Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρξει εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022

  • NewsRoom


Η προστασία της μικρομεσαίας επιχείρησης αποτελεί μέλημα της κυβέρνησης ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Μάρα Ζαχαρέα για το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR. Μάλιστα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως «δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης την επόμενη χρονιά».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει διαθέσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει όλη την οικονομία και πρωτίστως τους μικρομεσαίους. Έφερε μάλιστα παράδειγμα την έκτακτη επιδότηση στήριξης για τις εταιρείες που μένουν κλειστές τον Απρίλιο με κρατική εντολή. «Δεν πιστεύω πως θα καλύψει όλο τον χαμένο τζίρο, αλλά είναι ποσά που θα στηρίξουν μια επιχείρηση και ελπίζουμε πως θα μπορέσουν να την κρατήσουν ζωντανή», ανέφερε.

«Όλο αυτό το διάστημα το μέλημά μας ήταν να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας. Και να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Μόλις είδα τα στοιχεία από ένα νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ που μόλις ολοκληρώθηκε σχετικά με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό. 11.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων πάρα πολλές μικρές, παίρνουν σημαντικά ποσά για να φτιάξουν e-shop. Εκσυγχρονίζονται και οι μικρές επιχειρήσεις», ανέφερε και τόνισε πως η πανδημία εξελίχθηκε σε μια ευκαιρία για τις μικρές επιχειρήσεις της γειτονιάς να περάσουν στο μέλλον που εκ των πραγμάτων ενσωματώνει την τεχνολογία.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα βοηθήσει και την χρηματοδότηση προγραμμάτων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέφερε πως αναμένεται να εισπράξουμε τα πρώτα 4 δισ. εντός του 2021. Το σχέδιο Ελλάδα 2.0 αφορά όλους, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης την επόμενη χρονιά, αυτή είναι η εκτίμησή μου, πιστεύω πως αυτό θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό στο τέλος του έτους. Εξάλλου η κατάργησή της αποτελούσε βασικό στόχο του προγραμματικού λόγου μας», ανέφερε.

Για ελληνοτουρκικά

«Η ελληνική κυβέρνηση επέτυχε να καταστήσει μία ελληνοτουρκική διαφορά αντικείμενο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μιλά για σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση με την Τουρκία, δηλαδή η Τουρκία μπορεί να αξιοποιήσει τη θετική ατζέντα των ευρωτουρκικών σχέσεων όσο δεν παράγει ένταση κατά της Ελλάδος και της Κύπρου στη Μεσόγειο», σημείωσε ο πρωθυπουργός στην αρχή της συνέντευξης.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως η Τουρκία δεν θα μπει στον πειρασμό να εξαγάγει στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο την εσωτερική κρίση, που αντιμετωπίζει και τόνισε πως αναμένει από τη γειτονική χώρα να συμμορφωθεί πλήρως με την κοινή δήλωση της ΕΕ και να δέχεται επιστροφές από τα ελληνικά νησιά.

Σε ό,τι αφορά στο πρόσφατο ταξίδι του στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «κατέστησα απολύτως σαφές πως το τουρκολιβυικό μνημόνιο είναι παράνομο, δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα και θίγει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Όπως τόνισε, δε, υπενθύμισε στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας ότι την ίδια θέση έχει υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εκτίμησε, πως είναι ιδιαίτερα θετικό πως η ηγεσία της γειτονικής χώρας επέδειξε τη διάθεση να εκκινήσει απευθείας διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.

Για το  Πάσχα

Ο κ. Μητσοτάκης προέβη στην εκτίμηση πως η εστίαση θα επαναλειτουργήσει μετά το Πάσχα. Την ίδια ώρα παρέπεμψε στη γνώμη των ειδικών για το κατά πόσον θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα. «Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό, όλοι ευχόμαστε να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα, αλλά δεν είμαι σε θέση να σας το πω αυτό» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς, δε, για το εάν πιστεύει πως η επιτροπή των ειδικών έκανε τον κύκλο της, απάντησε αρνητικά διευκρινίζοντας όμως: «Θα ήθελα τους τελευταίους δύο μήνες το μήνυμα μας να είναι πιο καθαρό.

Αναφορικά με αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις κυβερνητικών στελεχών την ευθύνη την έχω εγώ, αλλά σε ό,τι αφορά τις διαφορετικές απόψεις των επιστημόνων αυτό δεν είναι δική μου δουλειά. Οι αντίθετες γνώμες δημιουργούν την αίσθηση πολυφωνίας, αλλά δεν υπάρχει η απόλυτη αλήθεια. Πιστεύω ότι όλοι οι επιστήμονες θα πρέπει να υπερασπίζονται τις αποφάσεις της Επιτροπής και όχι να μεταφέρουν τις προσωπικές τους απόψεις».

«Έχω αποφασίσει να εξαντλήσω την 4ετία»

Τέλος, με τον πλέον απόλυτο τρόπο διέψευσε ακόμη μία φορά σενάρια περί πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο. «Όχι, σας κοιτώ κατάματα και σας λέω κατηγορηματικά όχι» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. «Έχω αποφασίσει να εξαντλήσω την 4ετία, θέλω να κριθώ στο τέλος της 4ετίας, όχι μόνο για τις κρίσεις που διαχωριστήκαμε τους τελευταίους μήνες, αλλά και για τη δυνατότητα να ξαναβάλουμε τη χώρα στον δρόμο της δυναμικής ανάκαμψης. Στο τέλος της 4ετίας θέλω οι πολίτες να κρίνουν εάν προτιμούν την 4ετία Μητσοτάκη ή την προηγούμενη του κ. Τσίπρα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Άνοιξε ζήτημα υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών – Το φθινόπωρο πρέπει να δούμε ξανά το θέμα


ΣΧΟΛΙΑ