• Πολιτική

    Πώς ο Γ.Γ Εμπορίου έλυσε ένα γραφειοκρατικό πρόβλημα με αφορμή μια ανάρτηση στο Facebook

    • NewsRoom

    Πάνος Σταμπουλίδης


    Πριν από λίγες ημέρες, ο σύμβουλος επιχειρήσεων Αρίστος Δοξιάδης, δημοσιοποίησε ένα γραφειοκρατικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε, σε ανάρτηση στον  προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook.

    Στην εν λόγω ανάρτηση μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά :

    «Σε Επιμελητήριο μεγάλης πόλης εκτός Αττικής, ο υπάλληλος του ΓΕΜΗ απέρριψε το καταστατικό μιας νέας εταιρίας (με νομική μορφή ΙΚΕ) επειδή, κατ΄αυτόν, δεν επιτρέπεται να υπάρχουν Προνομιούχα Μερίδια στις ΙΚΕ. Γιατί; Γιατί έτσι (…) Δεν μας φτάνει η χαοτική νομοθεσία που πηγάζει από το κράτος, έχουμε και τις περιφερειακές παραλλαγές ερμηνείας των νόμων στα Επιμελητήρια».

    Η ανάρτηση κίνησε το ενδιαφέρον του ΓΓ Εμπορίου, Πάνου Σταμπουλίδης, ο οποίος μόλις ενημερώθηκε α το πρόβλημα, κάλεσε ο ίδιος τον Αρίστο Δοξιάδη, ζητώντας του περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα. Μέσα σε λίγες μέρες βρέθηκε λύση,  όπως ανέφερε σε επόμενη ανάρτηση του ο κύριος Δοξιάδης, με αποτέλεσμα την έκδοση ειδικής εγκύκλιος από την ΓΓ Εμπορίου, με το πρόβλημα να έχει πλέον ξεπεραστεί πλήρως.

    Στην νέα ανάρτηση του αναφέρει αναλυτικά ο κ. Δοξιάδης για την επίλυση του προβλήματος που βασάνιζε αρκετούς επιχειρηματίες:

    «Συμπεράσματα: 1. Μερικοί άνθρωποι στη νέα κυβέρνηση καταλαβαίνουν τα πρακτικά προβλήματα των επιχειρήσεων, και αντιδρούν γρήγορα για να τα λύσουν, όπως θα έκαναν και στην επιχείρηση που εργάζονταν πριν. Δεν το έχουμε δει αυτό πολλές φορές στο ελληνικό κράτος.
    2. Χρειάζεται πολύ micromanagement για να αντιμετωπιστεί σε λογικούς χρόνους η δαιδαλώδης γραφειοκρατία. Αν δεν απλοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό οι νόμοι και οι διαδιακασίες, θα εξαρτιόμαστε από λίγα ικανά πρόσωπα, που όταν δεν υπάρχουν τα προβλήματα συσσωρεύονται.
    3. Με αφορμή την μία περίπτωση, βελτιώθηκε συνολικά (ελπίζω) η κατάσταση για όλους, αφού εκδόθηκε εγκύκλιος με γενική ισχύ. Αυτή η ανάδραση είναι βασικό στοιχείο για αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στην μικρο-κλίμακα.
    4. Μερικές φορές τα κοινωνικά δίκτυα είναι χρήσιμα για την δημόσια πολιτική. Δεν είναι μόνο για εκτόνωση και για να φτιάχνουν κλίμα.
    Και τέλος: Συγχαρητήρια στον Γενικό Γραμματέα και στο Τμήμα Εταιρικού Δικαίου και ΓΕΜΗ» έγραψε σε νέα του ανάρτηση ο Αρίστος Δοξιάδης.



    ΣΧΟΛΙΑ