• Φωτογραφία της παραπολιτικής στήλης The Predator

    Predator

    Η ημερομηνία έκπληξη για τις εκλογές, η influencia social του κ. Τσίπρα, οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της νέας απογραφής και οι φωτιές που άναψε ο Μπισμπίκης

    • The Predator

    Ταυτόχρονες εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία και το σενάριο… της 9ης Ιουλίου

    Η πολιτική κολοκυθιά με το μάδημα της μαργαρίτας για το πότε ο Κυριάκος θα αποφασίσει την ημερομηνία των εκλογών και κυρίως ποια θα είναι τελικώς αυτή (ή αυτές) θα ενταθεί και τις πρώτες μέρες (μήνες) του 2023.

    Κι αυτό διότι ο Πρωθυπουργός, διαψεύδοντας, για πολλοστή φορά, τους περισσότερους- για να μην πω όλους- δεν πήγε στο… βουνό (Μέτσοβο) τις γιορτές, όπου, υποτίθεται, ότι θα λάμβανε και τις τελικές του αποφάσεις για την επικείμενη κάλπη(ες), προτιμώντας τις οικογενειακές στιγμές στην Κρήτη και τις selfies στο ιστορικό Μαράθι.

    Τώρα, οι νέες διαρροές κάνουν λόγο για «Φώτα στο βουνό», άρα και σχετικές αποφάσεις. Διότι, όπως είναι γνωστό, ο Μητσοτάκης παίρνει τέτοιες σοβαρές αποφάσεις μόνο σε σχετικό υψόμετρο, παρακάτω, έχει μια πολιτική δυστοκία, όπως και να το κάνεις.

    Στη σεναριολογία και στο «πρόταγμα» της 9ης Απριλίου, ως πρώτης Κυριακής των πρόωρων εκλογών με απλή αναλογική, προστίθεται το νέο στοιχείο… της Τουρκίας.

    Όπως σας έχουμε ξαναγράψει, ο βασικότερος παράγων που θα κρίνει τις τελικές αποφάσεις του Προέδρου της ΝΔ και Πρωθυπουργού, εκτός βεβαίως από την οικονομία και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στους πολίτες, θα είναι η στάση Ερντογάν.

    Ε, λοιπόν, τις τελευταίες ώρες, διαμορφώνεται ένα νέο σκηνικό.

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, σε συνάντηση με τον κυβερνητικό του εταίρο «Γκρίζο Λύκο» Μπαχτσελί, φέρονται να συμφώνησαν στην πρόωρη προσφυγή στις εκεί κάλπες, στις 9 Απριλίου.

    Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, προστίθεται στα επιχειρήματα που εμπεριέχει και η σχετική εισήγηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για ταυτόχρονη έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας στη χώρα μας.

    Σήμερα, ο Predator θα καταθέσει στο αχνισμένο από τη σκόνη των κουραμπιέδων πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και μια ακόμα ημερομηνία- έκπληξη: Την 9η Ιουλίου, που, ναι, είναι Κυριακή. Την απόλυτη εξάντληση δηλαδή της τετραετίας από τον Πρωθυπουργό. Ο οποίος, έχοντας στο δισάκι του τα αποτελέσματα των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις, όλα τα οικονομικά δεδομένα πρωτίστως τις προβλέψεις για τον τουρισμό, ενδεχομένως την επενδυτική βαθμίδα και, γιατί όχι, θετικά νέα για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, σε επετειακό κλίμα και ως η απόλυτη προσωποποίηση της έμπρακτης θεσμικότητας, θα απευθυνθεί στους πολίτες, ζητώντας να επιβραβεύσουν τη συνέχεια, τη συνέπεια και τη σταθερότητα, που τους υποσχέθηκε και τήρησε, δίνοντάς του την ισχυρή εντολή για μια ανάλογη αυτοδύναμη επόμενη μέρα.

