ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ασφυκτικές πιέσεις στους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς
Αν νομίζετε ότι στην πολιτική δεν γίνονται εσωκομματικές επιστρατεύσεις όταν πλησιάζουν εκλογικοί κίνδυνοι και δημοσκοπικές απειλές, κάνετε λάθος. Γιατί, όπως μου λένε, οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Πρωθυπουργό, όλο και αυξάνονται οι πιέσεις προς τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς (πλην Γεραπετρίτη, Μυλωνάκη και Σκέρτσο) να επιλέξουν εκλογική περιφέρεια και να δοκιμαστούν στον σταυρό.
Όπως, θυμάστε, έγινε παλαιότερα με τους Πιερρακάκη, Σοφία Ζαχαράκη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Τάκη Θεοδωρικάκο, οι οποίοι ομολογουμένως όταν δοκιμάστηκαν με σταυρό τα πήγαν περίφημα.
Ή τώρα με τους Παύλο Μαρινάκη, Ειρήνη Αγαπηδάκη και Μάριο Θεμιστοκλέους που επέλεξαν εκλογική περιφέρεια και περιμένουν τις εκλογές να εκτεθούν με σταυρό.
Αλλά για ποιους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς γίνεται λόγος για επιστράτευση; Πρώτα απ΄όλα για τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Κοντογεώργη και τον Σταύρο Παπασταύρου που οι πληροφορίες τον θέλουν είτε στον Νότιο Τομέα (όπου δημοσκοπικά πάει καλά), είτε στο Επικρατείας.
Γαλάζιο ψηφοδέλτιο με… στρατηγούς
Δύο στρατηγοί ετοιμάζονται να εισέλθουν στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Όπως με πληροφορούν πρόκειται για τους στρατηγούς Κωνσταντίνο Φλώρο (επίτιμο αρχηγό ΓΕΕΘΑ), στο Επικρατείας και Φράγκο Φραγκούλη, στη Θεσσαλονίκη.
Εάν σε αυτούς προστεθεί και ο Εβρίτης πρώην αρχηγός της Αστυνομίας Τάσος Δημοσχάκης, όπως καταλαβαίνετε οι στρατηγοί στη ΝΔ αυξάνονται και πληθύνονται.
Ωστόσο έμαθα και άλλες προτάσεις που έγιναν σε πιθανούς υποψήφιους, όπως για παράδειγμα του Αλεξάνδρου Ιωσηφίδη, του Δημ. Καρυπίδη (Σέρρες) ή του Κώστα Τσιγαρίδα (Ευρυτανία). Κάθε μέρα που περνά όλο και περισσότεροι θέλουν να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.
Αν και εδώ που τα λέμε, η συμπλήρωση του καταλόγου των υποψηφιοτήτων δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για κανένα κόμμα. Μάλιστα τέτοια συζήτηση (για τις δυσκολίες εξεύρεσης υποψηφίων) έγινε μεταξύ αρχηγών στο Κιόσκι του Προεδρικού.
Πολλοί δεν θέλουν να εκτεθούν στην πολιτική και αρνούνται κάθε ανάμειξη.…
Η ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος κρύβει εκπλήξεις
Δεν θα είναι τόσο εύκολη υπόθεση η σημερινή ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Μπορεί η κυβέρνηση, δια του Πρωθυπουργού, να απέσυρε το άρθρο για το ασυμβίβαστο υπουργού- βουλευτή, αλλά υπάρχουν και άλλα άρθρα που δεν συμφωνούν να τα ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ. Για παράδειγμα το άρθρο για την 6ετή θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπήρξε βουλευτής που εξέφρασε δημοσίως την αντίθεσή του (διάβαζε Γιώργος Βλάχος, αλλά και- με επιφυλάξεις- η Ντόρα Μπακογιάννη).
Να σημειωθεί πάντως ότι προβλέπεται πως αν υπάρξουν άρθρα που θα πάρουν 180 ψήφους, μπορούν να αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή με 151 «ναι», ενώ όσα άρθρα περάσουν με πλειοψηφία 150 έως 179 βουλευτών, στην επόμενη Βουλή χρειάζονται 180 θετικές ψήφους.
