• Φωτογραφία της παραπολιτικής στήλης The Predator

    Predator

    Ο Κυριάκος και οι εκλογές, ο αθόρυβος Κώστας Αχ. Καραμανλής, η αντάρτισσα Κεφαλογιάννη με την πασμίνα και η νέα στρατηγική του Παύλου Μαρινάκη

    • The Predator

    Ο Κυριάκος, τα Γλυπτά του Παρθενώνα και οι εκλογές

    Πολλοί έσπευσαν να μεταφράσουν τις πρόσφατες αναφορές του Πρωθυπουργού στην επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, κατά την τακτική συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας (μέρες που είναι, η στήλη θέλει να εκφράσει την άποψη ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη– να συναντά σε μηνιαία βάση την Πρόεδρο- αποτελεί μια από τις κορυφαίες θεσμικές του αποφάσεις αναφορικά με την προστασία του πολιτεύματος), ως μια «υποχώρηση» του απέναντι στις εσωτερικές αντιδράσεις και τις ανάλογες εντός της βρετανικής κυβέρνησης.

    Κι όμως, ο Predator πληροφορείται ότι το «δεν αναμένω άμεσα αποτελέσματα» του κ. Μητσοτάκη, μπροστά στις κάμερες, επ’ ουδενί σηματοδοτεί… ανάκρουση πρύμνας.

    Στην επιλογή αυτής της κίνησης στη σκακιέρα, ενυπάρχουν δύο στοιχεία: ένα τακτικό κι ένα στρατηγικό, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους.

    Το πρώτο, αφορά την επιλογή του Πρωθυπουργού να βγει από τη δημόσια συζήτηση και την αντιπολιτευτική ρητορική, το συγκεκριμένο θέμα και να επανέλθει εκεί που απαιτεί, ιστορικά, κάθε σοβαρή διαπραγμάτευση.

    Στο πλαίσιο λεπτών χειρισμών και διαβουλεύσεων, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

    Προς επίρρωση, αρκεί να θυμηθείτε τις «κορώνες» Τσίπρα και τις «θεσμικές» συναντήσεις, μπροστά στις κάμερες, με «αντάρτισσες» συνδικαλίστριες και φόντο την Ακρόπολη.

    (Έβαλε «χεράκι» στο «στήσιμο» και η Πόπη; Γιατί έναν νεωτερισμό τον διακρίνουμε, αν και δυστυχώς για το επικοινωνιακό μήνυμα, συνδυάζεται με ένα παλιομοδίτικο πολιτικό περιεχόμενο).

    Με τις οποίες «κορώνες»- με ..θύμησες του «θα σκίσω τα μνημόνια με ένα άρθρο κι ένα νόμο»-, ο πολιτικός αρχηγός που «δεν έκανε τίποτε ως Πρωθυπουργός για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα», αντί να συστρατευτεί στον εθνικό στόχο, μακριά από επικοινωνιακά «τρικ», επανέλαβε, δήθεν ως κριτική εναντίον της κυβέρνησης, τη βασική θέση του Υπουργείου Πολιτισμού (ότι δηλαδή δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών).

    Απέναντι σε αυτούς τους καταφανείς μικροκομματικούς υπολογισμούς, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαθαίνουμε, αποφάσισε να αποδομήσει τον Τσίπρα δια της αντιστροφής της τακτικής του.

    «Εσύ επιζητάς πολιτικά οφέλη δια της δημοσιότητας, εγώ θα σου τα στερήσω…δια της απαιτούμενης εμπιστευτικότητας της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και προτάσσοντας τον εθνικό στόχο», μοιάζει να σκέφτηκε ο Πρωθυπουργός.

    Στο επίπεδο της στρατηγικής, δεν έχει αλλάξει τίποτε.

    Ένα θα σας πω. Το θέμα, εκτός από «προσωπικό στοίχημα» του Πρωθυπουργού, αποτελεί και ανάλογο διακύβευμα για το Υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη.

    Με ότι αυτό συνεπάγεται για τη μεθοδικότητα, τη συστηματικότητα της προετοιμασίας και την υλοποίηση του αιτήματος.