    Μόνοι, αλλά σοβαροί άγνωστοι Χ, ένα νέο μεγάλο κύμα εισαγόμενης από την Κίνα πανδημίας (Αλήθεια, η Ελλάδα πότε θα λάβει μέτρα για τους ταξιδιώτες από τον «Κόκκινο Δράκο»;) και βεβαίως, η παγκόσμια -και πανευρωπαϊκή- ύφεση που προβλέπουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι για το 2023.

    Αλέξης Τσίπρας: Όταν ο τουρισμός συνδυάζεται με την πολιτική

    Ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη Βραζιλία, προσκεκλημένος του νεοεκλεγέντος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στην προεδρία της νοτιοαμερικανικής χώρας, πιθανολογώ ότι το γνωρίζετε.

    Όπως και το αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το οποίο «ο Αλέξης χτίζει διεθνές προφίλ» δια της «τιμητικής για τη χώρα προσκλήσεως, με την οποία  αναγνωρίζεται η σημαντική συμβολή του στην διαμόρφωση ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου, που αγωνίζεται για δικαιοσύνη στην οικονομία και στα δικαιώματα, που μάχεται ενάντια στις νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές πολιτικές, που θέτουν σε κίνδυνο τις σύγχρονες δημοκρατίες».

    Μάλιστα. Να το δεχθώ.

    Εξάλλου, αυτό το «μάχεται ακροδεξιές πολιτικές» ακούγεται και ως έμμεση αυτοκριτική (διότι άμεση ουδέποτε υπήρξε) για την επιλογή του πάλαι ποτέ κυβερνητικού εταίρου της πρώτης φοράς Αριστερά…

    Το θέμα είναι ότι τον κ. Τσίπρα στο… τιμητικό ταξίδι, εκτός από τον διπλωματικό του σύμβουλο Βαγγέλη Καλπαδάκη, συνοδεύουν, όπως είπαν στο Predator πηγές που βρίσκονταν στις αναχωρήσεις του αεροδρομίου, τόσο η σύζυγος του Μπέτυ Μπαζιάνα, όσο και τα δύο τους παιδιά.

    Είναι αυτό πρόβλημα;

    Και ναι και όχι.

    Όχι, διότι ένα ταξίδι στην εξωτική Βραζιλία, αποτελεί όνειρο (έστω και θερινής νυκτός) για κάθε οικογένεια, πολύ περισσότερο σε περιόδους πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης.

    Ναι, ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

    «Χωρίς οικογένεια» (όπως τιτλοφορείτο και το αγαπημένο βιβλίο των παιδικών μας χρόνων, του Εκτόρ Μαλό) και τους συνειρμούς που, αυτονοήτως, δημιουργούνται από την «τουριστική» σύνθεση του κατά βάση ταξιδιού με πολιτική αφορμή, το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ περί «ισχυρού προοδευτικού πόλου, που αγωνίζεται για δικαιοσύνη στην οικονομία και μάχεται ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές», θα είχε μεγαλύτερη influencia social που λένε και κάτι φίλοι από την Κοπακαμπάνα. Κυρίως, στους κεντρώους και τους αναποφάσιστους, τους οποίους διακαώς, επιθυμεί να προσεγγίσει ο «διαφορετικός έναντι του παρελθόντος Αλέξης».

    Ειδάλλως, μάλλον βγαίνουν από το ντουλάπι «σκελετοί» όπως η φωτογραφία με το πούρο στο κότερο της Παναγοπούλου, στις «χλιδάτες διακοπές» λίγο μετά την τραγωδία στο Μάτι.

    Αλλά, ξέχασα, αυτή κυκλοφόρησε μέσω… Predator (του άλλου, του κακόβουλου)

    «Κερδισμένοι» και «χαμένοι» από τη νέα απογραφή

    Δεν ξέρω πόσοι(ες) από εσάς κερδίσατε το φλουρί, το βέβαιον είναι ότι η τελευταία ημέρα του χρόνου επιφύλασσε χτυποκάρδια σε πολλούς από τους βουλευτές και υποψήφιους για μια θέση στο επόμενο Κοινοβούλιο (όσοι γνωρίζουν ότι θα είναι και αρκετοί από αυτούς που ράβουν βουλευτικό κουστούμι).

