• Πολιτική

    Πώς σχολιάζουν τα διεθνή μέσα την παραίτηση Τσίπρα

    • NewsRoom
    Αλέξης Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας


    Άμεσο ήταν το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων για τις ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από τη θέση του προέδρου του κόμματος. Οι σχέσεις του με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους την περίοδο που η Ελλάδα ήταν σε μνημόνια, το δημοψήφισμα του 2015, ο κίνδυνος για έξοδο από το ευρώ και το γεγονός ότι ηγήθηκε μιας λαϊκής οργής λόγω των αυστηρών οικονομικών μέτρων, βρίσκονται στο επίκεντρο των ξένων δημοσιευμάτων.

    To Bloomberg αναφέρει: «Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κάποτε εξόργισε τους Ευρωπαίους ηγέτες και έθεσε σε κίνδυνο τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη, παραιτήθηκε από το κόμμα του μετά την πτώση του ποσοστού του στις γενικές εκλογές της Κυριακής κάτω από το ήδη χαμηλό αποτέλεσμα του Μαΐου».

    To Reuters κάνει λόγο για βαριά ήττα στις εθνικές εκλογές που εξώθησε σε παραίτηση τον Αλέξη Τσίπρα. «Ο άλλοτε αριστερός πυρήνας που ανέβηκε στην εξουσία με μια ατζέντα κατά της λιτότητας στην Ελλάδα το 2015, παραιτήθηκε από το τιμόνι του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ μετά από 15 χρόνια την Πέμπτη, μετά από μια βαριά εκλογική ήττα. Στο αποκορύφωμα της βαθιάς οικονομικής κρίσης της Ελλάδας, ο Τσίπρας, γνωστός για το λουκ του χωρίς γραβάτα, ηγήθηκε ενός κύματος οργής κατά του κατεστημένου και έγινε ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός της χώρας».

    To BBC σημειώνει ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει μείνει στη μνήμη των Ελλήνων ως ο πολιτικός που παραλίγο να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρωζώνης. «Ο κ. Τσίπρας, σήμερα 48 ετών, ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 2015-19 και ήταν ο νεότερος ηγέτης της χώρας εδώ και 150 χρόνια. Ανέβηκε στην εξουσία, υποσχόμενος να καταργήσει τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η ΕΕ ώστε να διαχειριστεί η Ελλάδα τηνκρίση δημόσιου χρέους της. Αλλά αθέτησε αυτές τις δεσμεύσεις λίγο αργότερα και πολλοί Έλληνες τον θυμούνται ως έναν πολιτικό που παραλίγο να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρωζώνης».

    To Associated Press αναφέρεται στην Έφη Αχτσιόγλου ως μία πιθανή διάδοχο. «Η Έφη Αχτσιόγλου, μια 38χρονη πρώην υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχει λάβει υποστήριξη από ένα τμήμα του κόμματος για να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο, αλλά δεν έχει συζητήσει δημοσίως τα σχέδιά της».

    Διαβάστε επίσης:

    Βαρουφάκης για παραίτηση Τσίπρα: Εκτιμάται θετικά – Επιτακτική η ανασύνταξη των προοδευτικών δυνάμεων

    Μητσοτάκης: Κλείνει ένας κύκλος για τον ΣΥΡΙΖΑ – Αναμενόμενο μετά από τρεις συντριπτικές ήττες

    Αλέξης Τσίπρας: Αποχωρώ από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είμαι υποψήφιος



    ΣΧΟΛΙΑ