Στην επικείμενη ψηφοφορία της Δευτέρας, από την πλευρά της αντιπολίτευσης δεν αναμένεται να υπάρξει το «ναι» για να συγκεντρωθούν 180 θετικές ψήφοι και έτσι οι κρίσιμες αποφάσεις και η αναζήτηση συναινέσεων φαίνεται πως πάνε για την επόμενη Βουλή. Με όποια κυβέρνηση κι αν εκλεγεί…
Η απάντηση του Παπασταύρου που «έκοψε» την αιχμή Φάμελλου
Με το νομοσχέδιο για το νερό να προκαλεί τις αναμενόμενες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης,(ακόμα και στο Κιόσκι του Προεδρικού συζητήθηκε ανάμεσα στον ΠΘ και τον Νίκο Ανδρουλάκη) ο Σταύρος Παπασταύρου έδειξε στη Βουλή ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις απαιτούν τεκμηρίωση, σχέδιο και, κυρίως, ουσιαστικό διάλογο με την Αυτοδιοίκηση.
Όταν, λοιπόν, ο Σωκράτης Φάμελλος τον κατηγόρησε ότι στη συζήτηση δεν είχαν προσκληθεί δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, η απάντηση του υπουργού ήταν άμεση και μάλλον αποστομωτική: «Έχει προσκληθεί ο Καϊτεζίδης», είπε, αναφερόμενος στον δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη και πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.
Η απάντηση δεν «έκοψε» μόνο την αιχμή της αντιπολίτευσης. Υπενθύμισε και κάτι ουσιαστικότερο: ότι στη συζήτηση είχε κληθεί ο θεσμικός εκπρόσωπος των δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας και ότι ο Παπασταύρου έχει ήδη ανοίξει σταθερό δίαυλο επικοινωνίας με την Αυτοδιοίκηση και με εκείνους που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα στη διαχείριση του νερού.
Άλλωστε, προ ημερών ο υπουργός βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, με επίκεντρο τα έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και την Εθνική Στρατηγική για τη διαχείριση των υδάτων. Εκεί συναντήθηκε τόσο με τον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη όσο και με τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη, καθώς και με στελέχη της ΕΥΑΘ και της ΕΥΑΘ Παγίων.
Για τον Παπασταύρου, λοιπόν, το νερό δεν είναι απλώς ακόμη ένα νομοσχέδιο. Είναι ένα πεδίο στο οποίο επιδιώκει να αφήσει σαφές μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα. Και, όπως φάνηκε στη Βουλή, δεν αφήνει αναπάντητες ούτε τις πολιτικές αιχμές.
Στη Λέρο Μητσοτάκης και.. Ανδρουλάκης
Το πρωί γύρω στις δέκα θα είναι η κοινή συνέντευξη τύπου του Καγκελάριου της Αυστρίας Christian Stockerμε τον Πρωθυπουργό, στο Σάλτσμπουργκ. Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται από την Κυριακή στην Αυστρία και επιστρέφει σήμερα.
Την Τρίτη θα βρίσκεται στη Λέρο και εν συνεχεία στο Αγαθονήσι.
Η Λέρος θα είναι και το νησί των διακοπών του Προέδρου Νικόλα του ΠαΣοΚ, μαζί με τον γιο του.
Η παρέμβαση που έσωσε τις βιομηχανίες γούνας Κοζάνης και Καστοριάς
Δεν πρέπει, κατά τη γνώμη να περνούν απαρατήρητες ορισμένες παρεμβάσεις που γίνονται πίσω από κάμερες και χωρίς πανηγυρισμούς, για να σωθούν οι οικονομίες περιοχών της χώρας μας. Όπως την ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για τον κλάδο της Γούνας αποτελεί η τελική εξαίρεση του ρωσικού γουνόδερματος sable από το 21ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.. Αυτό επετεύχθη μετά από συντονισμένες προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών και προσωπικά του υπουργού Γιώργου Γεραπετρίτη.
Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα μίας συντονισμένης προσπάθειας για την ανάδειξη και τεκμηρίωση του αιτήματος εξαίρεσης προς τα αρμόδια εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα, καθώς το συγκεκριμένο προϊόν είχε αρχικά συμπεριληφθεί στις απαγορεύσεις του νέου πακέτου κυρώσεων.