    Κι αυτό διότι χθες διέρρευσαν τα στοιχεία για τις αλλαγές που προκαλούν τα αποτελέσματα της νέας απογραφής του 2021 (βάσει της οποίας θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές) στην κατανομή των βουλευτικών εδρών ανά τη χώρα.

    Από τη Νέα Δημοκρατία, στον Νότιο Τομέα της Αθήνας, που κερδίζει μία έδρα, πιο ασφαλείς πρέπει να αισθάνονται όλοι οι (9) σημερινοί βουλευτές (Δένδιας, Κυρανάκης, Χατζηδάκης, Θεοχάρης, Καραμανλή, Βούλτεψη, Παπαδημητρίου, Καλλιάνος, Σπανάκης). Αλλά και επιλαχόντες του 2019 ή και νέοι(ες) υποψήφιοι. Όπως για παράδειγμα ο Τάσος Γαϊτάνης, ο οποίος, έτσι κι αλλιώς, πλασάρεται δυνατά λόγω και της συνεχούς παρουσίας του στα ΜΜΕ, ως εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος. Εξάλλου, εκτός από τον Νίκο Δένδια, που διατηρεί με διαφορά την πρωτιά, οι υπόλοιποι δίνουν τη μάχη με ελάχιστες μεταξύ τους διαφορές, σύμφωνα με δημοσκόπους.

    Στην Ανατολική Αττική, η οποία επίσης κερδίζει δύο έδρες, εφόσον η ΝΔ διατηρήσει περίπου τα ίδια ποσοστά, δεν φαίνεται να κινδυνεύουν οι σημερινοί (4) βουλευτές: Βορίδης, Μαρτίνου, Βλάχος και Οικονόμου. Ενώ, αν τελικώς επιπλέον έδρες κατευθυνθούν στη ΝΔ, μεγάλες πιθανότητες έχουν οι Στέλιος Πέτσας και Σοφία Ζαχαράκη, που έτσι κι αλλιώς, «πλασάρονται» ήδη δυνατά στην μάχη της συγκεκριμένης περιφέρειας.

    Κερδισμένος εμφανίζεται και ο Βόρειος Τομέας, με μια επιπλέον έδρα, και δίπλα στους εκλεγμένους βουλευτές (Χατζηδάκης, Γεωργιάδης, Κεραμέως, Κουμουτσάκος, Ρουσόπουλος, Καιρίδης, Ράπτη), με αξιώσεις ακούγονται, μεταξύ άλλων, και τα όνομα των Μίνας Γκάγκα, Ματίνας Παγώνη και Άριας Αγάτσα.

    Ανάλογη προδιαγράφεται η κατάσταση και στην Δυτική Αθήνα, η οποία επίσης κερδίζει μια έδρα. Έτσι, υπό προϋποθέσεις, δεν θα έχουν πρόβλημα οι κ. Βαρβιτσιώτης και Γ. Λοβέρδος, με τον Μ. Χρυσοχοϊδη να διεκδικεί όχι μόνο μια έδρα αλλά και την πρωτιά.

    Στο ραντάρ του Κυριάκου οι μονοεδρικές της Βόρειας Ελλάδας

    Οι ανακατανομές στις έδρες μεγεθύνουν την εγρήγορση του κυβερνητικού επιτελείου και αναφορικά με τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία, έτσι κι αλλιώς και για πολλούς λόγους, βρίσκεται στις προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως πιστοποιούν οι συνεχείς επισκέψεις που έχει ήδη πραγματοποιήσει αλλά και αυτές που θα λάβουν χώρα τους πρώτους μήνες του νέου έτους, σύμφωνα με πληροφορίες του Predator.

