• Top Stories

    Ρουμανία: Μια μουσουλμάνα για πρωθυπουργός;

    Σ. Σαϊντέχ

    Σ. Σαϊντέχ


    Έκπληξη προκάλεσε η κίνηση των Σοσιαλδημοκρατών στη Ρουμανία, οι οποίοι πρότειναν για πρωθυπουργό μια γυναίκα απ’ τη μειονότητα των Τατάρων. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο πρόεδρος της Ρουμανίας κι η βουλή εγκρίνουν την υποψηφιότητά της, τότε η Σεβίλ Σαϊντέχ θα γίνει η πρώτη γυναίκα και μάλιστα η πρώτη μουσουλμάνα που θα αναλάβει πρωθυπουργός σε μια χώρα όπου οι μουσουλμάνοι είναι λιγότεροι από το 1% του πληθυσμού.

    Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κατέγραψε μια εκκωφαντική νίκη στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίτου αποσπώντας ποσοστό άνω του 45%. Και μαζί με τον ελάσσονα σύμμαχό του, τη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, έχει την πλειοψηφία των εδρών στη βουλή.

    O ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Λιβίου Ντραγκνέα

    Κανονικά ο πρόεδρος δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος, αλλά αυτό δεν μπορεί να ισχύσει στην περίπτωση του Λιβίου Ντραγκνέα, αφού καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή τον Απρίλιο για καλπονοθεία. Κι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κλάους Γιοχάνις, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να διορίσει πρωθυπουργό κάποιον που έχει καταδικαστεί, και πέραν αυτού υπάρχει νόμος του 2001 που το απαγορεύει. Κι ενώ σε δημοσκοπήσεις το 95% των Ρουμάνων θεωρεί σημαντικότερο πρόβλημα την διαφθορά, το κόμμα του Ντραγκνέα κέρδισε τις εκλογές κυρίως χάρη στην επαρχία.

    Γι’ αυτό κι οι Σοσιαλδημοκράτες στράφηκαν στην 52χρονη Σεβίλ ΣαΪντέχ, μια όχι και τόσο γνωστή πολιτικό που υπηρέτησε για ένα εξάμηνο ως υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης στην τελευταία κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών.

    Η Σαϊντέχ είναι έμπιστη του Ντραγκνέα, ο οποίος δεν κρύβει πως σκοπεύει να κρατήσει εκείνος τα ηνία.
    «Καταλήξαμε σε μία λύση που ελπίζω ότι θα γίνει αποδεκτή ώστε να σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση και να έχουμε ψηφίσει προϋπολογισμό μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου» είπε ο Ντραγκνέα, παρουσιάζοντας την επλογή της Σαϊντέχ.

    Αν η επιλογή της Σαϊντέχ προχωρήσει, είπε, «εκείνη θα είναι πρωθυπουργός αλλά την πολιτική ευθύνη θα την έχω πρωτίστως εγώ» ξεκαθάρισε ο Ντραγκνέα. Η αφοσίωσή της στον Ντραγκνέα θεωρείται δεδομένη, όπως και οι στενές τους σχέσεις: Ήταν μάρτυρας στο γάμο της το 2011.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καιρός: Έως 9 μποφόρ οι άνεμοι – Χιόνι ακόμα και στην Αθήνα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΜΙΝΙΟΝ: Η ιστορία ενός θρύλου (video, pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Facebook: Η Ελλάδα ζήτησε τα στοιχεία 398 χρηστών μόνο το α’ εξάμηνο του 2016



    ΣΧΟΛΙΑ