε να μην είναι μόνο το κράτος (μέσω των επιδοτήσεων) και οι πολίτες (μέσω των αυξήσεων) που υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης, το Κίνημα Αλλαγής όσο αφορά τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό τάσσεται υπέρ της ομαλότερης απεξάρτησης από το λιγνίτη, δηλαδή μικρότερη μεταβατική περίοδο με το φυσικό αέριο, ώστε να οδηγηθούμε γρηγορότερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Σημαντική θέση στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει η ταχύτερη μετάβαση προς την «πράσινη» εποχή με ένα καλύτερο δίκτυο υψηλής διασυνδεσιμότητας, ώστε χιλιάδες Έλληνες να είναι και παραγωγοί και καταναλωτές. Να μην περιοριστούμε μόνο στα μεγάλα έργα ΑΠΕ, αλλά κατά κάποιο τρόπο να κοινωνικοποιηθεί η παραγωγή ενέργειας με τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων ιδίως στον αγροτικό-κτηνοτροφικό τομέα, στον τομέα της μεταποίησης, αλλά και στα σπίτια  με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε κατοικίες. Είναι αναγκαίες οι επενδύσεις με τη δημιουργία νέων υποσταθμών και αναβάθμισης του δικτύου.

    Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ να εκπονήσουν συγκεκριμένη μελέτη, η οποία θα επικαιροποιείται κάθε δύο χρόνια και θα απαντά στο ερώτημα πόσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να αντέξει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, τι έργα πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρχει η δυνατότητα απορρόφησης των ανανεώσιμων με χρονικό ορόσημο  το 2030.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα του προσυνεδρίου για την ενέργεια, τις εργασίες θα ανοίξει ο Γιώργος Αρβανιτίδης, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και επικεφαλής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Περιβάλλοντος – Ενέργειας και θα ακολουθήσει η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη, προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

    Παρεμβάσεις θα κάνουν ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο Βλάσης Οικονόμου, διευθυντής Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής και Κλιματικής Πολιτικής (IEECP), ο τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγή, αν. καθηγητής ΕΜΠ και μέλος της επιτροπής Προγράμματος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας Χάρης Δούκας, ο Αρθούρος Ζερβός, πρόεδρος REN21 και ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ και ο Στέργιος Λογοθετίδης, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ και πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Νανοτεχνολογίας HOPE-A.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης στη Βουλή για το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά»

    Πανελλήνια Ομοσπονδία Βλάχων σε Σακοράφα: Συγγνώμη αλλά «δεν είμαστε μειονότητα»

    Κωστής Χατζηδάκης: Μειώσαμε κατά 5 μονάδες την ανεργία, θα λύσουμε οριστικά το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων



    ΣΧΟΛΙΑ