    Όσο για το αποτέλεσμα;

    Μην «δένετε» ότι δεν θα έχουμε απολύτως καμία θετική εξέλιξη-ανακοίνωση πριν από τις εκλογές. Σε επίπεδο επίσημων ανακοινώσεων τουλάχιστον. Διότι η επανένωση, αυτή καθ’ αυτή, όντως, θα αργήσει…

    Το αποτέλεσμα της αθόρυβης δουλειάς του Κώστα Αχ. Καραμανλή

    Σε προεκλογικό πρόταγμα του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Ν.Δ εξελίσσεται το έργο που έχει γίνει τα τελευταία τρία χρόνια στις υποδομές από το αρμόδιο Υπουργείο και τον αθόρυβο Κώστα Αχ. Καραμανλή.

    Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι στο ενημερωτικό με τα 360+ έργα της κυβέρνησης, που παρουσιάστηκε κατά την περιοδεία Μητσοτάκη στην Ανατολική Μακεδονία και  Θράκη, πρώτο πυλώνα ανάπτυξης αποτελούν τα 92 έργα ύψους 3,8 δις που υλοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

    Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ανάλογη θέση, κατέχουν οι υποδομές και κατά τις αντίστοιχες «ολιστικές παρουσιάσεις» του κυβερνητικού έργου που έγιναν στην Αχαΐα και την Αρκαδία, ενώ, όπως μαθαίνει αρμοδίως (πιο αρμοδίως δεν γίνεται) ο Predator, στην κορωνίδα του «το είπαμε το κάναμε» που θα εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις προεκλογικές του περιοδείες σε όλη τη χώρα, θα βρίσκεται το έργο του Σερραίου υπουργού, δίπλα στην ψηφιακή διακυβέρνηση του Κυριάκου Πιερρακάκη.

    Σημαντικό κεφάλαιο αποτελούν οι διασυνδετήριοι άξονες, οι εντάξεις σε διευρωπαϊκά δίκτυα και οι συνακόλουθες επιπτώσεις στις επενδύσεις.

    Και στο πλαίσιο αυτό, μην ξεχνάτε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, παρά την απόφαση της κυβέρνησης να παραμείνει στα χέρια του Δημοσίου.

    Οι επενδύσεις για την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητάς του (με δεδομένη την γεωστρατηγική του σημασία) συνεχίζονται κανονικά, μας λένε παράγοντες που γνωρίζουν όσο κανείς το περιεχόμενο των σχετικών φακέλων.

    Ευρύτερα, την καλύτερη πιστοποίηση της ευρύτερης μακροπρόθεσμης στρατηγικής Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο πεδίο, αποτελεί η σημερινή παρουσία του ίδιου του Πρωθυπουργού στην τελετή έναρξης υλοποίησης της επένδυσης «Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης» που διοργανώνει ο Όμιλος Κοπελούζου, η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας.

    Όλγα Κεφαλογιάννη: Η «αντάρτισσα» με την πασμίνα και τα «άχρωμα χείλη»

    Σε «σημαία» της αντιπολίτευσης εξελίσσεται η βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ και πρώην Υπουργός κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, εξαιτίας των συνεχιζόμενων ηχηρών διαφοροποιήσεων της από την κυβερνητική πολιτική, όπως ερμηνεύονται οι δημόσιες τοποθετήσεις της, αυτή τη φορά με αφορμή την περίφημη γνωμοδότηση Ντογιάκου.

    «Όποιος έχει τη δυνατότητα να ελέγχει πρέπει να διευκολύνεται», εκτίμησε, παίρνοντας, όπως λέει η ..πιάτσα, «σαφή θέση υπέρ της διευκόλυνσης του έργου του επικεφαλής της ΑΔΑΕ κ. Χρήστου Ράμμου», επίσης «σημαία» της αντιπολίτευσης.

    Και, φυσικά, ο αντιπολιτευόμενος Τύπος δεν έχασε ευκαιρία.

    «Βροχή» οι ερωτήσεις στο Briefing του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

    «Έχουμε αντιδράσεις ακόμα και από βουλευτές σας, την κυρία Κεφαλογιάννη και τον κ. Τζαβάρα. Αναφερθήκατε στην εισήγησή σας σε παρέες και μειοψηφίες. Σε αυτούς αναφέρεστε;», ρώτησε ένας τον κ. Γιάννη Οικονόμου.

