• Μόδα: Πρωταγωνιστές

    Η Halima Aden είναι το πρώτο διάσημο μοντέλο με μαντήλα


    Η Halima Aden είναι 20 ετών, μετριόφρων, αλλά με «σκανταλιάρικη» διάθεση και από κοντά πιο μικροκαμωμένη από ό,τι φαίνεται. Ταξιδεύει πάντα με γυναικεία συνοδεία, αφού δεν πρέπει να βρίσκεται μόνη με άντρες ως ανύπαντρη και ευσυνείδητη μουσουλμάνα. Στα είκοσι μόλις χρόνια της, έχει καταφέρει να γίνει Αμερικανή υπήκοος, να αποφοιτήσει από το λύκειο και να γίνει ένα διακεκριμένο μοντέλο που «σπάει» το κατεστημένο, φιγουράροντας στα εξώφυλλα περιοδικών όπως το Vogue Arabia, το Allure και το Glamour.

    Αποτέλεσμα εικόνας για Halima Aden photoshoot

    Η Halima Aden είναι το πρώτο μοντέλο με χιτζάμπ (μαντήλα) που έχει υπογράψει συμβόλαιο με το πρακτορείο μοντέλων IMG, ενώ φέτος τον Ιούλιο αποτέλεσε το αστέρι του εξωφύλλου και του αφιερώματος της Teen Vogue. Ήταν επίσης η πρώτη που πήρε μέρος στα καλλιστεία «Miss Minnesota» και η πρώτη που περπάτησε στις πασαρέλες της Νέας Υόρκης και του Μιλάνο φορώντας μαντήλα, ενώ η UNICEF μόλις την ανακοίνωσε ως επίσημη πρέσβειρα του οργανισμού.

    «Όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να υπογράψω με το IMG Μodels, φρόντισα να μη συμμορφωθώ», λέει η ίδια στο CBS This Morning. «Η πρώτη μας συνάντηση διήρκεσε τέσσερις ώρες και έγινε υπό τους δικούς μου όρους. Κάθε φορά που πάω στο στούντιο, ξέρω ότι οι άνθρωποι που θα κάνουν τη φωτογράφιση γνωρίζουν ήδη τις απαιτήσεις μου. Ξέρουν τι μπορώ να φορέσω και έτσι πάντα νιώθω ασφαλής».

    Η Halima, η οποία είναι Σομαλή-Αμερικάνα, γεννήθηκε σε έναν καταυλισμό προσφύγων στην Κένυα. Τώρα, στα 20 της, είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα στη βιομηχανία της μόδας: Έχει «κοσμήσει» τα εξώφυλλα των  Vogue ArabiaAllureGlamour και CR Fashion Book, μεταξύ άλλων, και πέρσι περπάτησε για το σόου του brand Yeezy Season 5 στη Νέα Υόρκη.

    «Μεγαλώνοντας, δεν είδα ποτέ περιοδικά να παρουσιάζουν τις γυναίκες του Ισλάμ με θετικό τρόπο. Για την ακρίβεια, αν έβρισκα ένα άρθρο για κάποια σαν εμένα, θα ήταν εντελώς το αντίθετο», αναφέρει η Halima στην Teen Vogue.

    Τώρα όμως, χάρη σε αυτή, η εκπροσώπηση των γυναικών που φορούν χιτζάμπ αυξάνεται, κάτι που δίνει στις επόμενες γενιές μια «γκάμα» από ποικίλα πρότυπα για να θαυμάζουν. Η Halima επιμένει στο να είναι κανείς αυτός που είναι χωρίς να πρέπει να απολογηθεί γι’αυτό.

    Η Halima και το μόντελινγκ

    Κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης κατά της βίας στην πόλη της, τη Μινεσότα, ένα μωρό έπαιζε με τη μαντήλα της Halima. Μια φωτογραφία τους μαζί έφτασε στην εφημερίδα και έγινε viral όταν την δημοσίευσε ένας γερουσιαστής της πολιτείας. Η Huffington Post την προσέγγισε για ένα σχόλιο σχετικά με τη συγκέντρωση στην οποία συμμετείχε και όταν της πήραν συνέντευξη, πρόσεξαν ένα φυλλάδιο στο σπίτι της για τα καλλιστεία της Miss Minnesota. Η 19χρονη τότε Halima ανέφερε πως ήθελε να πάρει μέρος σε αυτά. Οι δημοσιογράφοι την ρώτησαν τι θα φορούσε και εκείνη απάντησε ότι θα φορούσε τη μαντήλα της.

    Αποτέλεσμα εικόνας για Halima Aden

    Αυτό ήταν αρκετό για την εφημερίδα, η οποία άλλαξε το επίκεντρο του ρεπορτάζ από μια συγκέντρωση κατά της βίας στη Halima ως την πρώτη διαγωνιζόμενη σε καλλιστεία φορώντας χιτζάμπ. Αφού έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, η Halima έμαθε ότι η Carine Roitfeld, η θρυλική αρχισυντάκτρια του CR Fashion Book, ενδιαφερόταν γι’ αυτή. Μετά τη φωτογράφιση για το εξώφυλλο του περιοδικού, η Halima υπέγραψε συμβόλαιο με το διακεκριμένο πρακτορείο IMG Models.

    Αποτέλεσμα εικόνας για Halima Aden

    Η Roitfeld, ερωτηθείσα τι ήταν αυτό που την ώθησε να κάνει ένα εξώφυλλο με την Halima, απάντησε: «Τη διάλεξα γιατί πιστεύω ότι είναι πανέμορφη και τίποτα παραπάνω. Ξεχάστε τη μαντήλα, είναι απλά πανέμορφη».



    ΣΧΟΛΙΑ