    Η Δυτική Μακεδονία, και ιδιαίτερα η Κοζάνη (από πενταεδρική γίνεται τετραεδρική) και η Καστοριά (μετατρέπεται σε μονοεδρική), αποκτούν ρόλο «κλειδί» για την εκλογική μάχη. Με τον κ. Τσικαλάγια και την κα. Αντωνίου, σημερινούς βουλευτές στην παραλίμνια πόλη να μην αισθάνονται και πολύ άνετα, μιας και η μεταξύ τους διαφορά ήταν ελάχιστη.

    Αποδημούν οι απόδημοι;

    Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, λένε στον Predator καλά ενημερωμένες πηγές, θα καταλήξει η επιχείρηση «ψήφος των αποδήμων», παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός, Μάκης Βορίδης.

    Μετά το «όχι» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, τα κουκιά δεν βγαίνουν και οι απαιτούμενες 200 ψήφοι, για την αλλαγή των σχετικών προβλέψεων του εκλογικού νόμου, δεν θα εξευρεθούν, βάσει και του πολωτικού κλίματος στο δρόμο προς τις κάλπες.

    Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, παράλληλα με τη νέα εκστρατεία ενημέρωσης των ομογενών, που μαθαίνουμε ότι, σε κάθε περίπτωση, θα δρομολογήσει η Κυβέρνηση, αυτό που θα κυριαρχήσει, όπως όλα δείχνουν, είναι το blame game μεταξύ των κομμάτων, για ένα εθνικό θέμα.

    Κρίμα.

    Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι γιατί δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση τουλάχιστον στο πρώτο σημείο της πρότασης Βορίδη, που, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει έναν ομογενή υποψήφιο σε οποιαδήποτε θέση του Επικρατείας των κομμάτων, εφόσον οι εγγεγραμμένοι είναι κάτω από εκατό χιλιάδες, όπως, δυστυχώς, συμβαίνει σήμερα.

    Στο προσκήνιο και πάλι η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος

    Στις πολιτικές προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη επανέρχεται, όπως διαβεβαιώνουν το Predator αξιόπιστες πηγές, η αναθεώρηση του περίφημου άρθρου 16 του Συντάγματος, το οποίο δεν επιτρέπει τη λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα.

    Κρατήστε την πληροφορία διότι ενδέχεται το συγκεκριμένο μείζον ζήτημα, όχι μόνο για την Παιδεία αλλά και για την οικονομία, να αποτελέσει και τον πολιορκητικό κριό του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Ν.Δ. προς το ΠΑΣΟΚ και τους ψηφοφόρους του, στη λογική της έμπρακτης διαφοροποίησής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ και το παρελθόν.

    Σημειώσετε επίσης, ότι υπάρχουν ισχυρές πιέσεις και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να επιταχυνθεί η συνεργασία των ελληνικών με τα αμερικανικά Πανεπιστήμια.

    Νέο πλαίσιο για το «Πόθεν Έσχες»

    Νέο πλαίσιο για το «Πόθεν Έσχες» ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή η Κυβέρνηση στις αρχές του νέου έτους, όπως μαθαίνει ο Predator.

    Να δούμε τι θα διορθώνει, διότι οι παθογένειες και οι στρεβλώσεις του ισχύοντος συστήματος «βγάζουν μάτι», όπως απέδειξαν, μεταξύ άλλων, οι υποθέσεις Πάτση και Καϊλή.

    Θα υπάρξει μεταρρύθμιση ώστε όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες εντοπίζουν, για παράδειγμα, πρόβλημα- απόκρυψη στοιχείων από βουλευτή, να μην εξαντλούν την παρέμβασή τους στην εκ των υστέρων ενημέρωσή του με απλή προτροπή να διορθώσει την …αβλεψία;

    Θα υπάρξει εξίσωση με τον απλό πολίτη, στη βάση της ισονομίας;

    Και κυρίως, θα προβλεφθούν προληπτικές διαδικασίες ώστε οι εκ των υστέρων έλεγχοι να μην θυμίζουν… ιατροδικαστή πάνω από το πτώμα;

    Ή θα κλαίμε, πάλι, για την  χαμένη τιμή της δημοκρατίας;

    «Φωτιές» ανάβει το τσιγάρο

    Σε καφέ του ιστορικού κέντρου της Αθήνας ακούγαμε νεοδημοκρατική παρέα, στην οποία συμμετείχαν και αναποφάσιστοι κεντρώοι, να αντιδικεί με αφορμή… ένα τσιγάρο.