    «Θεωρείτε ότι, και τα στελέχη τα προβεβλημένα της δικής σας παράταξης, όπως η κυρία Κεφαλογιάννη, ο κ. Παυλόπουλος, ο κ. Τζαβάρας αντιμετωπίζουν αλά καρτ τη Δικαιοσύνη;», αναρωτήθηκε άλλος.

    Να δω τι θα πει η πρώην Υπουργός (η οποία να θυμίσουμε, έμεινε εκτός κυβέρνησης επειδή, κατά το ρεπορτάζ, αρνήθηκε αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 να αναλάβει το Τουρισμού που της είχε προτείνει ο Κυριάκος, καθώς ήθελε ένα υπερυπουργείο-πακέτο, Τουρισμού και Πολιτισμού) την Τετάρτη, στα κομματικά στελέχη της Αργολίδας, όπου θα είναι κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της τοπικής (τι πολιτικό έθιμο κι αυτό).

    Πάντως, η ευειδής πολιτικός έχει εντάξει την …διαφορετικότητα σε όλο το φάσμα των δημόσιων εμφανίσεών της.

    Στο πλαίσιο αυτό, προ ημερών, εμφανίστηκε με «ένα έθνικ φόρεμα με πολλά διαφορετικά ντεσέν με λαχούρια ενωμένα μεταξύ τους σε οριζόντιες φάσες». Από πάνω «φόρεσε μια πασμίνα σε απόχρωση του φορέματος».

    Ενώ, «συνδύασε το look με λουστρινένιες μπότες με χοντρή σόλα και τακούνι». Το μακιγιάζ της ήταν «τονισμένα μάτια και άχρωμα χείλη», διαβάσαμε στις κοσμικές στήλες τις οποίες τροφοδοτεί, με τη δραστηριότητά της, η Βουλευτής της Α’ Αθηνών.

    Η σχετική εκδήλωση να σημειώσουμε, έλαβε χώρα σε υπόγειο. Του Θεάτρου Τέχνης.

     

    Ο Παύλος Μαρινάκης, οι «miles and bonus» περιοδείες, τα φοιτητικά «λημέρια», η «μούφα» του Κουτσούμπα και το διακύβευμα των εκλογών

    Στην Κομοτηνή, τη δεύτερη αγαπημένη του πόλη- μετά από τη γενέτειρα Πάτρα- βρέθηκε ο Γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης, συνοδεύοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην εν εξελίξει περιοδεία του στην Θράκη, την πρώτη του έτους με πρόδηλα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

    Ο «ψηλός» γνωρίζει πολύ καλά τα κατατόπια, όχι μόνο γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που μεταβαίνει στην ακριτική περιοχή ως Γραμματέας.

    Εξάλλου, δεν έχουν μείνει περιφέρειες της χώρας που να μην έχει πάει, στο πλαίσιο των τακτικών κομματικών εξορμήσεων με στόχο την ανάδειξη του έργου της τριετίας και την απευθείας επαφή με ψηφοφόρους και μέλη των τοπικών κοινωνιών.

    Κατατάσσοντάς τον ήδη, στις πρώτες θέσεις των κομματικών στελεχών με τα περισσότερα χιλιόμετρα, κατά το «πρότυπο» Μητσοτάκη, ο οποίος, από την πλευρά του, by the way, είναι ο Πρωθυπουργός με τις περισσότερες επισκέψεις από κάθε προκάτοχό του, ανά τη χώρα.

    Ο Παύλος Μαρινάκης συνδέεται με την Κομοτηνή και λόγω των φοιτητικών του χρόνων, μιας και είναι απόφοιτος της Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.

    Στο δρόμο προς τις κάλπες πάντως, κρατήστε και τη σύμφωνη γνώμη Μαρινάκη με την εκτίμηση του Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος χαρακτήρισε «μούφα» και «καρικατούρα» την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να σχηματίσει «προοδευτική διακυβέρνηση» με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Εκτός από το ότι, κατ’ αντιδιαστολή, ενισχύει το κάλεσμα της κυβερνώσας παράταξης και του Κ. Μαρινάκη προσωπικά, προς όλους, «ακόμα και αν ανήκουν ιδεολογικά σε έναν χώρο πολύ μακρινό από τον δικό μας, καθώς η δήθεν ανάλγητη δεξιά κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εφαρμόζει την πιο προοδευτική πολιτική», θα είναι ένα από τα βασικά όπλα του Πρωθυπουργού στον εμπλουτισμό του κεντρικού προεκλογικού διλήμματος «Μητσοτάκης ή Τσίπρας». Και της αποδόμησης πιθανών «πολιτικών τερατογενέσεων με …προοδευτικό πρόσημο».