Να σημειώσω εδώ ότι γεγονός αυτό είχε προκαλέσει έντονη αναστάτωση στις επιχειρήσεις γουνοποιίας (Κοζάνη και Καστοριά) , καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφικές επιπτώσεις στη λειτουργία τους, στην απασχόληση και στην δραστηριότητα της περιοχής.
Οι αχρείαστες δεξιώσεις για τη αποκατάσταση της Δημοκρατίας
Τώρα που έχουν καταλαγιάσει τα ρεπορτάζ, οι φωτογραφίες με τους πολιτικούς και με τις κυρίες με τις εντυπωσιακές εμφανίσεις, με τα ρομαντικά φορέματα (και κοσμήματα), με τα 12ποντα και τα καιρικά μπουρίνια, ας δούμε με πιο προσεκτικό μάτι την δεξίωση για την 52α επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.
Από προσωπική εμπειρία, επειδή παρέστη σε όλες (ανεξαιρέτως) τις δεξιώσεις από συστάσεως του «θεσμού» αυτού της Μεταπολίτευσης, νομίζω ότι η εφετινή δεξίωση ήταν πολύ πιο κάτω των περιστάσεων. Και για να ακριβολογώ: Αχρείαστη.
Η απορία μου τόσα χρόνια ήταν γιατί οι εκάστοτε Πρόεδροι της Δημοκρατίας ήταν υποχρεωμένοι να καλούν, τόσο κόσμο (τις περισσότερες φορές φιλικούς προς το κυβερνών κόμμα, εάν εξαιρέσεις τους αντιστασιακούς) σε δεξιώσεις για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, να ξοδεύονται τόσα χρήματα, να γίνεται ένα απίστευτο show ενδυμασίας, να αναγκάζονται άτομα να φορέσουν γραβάτα που δεν φόρεσαν ποτέ στη ζωή τους, τη στιγμή όμως που συμπίπτει και με την επέτειο που ο βάρβαρος Αττίλας σχεδίαζε την δεύτερη και πιο δολοφονική επέλαση στην Κύπρο.
Ή μήπως η Κύπρος κείται ακόμα μακριά; Τι σκοπό αλήθεια εξυπηρετούν οι δεξιώσεις για τη Δημοκρατία; Παρά μόνον ίσως τις δημόσιες σχέσεις ορισμένων πολιτικών (κυρίως του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος);
Μα αυτή τη φορά τα όρια, κατά την γνώμη μου, ξεπεράστηκαν. Μπορούσαν κάλλιστα να την αναβάλουν την δεξίωση έχοντας στα χέρια τους ακριβή μετεωρολογικά στοιχεία για το τι επρόκειτο να συμβεί με το μπουρίνι, ακριβώς την ώρα προσέλευσης των επισκεπτών.
Προσκάλεσαν περισσότερα άτομα (άραγε με ποια ιδιότητα;) από κάθε άλλη φορά. Υπήρξαν κατά καιρούς στις τόσες δεξιώσεις που έγιναν στον Κήπο της Προεδρίας, θυμάμαι, προσκεκλημένα άτομα (ευτυχώς όχι πολλά) που είχαν ενεργό ρόλο και συμμετοχή στην προπαγάνδα της χούντας, που διαφήμιζαν χουντικές εκπομπές της ΥΕΝΕΔ, που από τα μικρόφωνα της τότε ΥΕΝΕΔ ακουγόταν το ανατριχιαστικό «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», που μετείχαν σε επιτροπές λογοκρισίας.
Αλλά, πείτε μου: Αυτή την βροχερή ημέρα γιατί να γίνει δεξίωση 52 χρόνια μετά από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, από τον Πρόεδρο, στο Προεδρικό;
Το φιάσκο
Αλήθεια γιατί να κληθούν και οι σύζυγοι, οι κόρες, οι γιοί, οι εγγονές; Τι δουλειά είχε ένα δεκάχρονο κοριτσάκι στο Προεδρικό, μέσα σε μια ατμόσφαιρα πατείς με πατώ σε, μόνον και μόνον επειδή είναι κόρη βουλευτού; Ή για να βγουν εκατοντάδες σέλφι των πολιτικών με τις συζύγους τους, ή με δημοσιογράφους ή με επιχειρηματίες, που γέμισαν τα σόσιαλ μίντια;
Γιατί να υπάρξει, ως αποτέλεσμα όλων αυτών, αυτό το φιάσκο με τις κυρίες των πολιτικών αρχηγών στο Κιόσκι; Τις κάλεσαν όλες. Στην πορεία έγινε ένα short list, αφού οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί αρνήθηκαν να παραστούν.