    Οι μεν έλεγαν ότι «καλά έκανε ο Πλεύρης και σήκωσε το θέμα, επειδή ο νόμος δεν εφαρμόζεται», οι δε εξέφραζαν την αντίθετη άποψη, ότι δηλαδή, «αφού ξέρουν ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται, γιατί ξανασηκώνουν το θέμα, χρονιάρες μέρες και προεκλογικά;».

    Η στήλη θα ταχθεί με την κοινή λογική: δυστυχώς, και παρά τα όσα υποστηρίζει ο Υπουργός Υγείας, ο νόμος, στην πράξη, δεν εφαρμόζεται παντού.

    Μπορεί η viral φωτογραφία του ηθοποιού-συντρόφου της Δέσποινας Βανδή (Αληθεύουν οι φήμες ότι για μια χριστουγεννιάτικη εμφάνιση σε δήμο της Δυτικής Ελλάδας η ίδια και η «μπάντα» της έλαβαν 50 χιλιάδες ευρώ;) να αποτέλεσε την αφορμή, αλλά όσοι ζουν σε αυτή τη χώρα, όλο και κάτι θα έχουν ακούσει-οσμιστεί για το τι γίνεται στην «Ελλαδάρα», και σε αυτόν τον τομέα.

    Από την άλλη, όπως τονίζει ο Υπουργός Υγείας, ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί. Πολύ περισσότερο που το συγκεκριμένο ζήτημα αποτέλεσε «σημαία» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη μεταρρυθμιστική τόλμη που θα ακολουθούσε τον θρίαμβο του 2019.

    Και η συνεχιζόμενη πολυνομία των… συναρμόδιων Υπουργείων δεν αποτελεί και καλό μεταρρυθμιστικό δείγμα

    Το λέμε διότι από τη μια, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «η Αστυνομία είναι υπεύθυνη για την τήρηση του μέτρου».

    Και από την άλλη, η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας ανέφερε αιχμηρά ότι «για τους ελέγχους δεν είναι αρμόδια μόνο η Αστυνομία, είναι και η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Δεν ξέρω τι κάνουν τα όργανα ελέγχου στα άλλα σώματα».

    Και παρέθεσε τα αποτελέσματα των τελευταίων ελέγχων, χωρίς να πει πότε είχαν γίνει οι προηγούμενοι έλεγχοι.

    Διότι, πηγές του Predator υποστηρίζουν ότι «έχει να εκδοθεί σχετικό δελτίο περίπου ένα χρόνο. Άσε που ουδέποτε μάθαμε πότε κι αν εισπράχθηκαν τα καταλογισθέντα πρόστιμα».

    Τελικά, πέρα από κορυφαίο ζήτημα υγείας, η απαγόρευση του καπνίσματος, είναι θέμα αναμέτρησης των πολιτών με την ανομία,  και εικόνας της χώρας με κριτήριο τον Πολιτισμό.

    Όπως είχε πει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 2019 -όταν, παρουσιάζοντας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος, έκανε τον απολογισμό του (ανεφάρμοστου) νόμου που είχε θεσμοθετηθεί το 2009- «δεν υπάρχει, πια, καμία δικαιολογία του τύπου «αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα».

    Το πρόβλημα είναι ότι η ίδια πρόταση διαβάζεται και …ανάποδα.

    Με την ευχή να είναι το τελευταίο… ανάποδο του 2022, από καρδιάς καλή χρονιά, με υγεία και ειρήνη.

    Διαβάστε επίσης

    Predator: Όλο το παρασκήνιο για την επιλογή της Τσαπανίδου, οι επικίνδυνες πιρουέτες της Κεφαλογιάννη, ο «πυλώνας» Μπρατάκος και ο «μαραθωνοδρόμος» Παύλος Μαρινάκης