    Τελευταία, αλλά διόλου αμελητέα, αυτό που, μαθαίνουμε, διαμηνύει προς κομματικά ακροατήρια ο Π. Μαρινάκης για τον Αλέξη Τσίπρα:

    «Κυβέρνησε δύο φορές με την ενισχυμένη αναλογική και το μπόνους των 50 εδρών, παρέα με τον Πάνο Καμμένο, έναν ακροδεξιό με τον οποίο έριξαν την Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά μαζί με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, όταν κατάλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει από την εξουσία».

    Θυμηθείτε με…

    Ο Αλέξης Τσίπρας, ο «Ρομπέν των Δασών» και ο «αψύς Σφακιανός»

    Και το λέω αυτό, διότι, όπως μας λέει «πουλάκι» που αγναντεύει τον έβδομο όροφο της – ελάτε να με συλλάβετε- Πλατείας Ελευθερίας 1, όπου ως γνωστόν, βρίσκεται το γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τις διακηρύξεις περί «ανοίγματος στο κέντρο» και τις λοιπές συγκυριακές τεθλασμένες, στο δρόμο προς την εξουσία (όπως εκτιμά), δεν πρόκειται να αποστεί από την…σκανδαλολογία και …την πάταξη της διαφθοράς.

    Τι συνεπάγεται αυτό;

    Την ανάδειξη του «έργου» του κ. Παύλου Πολάκη και της «δουλειάς» του Τομέα Διαφάνειας και Τεκμηρίωσης του ΣΥΡΙΖΑ- ο οποίος βρίσκεται στα πάνω του, εξαιτίας των «Πάτσηδων», των «Χειμάρων» και των λοιπών αμφίσημων επαγγελματικο-κομματικών συμπεριφορών κάποιων οι οποίοι, χωρίς να πάρουν κανένα μάθημα από τα όσα μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, βάλθηκαν να πριονίσουν το έργο της κυβέρνησης για «ίδιον όφελος».

    Άρα, και την συνεχιζόμενη – και ουδεπώποτε εγκαταλειφθείσα- πολιτική ταύτιση του κ. Τσίπρα με τον «αψύ Σφακιανό», ο οποίος μεγαλούργησε ποικιλοτρόπως, κατά την πρώτη φορά Αριστερά, έχοντας διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην υιοθέτηση των …αρμών της εξουσίας, δόγμα που επαναλαμβάνεται από τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ και εσχάτως…

    Άρα, η ταύτιση με τον Πολάκη, οδηγεί και στην πολιτική αποστέωση του «κυβερνητικού προφίλ» του κ. Τσίπρα, την συνεχιζόμενη απουσία του οποίου αναδεικνύει η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών στις δημοσκοπήσεις, ακόμα και στις φίλιες.

    Δηλαδή, για να το κάνουμε πιο …λιανά, την ώρα που ο πυρήνας της προεκλογικής διαμάχης θα αφορά το ποιος θα κρατήσει στιβαρά το τιμόνι της χώρας, ο κ. Τσίπρας, όπως αποδεικνύουν οι πολιτικές επιλογές του, θα «επιβάλλει» στα κομματικά όργανα –και στο νέο επικοινωνιακό επιτελείο- τις «αποκαλύψεις» Πολάκη, επιχειρώντας, σε δεύτερο χρόνο, να τις υιοθετήσει και το εκλογικό σώμα.

    Και, ταυτόχρονα, θα μιλά για «νέο, διαφορετικό ήθος» και για «απόσταση από το στρατόπεδο του αμοραλισμού και του κυνισμού».

    Ούτως ειπείν, «ηθικό πλεονέκτημα» με «Ρομπέν των Δασών», κάποιοι εκ των οποίων, δυστυχώς για το αφήγημα Τσίπρα, βρίσκονται κατηγορούμενοι με βαρύτατα αδικήματα, στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.

    Το λες και «στρατηγική επιλογή».

