Πολιτική

Πομπέο: Τεράστια τα οφέλη μιας προσέγγισης ΗΠΑ – Βρετανίας μετά το Brexit

  • NewsRoom


Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο επανέλαβε σήμερα από το Λονδίνο τα «τεράστια οφέλη» από την προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ΗΠΑ, μετά το Brexit, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τις διαφωνίες των δύο ιστορικών συμμάχων.

Το «πράσινο φως» που έδωσε αυτήν την εβδομάδα η Βρετανία για τη συμμετοχή του κινεζικού κολοσσού Huawei στην ανάπτυξη του δικτύου 5G ήρθε να προστεθεί στον κατάλογο των θεμάτων που διχάζουν Λονδίνο και Ουάσινγκτον. Όμως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πολλαπλασίασε τις χειρονομίες καλής θέλησης, αποκαλώντας «Ντομ» τον ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ, χαρακτηρίζοντας «φανταστική» τη μισή ώρα που πέρασε με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και δηλώνοντας «ευτυχής που βρίσκεται στο πλευρό του καλύτερου συμμάχου» των ΗΠΑ.

Κυρίως, εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά τις αμερικανικές προθέσεις για την περίοδο μετά το Brexit, του οποίου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν ένθερμος υποστηρικτής: «Θέλουμε να περάσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην κορυφή της λίστας», είπε. Η χώρα «θα μπορεί να κάνει τα πράγματα διαφορετικά. Πιστεύω ότι αυτό είναι φανταστικό για τις ΗΠΑ, φανταστικό για το Ηνωμένο Βασίλειο», εξήγησε, στις δηλώσεις που έκανε δίπλα στον Ντόμινικ Ράαμπ. «Όταν θα κάνουμε αναδρομή σ’ αυτήν την ημέρα και αυτή τη χρονιά, σε πέντε ή δέκα χρόνια, θα δούμε τα τεράστια οφέλη για τις δύο χώρες μας», πρόσθεσε.

Εκτός από την άδεια συμμετοχής της Huawei στο βρετανικό δίκτυο 5G, παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον, και άλλα θέματα έχουν προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών το τελευταίο διάστημα: το βρετανικό σχέδιο φορολόγησης των κολοσσών του διαδικτύου, οι διαφορετικές απόψεις για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν ή ακόμη και το αίτημα του Λονδίνου να εκδοθεί στη Βρετανία η σύζυγος ενός Αμερικανού διπλωμάτη που ενεπλάκη σε θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα στην Αγγλία.

«Με τους στενότερους φίλους κάνεις τις πιο ειλικρινείς συζητήσεις. Ο ωκεανός των θεμάτων για τα οποία συμφωνούμε είναι μεγαλύτερος από τις περιστασιακές διαφωνίες», σχολίασε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.ΣΧΟΛΙΑ