Μόνον για την σύζυγο του ΠτΔ και του ΠΘ, μπήκαν εξτρά καρέκλες. Μετά διαπίστωσαν ότι η σύζυγος του ΠΘ δεν θα ερχόταν και έτσι αφαιρέθηκαν και οι καρέκλες τους από το Κιόσκι.
Και ήταν τόσο ενδιαφέροντα (;) αυτά που ειπώθηκαν εκεί, ώστε ο Πρωθυπουργός σηκώθηκε κάποια στιγμή να φύγει για να πάει… σινεμά, να δει την Οδύσσεια, του Κρις Νόλαν.
Και κάτι ακόμα. Είναι δυνατόν να πείτε ότι οι Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης να είχαν ανταλλάξει πριν από μερικές ώρες στη Βουλή βαρύτατες εκφράσεις και να χαμογελούν στη δεξίωση ο ένας στον άλλον μπροστά στις κάμερες, ωσάν να μην είχε προηγηθεί το κοινοβουλευτικό… beef;
Ελπίζω να είναι η τελευταία φορά που γίνονται τέτοιες πολυέξοδες, κοσμικές και αχρείαστες εκδηλώσεις. Η Δημοκρατία δεν θέλει δεξιώσεις, Aperol, αναψυκτικά ή κεφτεδάκια για να τιμηθεί, ούτε χιλιάδες καλεσμένους, αλλά αγώνες, ώστε να μην ξανακινδυνεύσει από κάθε είδους απειλές. Ορατές και κυρίως αόρατες.
Το ρεκόρ της Τζάκρη
Μου έκανε εντύπωση η επιμονή της Θεοδώρας Τζάκρη να φωτογραφηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στη δεξίωση του προεδρικού. Την ώρα που η Θεοδώρα έπαιρνε πόζα, ο Παπανδρέου ακούστηκε να λέει χαμογελαστά «αυτή η φωτογραφία θα είναι προάγγελος εξελίξεων», με ένα τεράστιο χαμόγελο να εμφανίζεται στο πρόσωπό της.
Η Τζάκρη κάνει προσπάθειες (η ίδια τις ονομάζει επαφές) για να επανέλθει στο ΠαΣοΚ. Αν συμβεί κάτι τέτοιο (που πιθανότητα θα συμβεί) τότε η Θεοδώρα θα έχει ένα πολιτικό ρεκόρ.
Έφυγε από το ΠαΣοΚ για να μην ψηφίσει μνημόνια, πήγε ΣΥΡΙΖΑ, έφυγε εν συνεχεία από τον ΣΥΡΙΖΑ, πήγε στο κόμμα του Κασσελάκη και τώρα φεύγοντας από τον Κασσελάκη θέλει να ξαναγυρίσει στο ΠαΣοΚ (άλλωστε μνημόνια δεν υπάρχουν πια).
Το κέρδος της Ελλάδας και η ανησυχία της Τουρκίας από τον «Θόλο του Αχιλλέα»
Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για την «Ασπίδα του Αχιλλέα» ενόχλησαν την Τουρκία. Αλλά ξέρετε τι θυμήθηκα; Τις δηλώσεις Ερντογάν. Που είπε (στη σύνοδο του ΝΑΤΟ) ότι εμείς ποτέ δεν ενοχληθήκαμε για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδος, ούτε η Ελλάδα θα πρέπει να ενοχλείται από το δικό μας. Να λοιπόν που ενοχλήθηκαν. Και ξέρετε γιατί; Επειδή πρώτον αυξάνονται οι δυνατότητες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα και δεύτερον γιατί η Ελλάδα βρήκε νέες πηγές, ανεξάρτητες για εξοπλιστικά προγράμματα. Κάτι που εντόπισε το Focus και δίνει μια άλλη διάσταση και σας την μεταφέρω πάραυτα.
To άρθρο στο Focus σημειώνει: «Η μεταρρύθμιση αποτελεί μέρος μιας γενικής αναδιάρθρωσης της ελληνικής πολιτικής ασφάλειας. Έτσι, το 2025 η χώρα υπέγραψε μια περιφερειακή συμφωνία με την Κύπρο και το Ισραήλ. Στόχος, σύμφωνα με το «WP tech», είναι η αποτροπή της Τουρκίας, γείτονας χώρας και εταίρου στο ΝΑΤΟ.
Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν τεταμένες σχέσεις με την Άγκυρα, μεταξύ άλλων λόγω των ανταγωνιστικών διεκδικήσεων σε οικονομικές ζώνες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο (και της κατοχής του 38% των εδαφών της Κύπρου, θα συμπλήρωνα).
Η κίνηση αυτή καθιστά επίσης την Ελλάδα πιο ανεξάρτητη από τους παραδοσιακούς εταίρους της στον τομέα των εξοπλισμών. Μέχρι τώρα, η Αθήνα προμηθευόταν τον αμυντικό της εξοπλισμό κυρίως από τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Ενώ αυτές οι σχέσεις παραμένουν σημαντικές, η Ελλάδα αποκτά έτσι νέους εταίρους. Με το επενδυτικό πρόγραμμα, η χώρα προσπαθεί να καλύψει το κενό στον τομέα των εξοπλισμών που είχε δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ. Μεταξύ 2009 και 2018, ο αμυντικός προϋπολογισμός είχε παγώσει».
Τι διαβάζει ο Στουρνάρας στην Σύρο
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος, ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, όταν πηγαίνει για διακοπές στο αγαπημένο του νησί τη Σύρο, πάντα παίρνει μαζί του μερικά βιβλία για καλοκαιρινό διάβασμα.
Αυτή τη φορά, πήρε μαζί του το Τελευταίο Τεκμήριο που βγήκε από την Τράπεζα της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού: Ηγεσία και Επιστήμη, Ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου και η Διπλωματία των Ιδεών 1954-1974 της Ζηνοβίας Λαλιούτη.
Επίσης: Περί Αντισημιτισμού: Μια λέξη στην Ιστορία. Του Μάρκ Μάζαουερ.
Ελπίζω να τα διαβάσει όλα, γιατί εφέτος πήρε μαζί του στις διακοπές και τα δύο του εγγονάκια και υποψιάζομαι ότι θα έχει και ένα πρωτόγνωρο ρόλο, αυτό του… εθελοντή παιδονόμου!
Ποιος έσπασε το… dress code του Μαξίμου
Η αλήθεια είναι ότι δεν γνώριζα ότι σε ορισμένες συσκέψεις στο Μαξίμου (αυτές που ονομάζουν «κλειστές») υπήρχε και ένα είδος dress code, δηλαδή προ συνεννόηση τι θα φορούσαν οι μετέχοντας, έως ότου το έσπασε προχθές ένας υπουργός!
Αναφέρομαι στην κρίσιμη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου για το Κυπριακό, το περασμένο Σάββατο, ενόψει των σημαντικών εξελίξεων που έπονται στο εθνικό θέμα, που για τη σύσκεψη αυτή ήρθε ειδικά στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.
Αποφασίστηκε λοιπόν όλοι να μην φορούν γραβάτες. Όταν λέμε όλοι εννοούμε ότι το dress code απαιτούσε χωρίς… γραβάτα. Τι είδους άλλωστε σύσκεψη εργασίας θα λεγόταν (και μάλιστα «κλειστή»);
Όλοι συμμορφώθηκαν (Πρωθυπουργός, Πρόεδρος της Κύπρου, Γεραπετρίτης, και άλλοι υπουργοί) πλην ενός. Του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου κ. Κόμπου που προσήλθε με γραβάτα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Buy, Hold or Sell: Άμεση ανάλυση για ΑΔΜΗΕ, Αlpha Bank, Intracom, Aegean, Amazon, Dianna Shipping, Meta, Palantir
- Πέτρος Τσώμος (Bluesites): Το real estate δεν αφορά μόνο τα κτίρια, αφορά αποφάσεις που αλλάζουν τον τρόπο που ζούμε
- Η ΔΕΘ θα κλειδώσει τον Αύγουστο αλλά η αύξηση του πετρελαίου φέρνει νέες παρεμβάσεις
- Elikonos Capital: Ποιοι είναι οι άνθρωποι πίσω από τις επενδύσεις σε δυναμικές ελληνικές εταιρείες
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.