• Πολιτική

    Προκλητική η Δούρου: «Αποτελεί υποκρισία να ζητούν ευθύνες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την τραγωδία στο Μάτι»!

    • NewsRoom
    Ρένα Δούρου

    Ρένα Δούρου


    Να αποκρούσει τις κατηγορίες για την απουσία της και τα λάθη της περιφέρειας κατά τις κρίσιμες ώρες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι επιχείρησε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, κατά την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με σκοπό την ενημέρωση για την τραγωδία.

    Η περιφερειάρχης χαρακτήρισε «παραπλανητική» την κατηγορία, γιατί, όπως σημείωσε, αυτό που υπονοεί είναι «η απουσία από τις κάμερες και τα τηλεπαράθυρα». «Απουσία» προσέθεσε, «στην οποία αναφέρεται και η κατηγορία περί μη επίσκεψης του χώρου της τραγωδίας».

    «Λες και είναι υποχρεωτικό η επίσκεψη αυτή να έχει γίνει υπό το φως των προβολέων» έσπευσε να συμπληρώσει η κ. Δούρου, η οποία χαρακτήρισε «υποκρισία και πρόκληση να ζητούνται σήμερα ευθύνες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ακριβώς από εκείνους των οποίων οι ιδεολογικές τους μήτρες δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την καταστροφή της 23ης Ιουλίου».

    Η Ρένα Δούρου, περιέγραψε αναλυτικά το χρονικό των ενεργειών της διοίκησης της Περιφέρειας κατά την 23η Ιουλίου, ενώ επανέλαβε ότι η Περιφέρεια δεν έχει επιχειρησιακό ρόλο, αλλά υποβοηθητικό του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος. Παράλληλα, έριξε ξανά την ευθύνη στην Πυροσβεστική, καθώς όπως τόνισε «δεν υπήρξε καμία εισήγηση από την Πυροσβεστική για οργανωμένη, προληπτική απομάκρυνση», αποδίδοντας τη «σύγχυση μεταξύ των εννοιών για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των πολιτών με αυτήν της εκκένωσης» στην προσπάθεια ορισμένων «να κατασκευάσουν εξιλαστήρια θύματα και ενόχους, και να δημιουργήσουν ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν».

    Η περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε ότι «κρίσιμο καθήκον της Περιφέρειας Αττικής είναι η ανάληψη εκείνων των πρωτοβουλιών που χρειάζονται για την επούλωση των πληγών των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται σήμερα στην Ανατολική Αττική. Σε αυτές δίνουμε προτεραιότητα».

    «Κρίσιμο καθήκον είναι επίσης η διεκδίκηση εκείνων των θεσμικών μεταρρυθμίσεων που θα διασφαλίσουν ένα νέο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας. Ένα μοντέλο που θα ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα των ακραίων καιρικών δεδομένων και της κλιματικής αλλαγής. Αυτό που κάποτε θεωρούσαμε “επιστημονική φαντασία”, είναι σήμερα πραγματικότητα. Χρέος μας εδώ και τέσσερα χρόνια είναι να αποκτήσουμε τα απαραίτητα έργα υποδομής που όλες και όλοι έχουμε ανάγκη. Αυτό πράττουμε. Από αυτό θα κριθούμε».

    Παράλληλα, η κ. Δούρου επιτέθηκε σε αυτούς «που έθρεψαν τη λογική των αυθαιρέτων και σήμερα σφυρίζουν αδιάφορα», όπως και σε εκείνους «που ζητούσαν να εξαιρεθεί το Μάτι από τους δασικούς χάρτες» κι εκείνους που «μπάζωσαν τα ρέματα».

    Στη συνεδρίαση συμμετείχαν πολίτες από την Ραφήνα, το Μάτι, το Μαραθώνα καθώς και οι δήμαρχοι Μαραθώνα, Λαυρεωτικής, Κηφισιάς, Ραφήνας κ. κ. Ηλ Ψηνάκης, Δημ. Λουκάς, Γ.Θωμάκος, Βαγ. Μπουρνούς όπως και ο προκάτοχός του, Βασ. Πιστικίδης.

    Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Σγουρός, άσκησε κριτική στα πεπραγμένα της Περιφέρειας, τονίζοντας ότι «δεν έλαβε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την αποτροπή της τραγωδίας».

    Ο εκπρόσωπος της προσκείμενης στην ΝΔ παράταξη, Βασίλης Κορομάντζος, άσκησε κριτική στη διοίκηση κατηγορώντας την ότι δεν έχει προχωρήσει «σε κανένα έργο υποδομής πλην του Φαληρικού Όρμου». Με την σειρά του, ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννης Μανουσογιαννάκης μεταξύ άλλων υπογράμμισε την ανάγκη «άμεσης υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων στα καμένα».

    Η Ρένα Δούρου εισηγήθηκε στο Σώμα την άμεση αναμόρφωση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, για τη στήριξη των πυροπλήκτων. Επίσης, ζήτησε την άμεση ψήφιση νομοθετικών ρυθμίσεων για την «αναμόρφωση του μηχανισμού της πολιτικής προστασίας και τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτήν».



    ΣΧΟΛΙΑ