• Πολιτική

    Πομπέο: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για εμπορικές συζητήσεις με Κίνα

    Μάικ Πομπέο


    Ανοιχτές άφησε τις πόρτες για περαιτέρω εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, χωρίς όμως να ελλατώσει στο ελάχιστον τους ισχυρισμούς ότι η χώρα προσπάθησε να αποκρύψει σημαντικές πληροφορίες αναφορικά με την προέλευση και εξάπλωση του κορονοϊού.

    «Αν θέλουν να γίνουν μέρος του κόσμου, αν θέλουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, αν θέλουν να διεξαγάγουν δίκαιο και αμοιβαίο εμπόριο, εάν ενδιαφέρονται για αυτό, όπως λένε, τότε ναι, νομίζω ότι υπάρχει ένα μονοπάτι για να κολουθήσουμε», είπε ο Πομπέο σε συνέντευξή του στο CNBC.

    «Εάν επιλέξουν διαφορετικό μονοπάτι, αν επιλέξουν ένα μονοπάτι όπου συνεχίζουν να λειτουργούν με τον τρόπο που λειτουργούν τα τελευταία 25 χρόνια, ο πρόεδρος Τραμπ πρόκειται να πει, «όχι», αυτό δεν λειτουργεί για τον αμερικανικό λαό ή τον Αμερικανό εργάτη, και θα ακολουθήσουμε ένα διαφορετικό μονοπάτι», είπε ο Πομπέο.

    Οι ΗΠΑ και η Κίνα υπέγραψαν μια εμπορική συμφωνία «Φάσης 1» νωρίτερα αυτό το έτος, με στόχο προχωρήσουν  σε μια συμφωνία «Φάσης 2». Ωστόσο η έκρηξη της πανδημίας του κορονοϊού πήγε πίσω τις συζητήσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ να υποστηρίζει ότι μπορεί να καταργήσει τη συμφωνία εάν η Κίνα δεν εκπληρώσει τις αγοραστικές της υποχρεώσεις.

    Τα εμπορικά σχόλια του Πομπέο έρχονται καθώς η πανδημία εμπνέει νέα ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Ο Πομπέο κλιμάκωσε τις τελευταίες ημέρες τη ρητορική του εναντίον της Κίνας. Ισχυρίστηκε, χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία, ότι ο κορονοϊός μπορεί να προήλθε από εργαστήριο στην Ουχάν της Κίνας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν «σίγουρα» ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να συγκαλύψουν την εμφάνιση του ιού όταν εντοπίστηκε για πρώτη φορά. Η Κίνα έχει ζητήσει συγγνώμη για την απόπειρα «φίμωσης» του διασήμου πλέον, δρ. Λι Γουενλιάνγκ, ο οποίος προειδοποίησε για τους κινδύνους του κορονοϊού από νωρίς και αργότερα πέθανε από τον ίδιο τον ιό.

    Οι επενδυτές προειδοποίησαν ότι οι νέες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κίνδυνο για τις αγορές. «Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για αυτά τα θέματα με καλή πίστη, όπως έκανε η κυβέρνηση Τραμπ εδώ και τρία χρόνια», δήλωσε ο Πομπέο.



    ΣΧΟΛΙΑ