    Αλλά, όταν συνυπάρχουν στον ίδιο πολιτικό τορβά, δύο «Νίκοι Παππάδες», ο κατηγορούμενος πρώην Υπουργός και ο μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού, ως υποψήφιος για το Δήμο Αθηναίων, στη λογική του «νέου και άφθαρτου», ποιόν πιστεύετε ότι θα πιστέψει ο κόσμος; Και κυρίως οι αναποφάσιστοι;

    Μάλλον, δεν αρκούν τα …βιντεάκια. Χρειάζεται δουλειά και πολιτικός ειρμός σε επίπεδο κορυφής.

    Ειδάλλως, η «μαύρη τρύπα της κυβερνησιμότητας» κινδυνεύει να «ρουφήξει» τον …αρχαιότερο πολιτικό αρχηγό, μετά από μια νέα πιθανή εκλογική ήττα.

    Οι ανακοινώσεις υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, η στρατηγική Ανδρουλάκη και η εσωτερική αντιπολίτευση

    Για το τέλος του μηνός (21-22 Ιανουαρίου) προσδιορίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Predator, η αναβληθείσα ανακοίνωση των ονομάτων των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με τον Πρόεδρο του κόμματος να επιχειρεί να βρει ένα διακριτό πολιτικό στίγμα, απέναντι στις «Συμπληγάδες» του δικομματισμού αλλά και τις έντονες νεφώσεις που προκαλούν στην ορατότητα του πολιτικού του μηνύματος προς του πολίτες οι αμφίσημες θέσεις του σε μεγάλα ζητήματα της χώρας, όπως τον κατηγορούν .

    Ο κ. Ανδρουλάκης, μαθαίνουμε, θα εντείνει τις περιοδείες του ανά τη χώρα, επιχειρώντας να αναδειχθεί ως «το ισχυρό χαρτί του κόμματος», απέναντι στα πρόσωπα «Μητσοτάκης- Τσίπρας».

    Και στο πλαίσιο αυτό, αρχικά, θα μεταβεί σε νομούς της Πελοποννήσου, με «σημαία την πολιτική αυτονομία» και target group τους αγρότες, τους νέους(ες) και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

    Το πρόβλημα για τον κ. Ανδρουλάκη είναι ότι με την πολιτική εμμονή του στο «διμέτωπο»- με θέσεις που για πολλούς κινούνται στις παρυφές της συνταγματικής και της κοινοβουλευτικής τάξης, όπως η απαίτηση να μην έχει μια πιθανή επόμενη κυβέρνηση συνεργασίας πρωθυπουργό ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ούτε τον Αλέξη Τσίπρα-δημιουργεί, παράλληλα, την αίσθηση της «τριχοτόμησης» του ΠΑΣΟΚ.

    Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από την «σιωπή» Παπανδρέου- Λοβέρδου, εσχάτως και στην αντίθετη κατεύθυνση, αυτή της δημόσιας διαφοροποίησης από κεντρικές επιλογές της σημερινής ηγεσίας, έρχονται να προστεθούν οι «γεννηματικοί»

    Η δημόσια αντίδραση του Ανδρέα Τσούνη, συζύγου της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Σπυρόπουλου, είναι ενδεικτική της κινητικότητας στο μαλακό πολιτικό υπογάστριο Ανδρουλάκη.

    «Εντελώς άστοχη η τοποθέτηση του γραμματέα. Δεν μπορεί να αφήνει υπονοούμενα ηθικής τάξης για όσους κατέθεσαν αιτήσεις υποψηφιότητας. Επειδή γνωρίζω τους ανθρώπους που αποχώρησαν από τα ψηφοδέλτια, δεν τιμά ούτε τους ίδιους ούτε το κόμμα αυτό που λέει.

    Κάποιοι ήταν και στις προηγούμενες εκλογές υποψήφιοι. Ποιοι είναι οι εν δυνάμει Πάτσηδες; Ο Γάκης, ο Πετρουλάκης, ο Χρυσοφάκης; Αν ξέρει κάτι παραπάνω ο γραμματέας πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες για διαγραφή τους κι από απλά μέλη του κόμματος», είπε το απλό μέλος με το βαρύ συμβολικό όνομα.

    Και τα παράθυρα στο γραφείο του Προέδρου πρέπει να έτριξαν…

    Διαβάστε επίσης

    Το μεγάλο πολιτικό άγχος του Νίκου Ανδρουλάκη, οι ευχές του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Άδωνις και το «νέο αστέρι του Βορρά»